În această perioadă, în care suntem copleșiți de probleme, tot mai multă lume caută și apelează la trucuri antistres pentru a depăși astfel de momente. Doar că în zilele în care trăim, metodele antistres cele mai la îndemâna sunt de multe ori trecute cu vederea.
În graba noastră către diverse lucruri găsim scuza „nu am timp”: nu am timp să mă duc la piaţa să cumpăr fructe şi legume proaspete, nu am timp să fac mişcare etc. Însă e aproape imposibil să nu găseşti 30 de secunde să urmezi aceste trucuri antistres.
Care sunt cele mai eficiente trucuri antistres
1. Dă-ţi seama că eşti stresat! Stresul este atât de prezent în vieţile noastre încât ne-am cam învăţat să trăim cu el. Ne comportăm ca nişte peşti care nu-şi dau seama că sunt în apă. Fiecare om reacţionează altfel la stimuli aşa că primul pas în tratarea stresului este să-ţi dai seama singur dacă eşti tensionat, nervos, fără chef, îngândurat etc.
2. Spune propoziţii motivaţionale! Repeta o afirmaţie puternică, motivaţionala, timp de 30 de secunde. Dacă este o propoziţie scurtă, de exemplu: „Sunt puternic!” sau „Nu mă voi enerva”, vei realiza că o poţi repeta de foarte multe ori în doar 30 de secunde. Efectul este garantat.
3. Fă stretching! Ridicate în picioare, întinde-te, du braţele către cer şi închipuie-ţi că atingi norii sau stelele timp de 30 de secunde. Îţi vei relaxaza muşchii încordaţi, dar şi nervii.
4. Zâmbeşte des! Prin zâmbet, sute de muşchi se relaxează şi se elimină din corp stresul şi tensiunea. Ar fi bine să găseşti mai des un răgaz de 30 de secunde, dar chiar şi o dată dacă încerci o să înceapă să-ţi placă.
5. Hidratează-te! Creierul tău este aproximativ 75% apa. Şi nu este singurul organ a cărui funcţionare depinde direct de aportul de apă. Tot organismul are nevoie de apa pentru a face faţă unei zile normale. Bea un pahar cu apa, nu-ţi ia decât 30 de secunde.
Apelează la pauze de relaxare
6. Închide ochii! Ia o pauză şi permite-i corpului tău să se relaxeze 30 de secunde. Închide ochii, acoperă-ţi urechile cu mâinile şi deconectează-te de realitatea cotidiană. Gândeşte-te la mare şi imaginează-ţi cum o auzeai atunci când erai copil şi ţineai o scoică la ureche.
7. Dansează! Pune-ţi căştile pe urechi şi asculta melodia preferată timp de 30 de secunde. Încearcă şi câteva mişcări de dans. Îţi vei relaxa corpul amorţit şi te vei binedispune.
8. Nu mai face nimic! Opreşte-te, stai pur şi simplu pe loc şi priveşte în gol. Uită-te pe fereastra sau chiar în tavan. Dar nu face nimic. Nu te gândi la nimic, nici la problemele de la birou, nici la cele de acasă. Uită de tot, preţ de 30 de secunde.
9. Fă haz de necaz! Odată ce-ai hotărât că eşti stresat şi ai descoperit şi cauza, ai face bine să găseşti şi umorul situaţiei. Şi dacă nu vezi niciun motiv să faci haz de necaz, atunci imaginează-ţi o situaţie amuzantă. Ţelul acestui pas este să te destinzi puţin. Nu trebuie neapărat să zâmbeşti la propriu, măcar în suflet să răsară un surâs.
10. Respiră adânc! Toate metodele de relaxare încep cu asta. O gură mare şi puternică de aer. Adu-ţi aminte de exerciţiile de respiraţie de la educaţie fizică: inspiri – ridici mâinile în aer, tragi aer în piept, expiri, sufli puternic aerul, te apleci şi duci mâinile în jos.
Calm înseamnă nestresat
11. Spune ceva care te relaxează! „Calmează-te!”, „Pace!”, „Linişteşte-te!”, „Sunt zen!”, orice frază care să te facă să uiţi de agitaţie. Încearcă toate combinaţiile de cuvinte care-ţi vin în minte până găseşti formulă „magică” şi foloseşte-o de fiecare dată când ai nevoie.
12. Relaxează-ţi muşchii! De obicei, în situaţii de stres, ai şi muşchii tensionaţi. Încearcă-i să-i relaxezi şi pe ei. Adu-ţi din nou aminte de orele de sport, când după un exerciţiu, scuturai mâinile şi picioarele pentru a le detensiona.
Poţi folosi aceste exerciţii de relaxare de câte ori ai nevoie, în orice moment al zilei. Chiar dacă uiţi vreunul dintre pasi nu contează. Mergi mai departe, doar faci un exerciţiu împotriva stresului. N-are sens să te stresezi şi mai mult că ai omis o etapă.