Prima pagină » Informații utile » Cele mai frumoase stațiuni cu apă termală caldă din România! Faimoase în lume pentru aerul pur și natura vindecătoare!

Cele mai frumoase stațiuni cu apă termală caldă din România! Faimoase în lume pentru aerul pur și natura vindecătoare!

18 aug. 2024, 12:55,
în Informații utile

România este o țară bogată în stațiuni cu apă termală caldă, acestea având proprietăți terapeutice unice. Acestea sunt apreciate atât de cei care caută un tratament natural pentru diverse afecțiuni, cât și de cei care doresc să se relaxeze și să se bucure de beneficiile unei băi calde.

În România, ne bucurăm să avem numeroase stațiuni cu apă termală caldă, cunoscute pentru beneficiile sale terapeutice, având chiar o istorie îndelungată de utilizare pentru relaxare și vindecare în întreaga lume.

Cele mai frumoase stațiuni cu apă termală caldă din România

Este foarte important de menționat că deși mulți oameni caută „apă termală caldă” expresia este un pleonasm, deoarece apa termală, prin definiție, este deja caldă fiind încălzită natural de către activitatea geotermală.

Ardealul este cunoscut pentru numeroasele sale stațiuni cu apă termală, atrăgătoare nu doar prin calitatea apelor, dar și prin serviciile de înaltă calitate oferite turiștilor: cazare de lux, gastronomie deosebită, băuturi tradiționale românești și numeroase posibilități de petrecere a timpului liber.

Aflată în apropiere de Dunăre, Băile Herculane este cea mai veche staţiune balneară de pe teritoriul României. A fost fondată la începutul secolului al II-lea, în vremea împăratului Traian şi este căutată pentru izvoarele sale termale sulfuroase, iodate, bromurate şi termominerale cu o temperatură de până la 53 de grade. Băile Herculane s-au dezvoltat ca staţiune în secolul al XIX-lea, iar din anii ’70 aici au fost construite marile complexuri hoteliere.

Sovata a fost cunoscută ca loc de tratament încă de la sfârşitul secolului al XVI-lea, iar lacurile sale sărate au intrat în circuitul turistic la sfârşitul secolului al XIX-lea, când Sovata a fost atestată ca staţiune balneară. Staţiunea este considerată unică în Europa, datorită lacului salin Ursu, renumit prin efectele balneoclimaterice. Lacul Ursu a fost declarat monument al naturii.

El s-a format odată cu prăbuşirea unei exploatări de sare, umplută ulterior cu apa păraielor ce coboară de pe versanţii din apropiere. În jurul său se găsesc şi alte lacuri saline şi izvoare termale, considerate benefice pentru tratarea a numeroase afecţiuni.

Vatra Dornei se numără printre cele mai căutate localităţi turistice din nordul României. Staţiunea termală înconjurată de munţi este atractivă şi pentru mănăstirile bucovinene Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Suceviţa şi Putna. Băile sale au fost naţionalizate la sfârşitul anilor ’40, iar în deceniul următor regimul comunist a început o campanie de refacere şi modernizare a acestora.

Băile Felix sunt atractive, inclusiv iarna, prin temperatura ridicată a apelor termale, care ajunge până la 50 de grade Celsius. Izvoarele dn vecinătatea oraşului Oradea sunt bogate în oligominerale hipertermale, bicarbonate, calcice, silicioase şi suflate.

Beneficiile băilor termale pentru sănătate

Efectele benefice ale tratamentelor cu ape termale sunt cunoscute încă de când oamenii au descoperit importanța apei ca element esențial pentru viața umană și au construit primele civilizații în apropiere de mări și râuri.

Nu a trecut mult timp până când oamenii au descoperit proprietățile benefice ale apei, cum ar fi efectele sale de ameliorare și prevenire a diferitelor boli. Datorită importanței sale, apa a fost văzută ca magie și considerată un dar al divinității. Astfel, egiptenii și israeliții obișnuiau să se arunce în apa considerată sacră a Nilului și Iordanului, iar hindușii în râul Gange pentru a-și vindeca atât sufletul, cât și trupul.

Tratamentele cu apă minerală termală sau nămol s-au dovedit eficiente în ameliorarea durerii și refacerea funcției organelor în cazul bolilor reumatologice, cum este cazul osteoartritei de la nivelul genunchiului și mâinii, durerii lombare cronice, poliartritei reumatoide și osteoporozei, comparativ cu tratamentele inițiale și non-minerale asemănătoare.

Pe lângă relaxarea mușchilor, facilitând astfel vindecarea ligamentelor și ameliorarea leziunilor, băile termale emană un aer cald, despre care se presupune că întărește sistemul respirator și care vă poate ajuta.

Apele termale îmbunătățesc circulația periferică, conținând mai mult de 250 de părți pe milion (ppm) de gaz carbon liber care activează sângele. Afecțiunile dermatologice sunt ameliorate de sulful din băile termale, având beneficii într-o gamă largă probleme, de la acnee, la erupții cutanate, eczeme și psoriazis.

Mersul în stațiuni cu apa termală caldă s-a dovedit util și în cazul persoanelor care au dorit să-și îmbunătățească imunitatea și pentru ameliorarea stărilor de anxietate sau tratarea problemelor digestive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *