Prima pagină » Titlurile zilei » Cele mai cunoscute restaurante din Iași au dat în judecată Guvernul României! Patronii din HoReCa cer anularea măsurilor de închidere temporară a unităților! Revolta a izbucnit pe fondul pandemiei cu COVID-19!
Cele mai cunoscute restaurante din Iași au dat în judecată Guvernul României! Patronii din HoReCa cer anularea măsurilor de închidere temporară a unităților! Revolta a izbucnit pe fondul pandemiei cu COVID-19!

Cele mai cunoscute restaurante din Iași au dat în judecată Guvernul României! Patronii din HoReCa cer anularea măsurilor de închidere temporară a unităților! