Prima pagină » Titlurile zilei » Cele mai frumoase grădini din Iași, amenajate cu magnolii, arțari și cireși japonezi. Clienții plătesc și 10.000 de euro

Cele mai frumoase grădini din Iași, amenajate cu magnolii, arțari și cireși japonezi. Clienții plătesc și 10.000 de euro

23 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Cele mai frumoase grădini din Iași au fost amenajate cu magnolii, arțari și cireși japonezi. Specialiștii în peisagistică spun că aduc plantele din Olanda, Italia și Polonia, iar clienții plătesc și 10.000 de euro pentru amenajarea grădinii

Ieșenii vor să aibă cele mai frumoase grădini cu magnolii, arțari și cireși japonezi. Specialiștii în peisagistică au primit comenzi în acest an și vor aduce plantele din Italia și Polonia.

”Comenzi pentru grădini avem. Noi aducem copacii și florile din Italia și Polonia în general. Nu prea găsim mai frumoase și de calitate în altă parte. Trebuie să fi stat măcar 2-3 ani la ghiveci, un copac, să poată fi pus în grădină. Am văzut că se cer foarte mult magnoliile, care pot să fie înflorite timp de 3 săptămâni, iar de câțiva ani și wisteria glicina, flori mov agățătoare, un fel de gard viu care îmbracă zidurile verzi. Arțarii roșii japonezi sunt căutați, dar și cireșii japonezi. E nebunie cu cireșii japonezi. Sunt originari din Japonia, dar produși în serele din Polonia, Italia. Oamenii nu renunță la grădini și unii amână amenajarea lor pentru că sunt atenți cu bugetul și la evoluția situației economice. În jur de 5.000-6.000 de euro plătesc în medie, pentru o grădină”, spune Claudiu Ivașcu, fondator Belle Jardin și Centrul pentru grădină lângă Kaufland Păcurari.

Peisagistul ieșean a fondat împreună cu soția sa o afacere cu legume.

Cele mai frumoase grădini din Iași, amenajate cu magnolii, arțari și cireși japonezi

Clienții mai pretențioși plătesc și 10.000 de euro pentru a avea grădina mult visată.

”Prețurile sunt apropiate ca cele de anul trecut, chiar dacă s-au scumpit nisipul, rulourile de gazon, transportul. Noi le aducem din străinătate cu TIR-ul, deci sunt ceva costuri cu transportul. Numai pregătirea terenului, cu rulou, este 10 euro, pe metru pătrat, iar în general clienții vor grădini de 100-200 de metri pătrați. Cei care și-au făcut case mai scumpe vor și grădini mai mari, mai scumpe. Plantele, cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai scumpe. Pot fi și între 10.000 și 20.000 de euro, o singură grădină. Noi am avut comenzi de grădini care costă 10.000 de euro”, susține Daniel Dascălu, reprezentant Cooperativa VerdepentruVoi.

Afacerile cu amenajarea grădinilor au explodat la începutul pandemiei COVID-19.

Ieșenii cu bugete mai mici vor doar gazon în grădină

Clienții din Iași care vor doar rulouri pentru gazon plătesc câteva mii de lei pentru amenajarea grădinii. O lucrare poate dura minimum două săptămâni și maximum 2-3 luni.

”Mulți vor rulouri de gazon. Noi facem amenajări complete, de la proiect, la plante, sistem de irigații, amenajarea grădinii. Oricum, nu pot să aibă gazon sau grădină fără sistem de irigații. Este de muncă, dar nu ca în anii trecuți. Aveam 10-15 apeluri telefonice zilnic, acum sunt mai puține. Nu e vorba de amenajări urgente ale grădinilor. Noi aducem plantele din Italia sau Olanda, unde sunt crescute special pentru parcuri. O lucrare poate dura de la două săptămâni, dacă noi avem disponibilitate, oameni, echipamente, și depinde și de bugetul clientului. Dar poate dura și o lună sau mai mult o lucrare. Noi, în general, luăm mai multe comenzi pentru ca plantele să vină toate odată cu TIR-ul”, mai spune Daniel Dascălu, reprezentant Cooperativa VerdepentruVoi.

Cele mai frumoase grădini din Iași pot fi amenajate de specialiști care se deplasează și în celelalte județe din Moldova.

Comentarii
  • La umbra nucului batran 2 militari se cacă, se sterg la cwr c-un car de fan, se-mbraca s-apoi pleaca

    Si eu am o gradina plina de copaci românesti: pruni, meri, peri si fac toamna un rachiu de ma imbat si apoi ma piș pe copacii vostri din Polonia&Olanda

  • Intelege ca-caciosule, ca acestia nu sunt oameni care sa tina in curte copaci cum ai tu!
    Acestia nu au timp sa dea cu grebla, sa culeaga fructele, sa faca gem, dulceata sau rachiu!
    Ei au gradinar care are grija de gradina… si de nevasta!

  • Oameni nebuni,10000 de euro si multi nu au ce pune pe masa de Paste,rusinica celor care fac reclama.

  • ION ți e ciuda că tu nu îți permiți? Ce vina au oamenii cu bani că restul nu au bani?

  • Mihai Eminescu

    ION CREANGA,ai bani multi? Să-i stăpânești sănătos și să-i cheltui cu folos! Mai fă-ți o pomană din când în când și pentru cei care nu au bani! Măcar de-o pâine,nu de vreo gradina suspendată! Paradoxal,în România zilelor noastre sunt oameni care muncesc dar sunt săraci! Care este oare explicația?Cu ce-or fi ei de vina?

  • Cei care comanda astfel de gradini nu stau in gradina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *