Prima pagină » Turism » Cele mai frumoase mănăstiri de vizitat din Iași. Bogăția Regiunii Moldovei
Cele mai frumoase mănăstiri de vizitat din Iași. Bogăția Regiunii Moldovei

Cele mai frumoase mănăstiri de vizitat din Iași. Bogăția Regiunii Moldovei

07 apr. 2021, 09:22,
în Turism

De schiturile din Moldova am auzit cam toți, dar de mănăstirile din Iași.. foarte puțini. Dacă vă aflați prin zona Iașiului, aveți mai multe variante de a vă petrece plăcut timpul. Pe lângă vizita pe care o puteți face în zona complexului comercial Palas Mall, v-ar putea surprinde frumusețile Palatului Culturii, a Catedralei Mitropolitane, dar și a câtorva locuri care vin la pachet cu o istorie interesantă și sunt și în proximitatea dvs.

Citiți informațiile din rândurile următoare și bifați pe lista planurilor de vacanță un obiectiv turistic din zona Iașiului.

Trei mănăstiri din Iași care au o istorie fascinantă și care merită vizitate

Mănăstirea Golia

Anul 1600, Strada Cuza Vodă nr. 51

Mănăstirea Golia a fost construită într-un stil arthitectural bizantin, baroque și renascentist în același timp. Înălțimea totală a acesteia este de circa 30 de metri, lungimea de 30 de metri și lățimea de 13. Fascinația structurii mănăstirii este dată de zidurile mărețe care o înconjoară. Zidurile din incintă au o înălțime de 9 metri și o grosime de peste 1m. Sunt împânzite pe marginea lor de colțuri cu turle, ridicare în anul 1667. În interiorul zidurilor se află alt element fastuos, o clopotniță restaurată de la începutul anilor ’90. Cine are curiozitate să intre și în incinta acesteia, va avea plăcerea să observe că încă se mai păstrează o casă cu coloane din secolul al XVIII-lea. Acolo a locuit pentru o scurtă perioadă Ion Creangă iar întreaga construcție este amplasată lângă o veche cișmea din vremea lui Alexandru Moruzi.

Mănăstirea Galata

Anul 1584, Strada Mănăstirii nr. 4

Înaintea mănăstirii pe care o putem vizita astăzi, a fost o alta, numită „Galata din vale”. Primele probleme sezizate chiar de către domnitorul Petru Șchiopul au fost în anul 1577. Nemulțumirile erau legate de construcția mănăstirii și anume de zidurile mănăstirii care începeau să se surpe. Problemele acestora au început de la terenul pe care s-a construit. Poziționarea a fost făcută sub un deal, la capătul unui iaz, unde astăzi găsim Mănăstirea Frumoasa. Chiar și cu necazul întâmplat asupra bisericii, astăzi mai putem vedea doar un clopot cu inscripția „Acest clopot l-a făcut Io Petru Voievod și l-a dat mănăstirii unde este hramul Înălțării, în anul 7987 (=1579), luna lui martie 15″.

La puțin timp după dărâmarea bisericii din vale, domnitorul Petru Șchiopul a ctitorit o alta și a numit-o „Galata din deal” . Se estimează că începuturile acesteia au fost pe la 1583. În perioada comunistă, aceasta servit doar ca o simplă biserică de mir, astăzi este o mănăstire pentru călugărițe.

Mănăstirea Cetățuia

Anul 1672, Str. Cetățuia, Iași

Zidirea mănăstirii care oferă o incredibilă panoramă orașului Iași s-a întâmplat între anii 1669 și 1672. Aspectul acesteia seamănă destul de mult cu cea a mănăstirii „Trei Ierarhi”  iar acest fapt are și o explicație logică. Aceasta i-a avut drept autori pe trei dintre artiștii care au lucrat în pictarea celelilalte biserici. Mihai, Gheorghe și Dima din Ianina au creat împreună ultimul mare ansamblu de pictură murală din zona Moldovei, prin folosirea stilului postbizantin. Puțin timp după ce această mănăstire și-a finalizat lucrările, în interiorul ei s-a inființat o tipografie. Acolo obișnuiau să se tipărească cărți bisericești. În realizarea acestora, călugărilor români li s-au adus materiale tipografice din Veneția.

Fascinația acestei mănăstiri stă în faptul că a păstrat un întreg ansamblu de arhitectură monastică. Tot ca element fascinant mai este și sentimentul pe care ți-l provoacă zidurile înalte și turnul clopotniță. Sentimentul se definește printr-o întoarcere în timp, unde realizezi că „cetățuia” a servit, cel mai probabil, mai mult ca loc de refugiu și ca rezistență armată.

Regiunea Moldovei este înfrumusețată de o numeroasă listă de mănăstiri autentice

Dacă aveți timp și dorință să luați la pas întreaga regiune a Moldovei, vă recomandăm câteva mănăstiri care de-a lungul vremii au fost remarcate de către vizitatori.

Pe raza județului Neamț puteți vizita: Mănăstirea Văratec, Agapia, Sihăstria, Secu sau Neamț.

În Suceava, de asemenea, puteți vizita Mănăstirea Dragomirna, Humor, Voroneț, Putna, Sucevița ori Mănăstirea Moldovița.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`