Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cele mai furate picturi celebre din istorie. Unele nu au fost găsite nici până în ziua de astăzi

Cele mai furate picturi celebre din istorie. Unele nu au fost găsite nici până în ziua de astăzi

16 feb. 2024, 14:14,
în Stiri si curiozitati

Tuturor de ne plac misterele, iar lumea artei are destule astfel de povești. De-a lungul timpului, furturile le-au dat bătăi de cap autorităților, care au tebuit să își dea seama de modul în care au fost comise, iar lumea artei nu este străină de aceste jafuri ingenioase. În timp ce majoritatea picturilor celebere furate au fost recuperate, există unele care nu au fost găsite nici până în ziua de astăzi.

Picturi celebre. Altarul din Ghent de Jan Van Eyck

Prima lucrare de artă de pe lista de capodopere dispărute a fost realizată de artistul flamand Jan Van Eyck și fratele său Hubert. Este vorba despre „The Ghent Altarpiece” (tr. Altarul din Ghent), cunoscută și sub numele de “Adorația Mielului Mistic”. Această lucrare religioasă constă din 12 panouri individuale pictate în ulei, care au fost asamblate pentru a crea o scenă mare.

Pictura cu cele 12 panouri a fost creată pentru catedrala Sfântului Bavo din Ghent. Ea prezintă mai multe scene religioase în fiecare panou. Panoul central, fiind și cel mai mare, înfățișează oameni aducând omagii divine. Celelalte scene includ scene biblice cu Adam și Eva, Isus Christos purtând o coroană și cu Ioan Botezătorul. Această piesă este considerată una dintre cele mai importante lucrări ale vremii. Întreaga capodoperă avea cel puțin 3.6 metri înălțime și 4.5 metri în lățime.

Ghinioanele Altarului din Ghent au început în 1566, când militanții protestanți au luat cu asalt catedrala Sf. Bravo. Din fericire, paznicii catedralei au reușit să demonteze cele 12 panouri și să ascundă în siguranță lucrarea de artă. Acesta a fost doar începutul ghinioanelor care s-au ținut lanț. În 1795, primul împărat al Franței, Napoleon Bonaparte, a pus ochii pe faimoasa lucrare de artă. A reușit să trimită trupe pentru a fura patru dintre panouri și le-a expus la celebrul Muzeu Louvre din Paris. Acestea au fost în cele din urmă returnate în Belgia.

În 1815, șase dintre panouri au fost vândute de un vicar al catedralei pentru a-și plăti datoriile tot mai mari. Cele șase panouri au trecut prin mai multe mâini până când au ajuns la regele Prusiei și au fost expuse în Germania. Ani mai târziu, la sfârșitul Primului Război Mondial, cele șase panouri au fost returnate în conformitate cu Tratatul de la Versailles.

Lucrarea de artă a fost furată din nou în 1934 de către agentul de bursă și omul de afaceri Arsène Goedertie. A trimis un grup de oameni la catedrală într-o seară pentru a fura panoul din partea stângă de jos, cunoscut sub numele de „The Just Judges” (tr. Judecătorii Drepți). Goedertie tăiase panoul în jumătate, lăsând cealaltă jumătate pentru poliție să o găsească, și a cerut un răscumpărare pentru panou. Ministrul belgian a refuzat, așa că panoul este încă dispărut și în ziua de azi.

Flori de mac de Vincent Van Gogh

Pictura „Poppy Flowers” (tr. Flori de mac) a lui Vincent van Gogh a fost furată de două ori. Această pictură simplă în ulei a fost creată cu doar trei ani înainte de moartea artistului. Pictura este atât de dorită încât a fost furată de două ori din același muzeu.

Muzeul Mohamed Khalil din Cairo a obținut pictura în valoare de 55 de milioane de dolari și a expus-o cu mândrie până pe 4 iunie 1977, când pictura a fost furată pentru prima dată. La acea vreme, guvernul nu a oferit detalii, dar se credea că furtul s-a produs în timpul unei mutări între cele două palate ale muzeului. Guvernul egiptean a putut veni doar cu o teorie despre un grup de bandiți. Cu toate acestea, pictura a fost recuperată în cele din urmă doi ani mai târziu în Kuwait. Locul unde a fost găsită nu a fost dezvăluit publicului.

Muzeul Mohamed Khalil a avut parte de o altă surpriză atunci când pictura a fost furată din nou în august 2010. Muzeul a raportat că pictura fusese scoasă din ramă cu ajutorul unor foarfece. La momentul jafului, ministrul culturii din Egipt, Farouk Hosni, a anunțat publicului că suspecții au fost prinși. Hosni și-a retras ulterior declarația, deoarece nu era adevărată.

Jaful a avut loc în plină lumină a zilei. În ziua jafului, doar 7 dintre cele 43 de camere de supraveghere funcționau. Pictura este în continuare dispărută, iar oficialii încă nu au descoperit cine este vinovatul. Într-un interviu, ministrul de interne egiptean, Habib Al-Adly, a declarat că este posibil ca un angajat al muzeului să fi participat la furt sau chiar să fi furat pictura.

Poetul sărac de Carl Spitzweg

Ultima capodoperă dispărută de pe lista este lucrarea pictorului german Carl Spitzweg denumită „The poor poet” (tr. Poetul sărac). Lucrarea lui Spitzweg este adesea considerată comică datorită umbrelei vechi care pare să plutească în mod magic în aer. Mulți istorici de artă cred că Spitzweg a vrut să înfățișeze un artist flămând. Lucrarea a fost furată de două ori.

Prima dată s-a întâmplat în decembrie 1976. Hoțul neașteptat a fost un artist german pe nume Ulay. În jurul prânzului, Ulay a intrat în Galeria Națională din Berlin, a luat lucrarea de pe perete și a ieșit pur și simplu pe ușa de urgență cu aceasta. Într-un viraj bizar, Ulay a agățat pictura în casa unui prieten și a comunicat poliției că va returna lucrarea doar dacă directorul galeriei vine să o vadă. Pictura celebră a fost returnată cu succes galeriei, dar apoi a fost furată din nou de doi hoți deghizați din Galeria der Romantik din Schloss Charlottenburg, iar de atunci nu a mai fost văzută niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`