Cele mai frecvente boli de piele la câini – POZE

17 oct. 2023, 09:43 _____ Vizualizări
BZI.ro, în Sanatate

Sunetul constant al unui câine care se scarpină sau se linge poate fi la fel de iritant precum scrijelirea cretei pe tablă. Dar nu te grăbi să-ți învinovățești prietenul necuvântător pentru aceste reacții neplăcute, căci este posibil ca o afecțiune a pielii să fie cea vinovată. Cauzele posibile variază de la paraziți la alergii, și până la boli subiacente. În continuare am compilat unele dintre cele mai comune boli de piele la câini cu poze.

Bolile de piele la câini

Una dintre cele mai comune boli de piele la câini este dermatita alergică sau atopia. Infecțiile cu stafilococi sunt, de asemenea, foarte frecvente. Infecțiile fungice ale pielii sau urechilor sunt și ele des întâlnite. Desigur, există și alte probleme de piele care pot fi cauzate de boli autoimune, precum pemfigus (dermatoza buloasa autoimuna intradermică) și lupus. Tratamentul variază în funcție de diagnostic.

Dermatita alergică

Câinii pot dezvolta reacții alergice la produsele de îngrijire, alimente și iritanți din mediu, cum ar fi polenul sau mușcăturile de insecte. Un câine cu alergii se poate scărpina necontenit, iar o privire asupra pielii sale va dezvălui adesea o erupție urâtă. Corticosteroizii sau alte medicamente de ultimă generație pot ajuta la ameliorarea mâncărimilor. Cu toate acestea, cel mai eficient tratament constă în identificarea și evitarea expunerii la alergeni.

Infecțiile fungice (micoza)

Dacă patrupedul tău pare că nu se poate opri din a-și scărpina urechea sau să se lingă și să-și muște degetele de la picioare, îi poți cere medicului veterinar să verifice dacă nu este o infecție fungică. Simptomele includ piele iritată, decolorată sau mâncărime. Infecția afectează în mod obișnuit labele sau urechile. Infecțiile fungice sunt ușor de diagnosticat și răspund adesea bine la o cremă topică. În unele cazuri, medicul veterinar poate prescrie medicamente orale, spray-uri medicamentoase sau băi medicamentoase.

Impetigo

Impetigo este un alt tip de infecție bacteriană, cel mai frecvent regăsit la puii de câine. Se manifestă prin vezicule pline de puroi și acoperi cu cruste, care pot plesni. Veziculele se dezvoltă de obicei pe porțiunea fără păr a abdomenului. Impetigo este rar o afecțiune gravă, putând fi tratată cu o soluție topică. Într-un număr mic de cazuri, infecția se poate răspândi sau persista un timp îndelungat.

Dermatofitoza (Tinea)

În ciuda numelui său, tinea nu este cauzată de un vierme, ci de o infecție fungică. Termenul “tinea” provine de la petele circulare care se pot forma oriunde, dar sunt adesea găsite pe cap, labe, urechi și picioare. Leziunile provocate de inflamație pot prezenta pete cu solzi și căderea părului în jurul petelor. Puii cu vârsta mai mică de un an sunt cei mai susceptibili, iar infecția se poate răspândi rapid între câini sau către proprietarii de animale de companie. Sunt disponibile diverse tratamente antifungice.

Dermatita de lins (sau granulomul de lins)

Aceasta este o afecțiune a pielii frustrantă cauzată de linsul compulsiv și continuu al unei singure zone – cel mai adesea pe partea din față a piciorului inferior. Zona nu se poate vindeca, iar durerea și mâncărimea rezultate pot determina câinele să continue să lingă aceeași zonă. Tratamentul include descurajarea câinelui să lingă, fie prin utilizarea unei soluții topice cu gust neplăcut, fie prin utilizarea unui guler de protecție. Consultați și medicul veterinar al câinelui pentru alte opțiuni de tratament.

Tumori de piele

Dacă observi o umflătură pe pielea câinelui tău, arat-o medicului veterinar cât mai repede posibil. Câinii pot dezvolta tumori canceroase pe piele. Singura modalitate de a confirma un diagnostic de cancer este prin biopsia tumorii. Dacă umflătura este suficient de mică, medicul veterinar poate recomanda îndepărtarea completă a acesteia. Aceasta poate furniza un diagnostic și tratament într-o singură procedură. Pentru tumori care nu s-au răspândit, acesta poate fi singurul tratament necesar.

Nu toate bolile de piele la câinii reprezintă o urgență, dar este important să obții un diagnostic corect de la un medic veterinar pentru a putea fi tratate corespunzător. Majoritatea afecțiunilor pielii răspund bine la tratament atunci când sunt diagnosticate corect. Cu toate acestea, cea mai bună modalitate de a trata afecțiunile pielii este să le previi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *