Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cele mai frecvente afectiuni ale buzelor si gurii
Cele mai frecvente afectiuni ale buzelor si gurii

Cele mai frecvente afectiuni ale buzelor si gurii

26 aug. 2014, 09:26,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:48550;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Buze carnoase/umflate 
Buzele carnoase au fost dintotdeauna un semn al frumusetii si al senzualitatii. Astazi, chiar daca femeia nu s-a nascut cu buze pline si dragute, aceasta poate corecta forma buzelor cu ajutorul injectiilor de colagen. 
Pe langa partea estetica a buzelor, acestea pot indica reactii alergice la anumite alimente si/sau bauturi. Astfel, daca buza din partea de jos este mai umflata si este acoperita de o crusta rosiatica sau alba, exista posibilitatea ca pacientul sa sufere de cheilita actinica – inflamatie eroziva progresiva, permanenta cauzata de expunerea excesiva la soare. Aceasta afectiune de regula apare dupa vasta de 50 ani si este mai frecventa in randul barbatilor decat la femei. Ca mai toate afectiunile pielii cauzate de expunerea la soare, persoanele cu pigmentul pielii mai deschis prezinta un risc mai mare. 
Cheilita actinita este o afectiune precanceroasa, iar uneori constituie un prim semn ca pacientul sufera de cancer de piele la nivelul buzei inferioare. 
Inflamatia cronica a buzelor este unul din simptomele sindromului Miescher-Melkersson-Rosenthal – afectiune neurologica care adesea este mostenita, iar adultii prezinta un risc mai ridicat de imbolnavire. Alte simptome ale acestui sindrom: umflarea fetei, paralizia faciala periferica sau fisuri linguale, iar in timp buze scuamoase. Aceste semne sunt intalnite si in caz de sarcoidoza – afectiune inflamatorie ce afecteaza mai multe zone ale corpului, cum ar fi: ochii, urechile, nasul dar si pe unele organe interne. 
Buze tuguiate 
Buzele tuguiate pot indica o grava afectiune imunologica numita sclerodermia, care provoaca intarirea pielii si cicatrizarea organelor interne. Deoarece pielea din jurului buzelor se strange, facand dificila deschiderea gurii, buzele se incretesc, devenind tuguiate. 
Buze uscate si fisurate 
Vremea rece si buzele crapate merg mana in mana. In timp ce fisurarea buzelor este cauzata de factori externi, uscarea cronica a buzelor poate semnala deshidratarea organismului, o deficienta nutritionala sau sindromul Sjogren – afectiune autoimuna caracterizata prin deficienta glandelor care ajuta la hidratare.
Buze cianotice (vinetii)
Pacientul cu buze “albastre”/vinetii fie incearca sa introduca o noua moda, fie sufera de o boala cronica, respiratorie sau cardiaca. Cand buzele capata o asemenea nuanta exista posibilitatea ca pacientul sa sufere de afectiunea Raynaud – potrivit careia arterele mici, mai ales cele de la nivelul degetelor de la picioare si de la maini dar si din alte parti ale corpului, se contracta, in conditii de expunere la frig sau stres emotional. Din cauza vasospasmului arterelor si capilarelor, tegumentele nu mai sunt oxigenate corespunzator, motiv pentru care incep sa se cianozeze (sa se albastreasca).
Cunoscute medical sub denumirea de buze cianotice, buzele albastrui poate sublinia faptul ca organismul nu primeste suficient oxigen din cauza uneia sau a mai multor afectiuni respiratorii, printre care se afla: pneumonia, astmul, bronsita cronica si edemul pulmonar. De asemenea afectiuni cardiace precum unele malformatii congenitale sau stenoza mitrala se pot manifesta in acest fel. 
Oxigenarea deficitara poate aparea in randul fumatorilor, datorita dioxidului de carbon din tigara, care determina o oxigenare necorespunzatoare a plamanilor si a altor organe. 
De asemenea, buzele cianotice pot indica un deficit de fier in organism (anemie). 
