Cu o textură crocantă și un gust inconfundabil, fisticul crud reprezintă nu doar o gustare delicioasă, ci și o sursă valoroasă de grăsimi nesaturate sănătoase și proteine esențiale. Atunci când ne gândim la beneficiile fisticului nu omitem nici credințele populare iudaice sau slave, conform cărora să auzi cum crapă coaja fisticului este un semn de bun augur.
Odată cu sosirea sezonului rece, vine și o schimbare de necesități alimentare specifice. Iarna aduce cu ea dorința de căldură, energie și nutriție. Un mod gustos și sănătos de a răspunde acestor nevoie este să introduci fisticul în dieta ta de iarnă.
Cele mai importante beneficii ale fisticului crud
Deși pe rafturile supermarketurilor putem găsi o mulțime de produse, fisticul este considerat de foarte multă lume drept „gustarea perfectă”. Putând fi cumpărat și preparat într-o mulțime de feluri, fisticul are un gust inconfundabil și un conținut sănătos de proteine, fitochimicale, vitamine și minerale. Pe lângă acestea, fibrele și grăsimile sănătoase ajută la controlul greutății, chiar dacă fisticul nu are puține calorii.
De notat este faptul că fisticul este unul dintre alimentele cele mai bogate în vitamina B6. Această vitamină are un aport important la anumite funcții ale corpului, cum ar fi reglarea glicemiei sau formarea hemoglobine, adică molecula responsabilă de transportul oxigenului în sânge.
Vitamina B1 sau tiamină, care mai este supranumită și „vitamina bunei dispoziții” sau „vitamina performanței intelectuale” este indispensabilă pentru activitatea cerebrală, sistemul digestiv, dar și pentru activitatea mușchilor și chiar a inimii.
De asemenea, fisticul este bogat și în potasiu. Spre exemplu, 30 de grame de fistic conțin mai mult potasiu decât jumătate dintr-o banană mare. Află și dacă ceapa îți desfundă nasul cu adevărat.
Probabil că deja nu mai este cazul să spunem că antioxidanții sunt vitali sănătății noastre, iar fisticul este foarte bogat în antioxidanți. Aceștia împiedică deteriorarea celulelor și joacă un rol cheie în reducerea riscurilor de boli cum ar fi cancerul.
Fisticul conține mai mulți antioxidanți decât majoritatea nucilor și semințelor. Singurele care au mai mulți antioxidanți sunt nucile și nucile pecan. De asemenea, dintre toate nucile, fisticul are cea mai mare cantitate de luteină și zeacantină, ambele fiind antioxdanți foarte importanți pentru sănătatea ochilor.
Acesta poate ajuta la slăbit
Nucile sunt printre cele mai bune alimente atunci când vine vorba de slăbit. Asta pentru că, în ciuda caloriilor multe, au un conținut echilibrat de proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Deși există foarte puține studii care arată clar beneficiile fisticului când vine vorba de slăbit, cele care există sunt promițătoare. Fisticul este bogat în proteine și fibre, ceea ce înseamnă că sunt mai sățioase și elimină senzația de foame pentru mai mult timp. Iată cum acționează apa caldă împotriva constipației.
Unul dintre factorii care fac fisticul benefic pentru slăbit pare a fi faptul că organismul nu absoarbe întreg conținutul de grăsimi din fistic. Există multe studii care arată că acest lucru este variabil la majoritatea nucilor, pentru că o parte din conținutul lor de grăsime este „prins” între pereții celulelor, nefiind astfel digerate în intestin.
Fisticul are un conținut ridicat de fibre, o porție de 30 de grame de fistic având 3 grame de fibre. Fibrele trec prin sistemul digestiv fără a fi digerate. Dar anumite fibre sunt digerate de către bacteriile „bune” din intestine, acționând ca prebiotice.
Bacteriile fermentează aceste fibre și le transformă în acizi grași cu lanț scurt care se pare aduc mai multe beneficii, cum ar fi reducerea riscului cancerului, bolilor de inimă și a anumitor afecțiuni ale sistemului digestiv.
În ciuda faptului că are un conținut mai ridicat de carbohidrați decât majoritatea nucilor, fisticul are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că nu produce creșteri bruște ale glicemiei.
Și probabil că nu e surprinzător deloc faptul că o mulțime de studii au arătat că fisticul are numai efecte benefice asupra glicemiei. Unul dintre aceste studii a arătat că atunci când sunt adăugate 50 de grame de fistic crud într-o dietă bogată în cabrohidrați, atunci răspunsul glicemic după fiecare masă a fost redus cu 20 – 30%.