Indiferent de vârstă, remediile naturale precum propolisul și usturoiul, îți pot aduce o vindecare mai rapidă atunci când ai dureri în gât
Durerile în gât sunt neplăcute și îți pot afecta calitatea vieții în mod semnificativ, întrucât provoacă o senzație pronunțată de disconfort. Fie că este vorba despre o simplă răceală, fie de o altă afecțiune, dacă resimți iritație sau arsuri în zona gâtului, încearcă să tratezi aceste simptome de la primele semne. Din fericire, există numeroase metode eficiente și naturale care te vor ajuta să calmezi durerile în gât.
Iată câteva dintre cele mai bune tratamente naturiste pe care le poți încerca atunci când te confrunți cu astfel de probleme de sănătate
- Propolis
Propolisul este un produs de origine naturală și a fost folosit ca remediu pentru diverse afecțiuni din cele mai vechi timpuri
Una dintre cele mai eficiente metode în această situație este propolisul. Acest remediu util a devenit indispensabil în cazul persoanelor care suferă de durere în gât, deoarece are numeroase proprietăți benefice. Propolisul scade încărcătura virală și împiedică înmulțirea bacteriilor datorită rolului său antimicrobian. De asemenea, menține sănătatea generală a sistemului respirator, ameliorează tusea și, prin urmare, împiedică factorii care cauzează disconfort la nivelul gâtului. Conține o mulțime de componente benefice cum ar fi flavonoide, acizi fenolici, polizaharide, enzime, vitamine, precum și minerale și oligoelemente. Un avantaj major al acestui produs natural este că poate fi consumat în diverse moduri: ceaiuri, tincturi, sprayuri, capsule sau tablete. Astfel, dacă ai dificultăți la înghițire, poți opta pentru un spray cu propolis.
- Ceaiuri
Ceaiurile din plante sunt un remediu străvechi, dar deosebit de util. Îndulcite cu miere sau consumate ca atare, au proprietăți calmante și antiinflamatorii, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Cele mai indicate în cazul durerilor în gât sunt ceaiurile din mușețel, ghimbir, echinaceea sau de măceșe. De asemenea, poți încerca și ceaiurile special formulate pentru astfel de momente. Acestea susțin sistemul imunitar și au în compoziție o multitudine de plante deosebit de utile în tratarea durerilor în gât. Ar fi indicat să nu adaugi lămâie în astfel de situații și să eviți, în general, alimentele acide.
- Usturoi
În compoziția usturoiului se găsește alicina, care este o substanță al cărei rol este acela de a combate bacteriile ce cauzează disconfort. De asemenea, ajută sistemul imunitar să lupte cu infecțiile mai rapid. Îl poți consuma ca atare pentru a beneficia din plin de proprietățile sale sau împreună cu diverse preparate. Evită să-l gătești în exces, deoarece efectul nu va mai fi cel așteptat.
- Gargară cu apă sărată sau bicarbonat
Acest procedeu te va ajuta să ameliorezi durerea și să elimini bacteriile de la nivelul gâtului, dar și inflamația. Este foarte simplu și tot ce ai de făcut este să dizolvi o jumătate de lingură de sare sau de bicarbonat într-o cană de apă sau de ceai. Conform Cleveland Clinic, ar trebui să repeți acest procedeu la 3 ore pentru a reduce senzația de iritație. Deși sunt remedii recomandate adesea, aceeași sursă susține că ar fi bine să eviți folosirea oțetului de mere și a uleiurilor esențiale.
- Hidratare
Este esențial să te hidratezi, atunci când suferi de durere în gât. Deși înghițitul poate fi neplăcut în astfel de momente, deshidratarea nu va face decât să-ți accentueze starea. Consumul de apă, ceaiuri și supe reduce iritația și promovează vindecarea mai rapidă.
Aceste remedii naturale ajută la reducerea inflamației, la combaterea bacteriilor și îmbunătățesc starea generală a gâtului, contribuind astfel la o vindecare mai rapidă, dar nu înlocuiesc un tratament adecvat în cazul infecțiilor mai grave care necesită utilizarea medicamentelor potrivite.
Sursa foto: Pexels, Shutterstock