Furnicaturi la nivelul buzelor
La nivelul buzelor si limbii o persoana poate simti furnicaturi, arsuri iar aceste simptome indica prezenta unei infectii, cunoscuta medical sub denumirea de herpes bucal – afectiune extrem de contagioasa.
Daca ai ciudata senzatie ca buzele tale sunt intepate de mii de ace, atunci nu mai vorbim de herpes, ci de un deficit de calciu si vitamina D. 
Furnicaturile sau amortirea buzelor, cunoscute medical sub termenul de parestezii, pot reprezenta si primele simptome ale unor afectiuni renale sau ale diabetului. Daca aceste senzatii nu dispar dupa o perioada de timp, acestea pot fi semne de iritatii cauzate de o dantura cariata, alergie alimentara, deficiente nutritionale sau chiar ca o reactie dupa ce pacientul si-a facut igiena orala. 
De asemenea, exista posibilitatea ca parestezia ca fie unul din simptomele candidozei – infectie determinata de o ciuperca, Candida albicans, prezenta in organism inca de la nastere. Infectia cu aceasta ciuperca apare in cazul persoanelor care au urmat tratamente indelungate cu antibiotice sau steroizi topici, sau in cazul celor cu gura uscata. De asemenea, candidoza este comuna in randul pacientilor cu sistemul imunitar slabit sau care sufera de diabet, SIDA sau cancer. 

Pistrui pe limba sau buze
Pistruii pot fi draguti daca apar pe nas, dar cei care apar pe buze, numite medical macule melanotice, sunt lipsite de gratie si expresie. 
De asemenea, pistruii pot aparea in partea interioara a gurii, afectiunea fiind cunoscuta medical sub denumirea de melanoza mucoasei orale. Aceste schimbari sunt adesea simptome ale bolii Addison – caracterizata printr-un dezechilibru hormonal al glandelor suprarenale.
Ca orice alta pata aparuta pe piele, daca pistruii isi schimba culoarea, forma sau textura pot fi un semn al cancerului de piele. 
Pete de culoare alba sau gri in cavitatea bucala
Descoperirea unor pete de culoare alba sau gri in cavitatea bucala constituie semne suficiente pentru ca pacientul sa isi piarda pofta de mancare. Aceste pete, cunoscute medical sub denumirea de leucoplachie, se dezvolta in timp si oriunde in cavitatea bucala, chiar si pe limba sau gingii. Aceasta leziune este cauzata de cresterea exagerata a celulelor din cavitatea bucala, sau ca o reactie la pasta de dinti care contine sanguinar (o substanta antiseptica). 
Leucoplachia poate indica faptul ca pacientul nu are o igiena bucala corespunzatoare, sufera de anumite iritatii, de candidoza orala sau este un mare consumator de tutun sau alcool. 
Din pacate, leucoplachia aparuta la fumatori si la dependentii de alcool, de regula, este o leziune precanceroasa. De fapt, toate schimbarile de culoare care apar la nivelul gurii in cazul fumatorilor sau fostilor fumatori pot reprezenta semne de avertizare ale cancerului de piele. 
Striatii albe in cavitatea bucala 
Striatiile albe are apar in partea interioara a obrazului sau pe gingie si limba sunt semne obisnuite ale afectiunii numite lichen plan bucal – afectiune dermatologica cronica. 
Desi nu exista suficiente studii, unii cercetatori sunt de parere ca in unele cazuri, aceasta afectiune este unul din semnele hepatitei C – infectie virala grava. 
Gingii rosii sau tumefiate
Cand nuanta gingiilor este rosiatica pacientul poate fi diagnosticat cu gingivita – afectiune caracterizata prin inflamarea gingiilor. In cazul in care gingiile sunt si tumefiate (umflate) si foarte sensibile pacientul poate suferi de periodontita. 
Vestea proasta este ca aceasta afectiune, care cauzeaza pierderea osului si a tesuturilor conjunctive care ajuta la mentinerea danturii in pozitia normala, poate conduce la pierderea danturii. Partea cea buna este ca printr-un tratament corespunzator si la timp afectiunile gingivale poate fi tratate in intregime. 
