Dacă te-ai săturat de activități precum coloratul sau desenatul, acest articol îți propune o selecție a celor mai captivante și distractive experimente pentru copii pe care le poți realiza acasă.
Atenție la ce jocuri alegi pentru că unele dintre ele pot fi extrem de periculoase pentru cei micuți. Iată un top jocuri periculoase copii – află mai multe dând click pe link.
Top cele mai frumoase experimente pentru copii
Deși destinate în principal distracției copiilor, aceste experimente pentru copii îi vor învăța în mod ludic despre fenomenele naturale și științifice. Am adunat experimente simple și accesibile, nu necesită pregătire elaborată, dar merită menționat că, din proprie experiență, vei avea câteva lucruri de curățat după finalizare.
1. Cum să umfli un balon cu praf de copt
Acest experiment este ușor de realizat și oferă copiilor o înțelegere clară a modului în care interacționează diverse substanțe, cum ar fi praful de copt și oțetul.
Materiale necesare:
- Un balon
- O sticlă de plastic
- Praf de copt
- Oțet
În prima etapă, plasați cu grijă două linguri de oțet în interiorul sticlei de plastic. În balon, adăugați o linguriță de praf de copt. Apoi, fixați cu atenție balonul pe gura sticlei. Asigurați-vă că praful de copt nu pătrunde în sticlă în acest proces.
Acum, îndemnați copiii să țină ferm elasticul balonului pe gura sticlei și să ridice balonul în poziție verticală, permiţând astfel prafului de copt să intre în contact cu oțetul.
Dacă doriți, puteți adăuga câteva picături de colorant în oțet pentru a conferi reacției o notă colorată. De asemenea, personalizați baloanele și sticla pentru a le face cât mai atrăgătoare pentru copii.
Entuziasmul va fi inevitabil pe măsură ce reacția dintre praful de copt și oțet începe să aibă loc. Veți remarca degajarea unui gaz, denumit dioxid de carbon, care va umfla balonul.
Acest experiment simplu reprezintă o oportunitate excelentă pentru ca cei mici să învețe despre reacțiile chimice și interacțiunile dintre diverse substanțe.
2 Cum să creezi un mini vulcan
Experimentul cu mini-vulcan este o activitate distractivă și captivantă, care va stârni cu siguranță interesul copiilor și îi va determina să dorească să îl repete. Dacă aveți acasă mici pasionați de dinozauri, puteți crea o întreagă atmosferă preistorică plasând figurine de dinozauri și câteva fragmente de iarbă și flori în apropierea vulcanului.
Materiale necesare:
Un pahar mic de hârtie (cum ar fi cele pentru espresso) sau o sticlă de plastic
Bicarbonat de sodiu
Oțet
Detergent lichid (opțional, pentru vâscozitate)
Plastilină sau carton
Colorant alimentar roșu (opțional, pentru un efect vizual mai pronunțat).
Pentru a evita eventualele pete de colorant pe alte suprafețe, plasați paharul de hârtie sau sticla în mijlocul unei tăvi.
Înconjurați baza paharului sau a sticlei cu plastilină sau fixați câteva bucăți de carton pentru a-i conferi stabilitate și a reda formă caracteristică a unui vulcan.
În interiorul acestuia, adăugați aproximativ o lingură de bicarbonat de sodiu. Dacă doriți, puteți îmbogăți reacția cu câteva picături de detergent lichid pentru a obține o spumă mai abundentă și puțin colorant alimentar roșu pentru a intensifica efectul vizual.
Turnați cu atenție oțet peste bicarbonatul de sodiu.
Veţi observa imediat o reacție efervescentă între cele două substanțe, eliberând dioxid de carbon sub forma de bule, simulant astfel erupția unui vulcan real.
Pe durata reacției, substanța spumoasă va curge din pahar, replicând aspectul lavă vulcanică. Dacă ați adăugat prealabil colorant alimentar roșu, acest efect de „lavă” va fi și mai spectaculos. Așadar, aceste experimente pentru copii sunt extraordinare și îi vor face pe micuți să zâmbească.