Prima pagină » Sanatate » Cele mai frecvente tipuri de infecții fungice. Care sunt semnele de îngrijorare

Cele mai frecvente tipuri de infecții fungice. Care sunt semnele de îngrijorare

16 iul. 2024, 12:05,
în Sanatate

Multe dintre tipurile de infecții fungice se dezovltă atunci când țesuturile sunt invadate de una sau mai multe specii de fungi, adică ciuperci. Majoritatea infecțiilor fungice apar atunci când o persoană este expusă la o sursă infecțioasă.

Aceste tipuri de infecții fungice pot cauza afecțiuni ușoare de piele dar infecții grave ale țesuturilor pulmonare sau ale pielii sau bolii sistemice.

Ce tipuri de infecții fungice există

Cele mai comune tipuri de infecții fungice sunt cele superficiale de la nivelul pielii, unghiilor și a părului. Infecțiile fungice superficiale pot fi cauzate atât de levuri, cât și de mucegai. Pielea este populată cu un amestec de microorganisme, numit floră, care previne bolile de piele și nu solicită sistemul imunitar. Dacă există o crăpătură la nivelul pielii sau în cazul în care sistemul imunitar este compromis, oricare dintre microorganismele prezente pot provoca o infecție sau o rană la nivelul pielii.

În ceea ce privește infecțiile cu levuri, candidoza estea cea mai comună infecție cu levuri cauzată, în primul rând, de hiperproducția de candida albicans dar și a altor specii de candida care fac parte din flora normală.
În cavitatea bucală, candidoza bucală cauzează inflamație eritem dar și apariția unor depozite brânzoase, de culoare albă. La bebeluși, candida poate declanșa dermatita de scutec iar la femei provoacă mâncărime genitală și scurgeri vaginale.

Infecțiile fungice dermatofite sunt cele pe care le întâlnim la nivelul pliului inghinal sau ale unghiilor și pot fi transmise de la o persoană la alta. Aceste infecții pot provoca diferite afecțiuni ale pielii precum prurit, vezicule, deformarea și fragilitatea unghiilor afectate. Dematofitii se hrănesc cu keratină și rareori pătrund sub piele. Infecțiile cauzate de acești fungi se numesc impetigo sau tinea, sunt de mai multe tipuri și afectează atât unghiile, cât și părul sau pielea, unele pot fi localizate oriunde pe corp.

Ce sunt infecțiile cu levuri

Pe suprafața pielii trăiesc în permanență mai multe tipuri de ciuperci, de regulă, acestea nu se manifestă în niciun fel, însă, cele mai multe afecțiuni ale pielii sunt cauzate de diferite tipuri de infecții fungice.

Cele mai frecvente infecții fungice întâlnite la oameni sunt tinea versicolor, care este cunoscută și sub numele de versicolor. Aceasta este o infecție fungică a stratului superior al pielii, epiderma. Boala se manifestă mai ales în rândul adulților tineri și al adolescenților. În zonele unde se secretă o cantitate ridicată de sebun. Această afecțiune nu implică manifestarea durerilor sau a pruritului.

Herpesul circinat este o infecție cutanată comună a pielii. Există mai multe tipuri de fungi care pot cauza această afecțiune și care trăiesc în epidermă. Pruritul este asemănător cu cel specific bolii tinea versicolor și este însoțit de o erupție.

Herpesul scalpului este un tip de infecție fungică severă. Fungii care produc această micoză nu afectează doar pielea scalpului ci și folicul de păr, fapt care determină căderea părului. Tratamentul se ia după consultarea unui medic și constă în administrarea medicamentelor antifungice pe cale orală.
Cu toate acestea, cele mai întâlnite tipuri de infecții fungice sunt candidozele care fac parte din flora organismului, aceste infecții apar, de regulă, în mucoasele membranelor umede ale corpului.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
"Bubuitură mare de tot. Am crezut că a căzut tavanul". Băut bine, un şofer din Mehedinţi a ajuns cu maşina în poarta unei case
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Băsescu, trădat de cine nu se aștepta. Toată lumea aștepta asta
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Mutare nucleară în România, devoalată chiar înainte de alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025