Gingiile tumefiate (umflate) pot spune despre pacient ca fumeaza foarte mult sau ca isi scrasneste dintii. De asemenea, trebuie stiut ca aceste caracteristici ale gingiilor apar si in urma tratamentului cu anticonceptionale, antidepresive sau diferite medicamente utile in cazul afectiunilor cardiovasculare. 
De asemenea, poate fi unul din simptomele diabetului zaharat. Potrivit studiilor, 1 din 3 diabetici prezinta severe afectiuni ale gingiilor. Surprinzator este faptul ca tratarea afectiunilor gingivale poate ajuta si la echilibrarea nivelului de glucoza din sange. 
Gingiile inflamate mai pot indica si infectia bacteriana numita stomatita Vincent sau gingivita ulcerativa necrozata. In unele cazuri aceasta poate afecta oasele cavitatii bucale si tesuturile gingivale. 

Proeminenta sau fisura in cerul gurii 
Cand pacientul prezinta o proeminenta in cerul gurii, acesta poate fi diagnosticat cu torus palatin – proeminenta osoasa aflata pe linia mediana a boltii palatine. Adesea, aceasta protuberanta este cauzata de consumul ridicat de alimente dure care irita bolta palatina. 
Daca aceasta proeminenta se mareste foarte mult, oricat ar fi de benigna, poate cauza tulburari de vorbire sau pot afecta dantura. 
In cazul in care pacientul prezinta o mica fisura dureroasa la nivelul boltii palatine (in cerul gurii), acesta poate fi diagnosticat cu sialometaplazie necrozanta. Aceste fisuri, de regula, sunt cauzate de diverse raniri ale mucoasei cavitatii bucale si trec de la sine in cateva luni. Din nefericire unele din aceste rani recidiveaza si pot degenera in cancer. 
Senzatia de gura uscata 
Xerostomia este denumirea medicala a senzatiei de gura uscata, care apare ca un semnal ca organismul se deshidrateaza din cauza consumului ridicat de sare, alcool sau din cauza caldurii. De asemenea, senzatia de gura uscata poate fi un semn prin care organismul te avertizeaza ca s-a acumulat prea mult stres, motiv pentru care trebuie sa faci o pauza. 
In cazul in care pacientul se simte bine dar senzatia de gura uscata nu a disparut, poate fi vroba de o reactie cauzata de cele peste 400 de medicamente recomandate fara prescriptie medicala, cele mai periculoase fiind: antihistaminele, diureticele, astringentele, antidepresivele si unele medicamente recomandate in caz de hipertensiune arteriala.
De asemenea, senzatia de gura uscata apare si in cazul persoanelor dependente de droguri si diferite alte substante.
In cazuri exceptionale, senzatia de gura uscata apare ca urmare a unei leziuni a glandei salivare, a unui traumatism la nivelul gatului, sau ca reactie la chimioterapie sau tratament radioactiv. Senzatia de gura uscata cauzata de tratamentul radioactiv este permanenta, in timp ce senzatia cauzata de chimioterapie este temporara. 
De asemenea, exista situatii cand senzatia de gura uscata avertizeaza asupra existentei unei afectiuni autoimune, printre care se enumera artrita reumatoida si sindromul Sjogren. Alte semne particulare ale sindromului Sjogren: senzatia de ochi uscati, uscaciune nazala si inflamarea articulatiilor. 
In cele din urma, senzatia de gura uscata poate semnala afectiuni mai grave: Parkinson, diabet zaharat, HIV/SIDA, fibroza chistica, hipertiroidism etc. 
Salivatia excesiva 
Salivatia excesiva sau sialoreea poate aparea ca reactie la anumite medicamente, mai ales cele folosite pentru tratarea senzatiei de gura uscata sau glaucom. De asemenea, sialoreea poate fi unul din simptomele bolii de reflux gastrointestinal. 
Afectiuni grave ce pot fi semnalate prin sialoree sunt si: ulcerul gastric, afectiunile hepatice, pancreatita, afectiuni neorologice, obstructia esofagiana sau cancerul. Ca o nota pozitiva trebuie mentionat ca salivatia excesiva este si unul din simptomele ce apare in sarcina. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`