Multe dintre tipurile de infecții fungice se dezovltă atunci când țesuturile sunt invadate de una sau mai multe specii de fungi, adică ciuperci. Majoritatea infecțiilor fungice apar atunci când o persoană este expusă la o sursă infecțioasă.
Aceste tipuri de infecții fungice pot cauza afecțiuni ușoare de piele dar infecții grave ale țesuturilor pulmonare sau ale pielii sau bolii sistemice.
Ce tipuri de infecții fungice există
Cele mai comune tipuri de infecții fungice sunt cele superficiale de la nivelul pielii, unghiilor și a părului. Infecțiile fungice superficiale pot fi cauzate atât de levuri, cât și de mucegai. Pielea este populată cu un amestec de microorganisme, numit floră, care previne bolile de piele și nu solicită sistemul imunitar. Dacă există o crăpătură la nivelul pielii sau în cazul în care sistemul imunitar este compromis, oricare dintre microorganismele prezente pot provoca o infecție sau o rană la nivelul pielii.
În ceea ce privește infecțiile cu levuri, candidoza estea cea mai comună infecție cu levuri cauzată, în primul rând, de hiperproducția de candida albicans dar și a altor specii de candida care fac parte din flora normală.
În cavitatea bucală, candidoza bucală cauzează inflamație eritem dar și apariția unor depozite brânzoase, de culoare albă. La bebeluși, candida poate declanșa dermatita de scutec iar la femei provoacă mâncărime genitală și scurgeri vaginale.
Infecțiile fungice dermatofite sunt cele pe care le întâlnim la nivelul pliului inghinal sau ale unghiilor și pot fi transmise de la o persoană la alta. Aceste infecții pot provoca diferite afecțiuni ale pielii precum prurit, vezicule, deformarea și fragilitatea unghiilor afectate. Dematofitii se hrănesc cu keratină și rareori pătrund sub piele. Infecțiile cauzate de acești fungi se numesc impetigo sau tinea, sunt de mai multe tipuri și afectează atât unghiile, cât și părul sau pielea, unele pot fi localizate oriunde pe corp.
Ce sunt infecțiile cu levuri
Pe suprafața pielii trăiesc în permanență mai multe tipuri de ciuperci, de regulă, acestea nu se manifestă în niciun fel, însă, cele mai multe afecțiuni ale pielii sunt cauzate de diferite tipuri de infecții fungice.
Cele mai frecvente infecții fungice întâlnite la oameni sunt tinea versicolor, care este cunoscută și sub numele de versicolor. Aceasta este o infecție fungică a stratului superior al pielii, epiderma. Boala se manifestă mai ales în rândul adulților tineri și al adolescenților. În zonele unde se secretă o cantitate ridicată de sebun. Această afecțiune nu implică manifestarea durerilor sau a pruritului.
Herpesul circinat este o infecție cutanată comună a pielii. Există mai multe tipuri de fungi care pot cauza această afecțiune și care trăiesc în epidermă. Pruritul este asemănător cu cel specific bolii tinea versicolor și este însoțit de o erupție.
Herpesul scalpului este un tip de infecție fungică severă. Fungii care produc această micoză nu afectează doar pielea scalpului ci și folicul de păr, fapt care determină căderea părului. Tratamentul se ia după consultarea unui medic și constă în administrarea medicamentelor antifungice pe cale orală.
Cu toate acestea, cele mai întâlnite tipuri de infecții fungice sunt candidozele care fac parte din flora organismului, aceste infecții apar, de regulă, în mucoasele membranelor umede ale corpului.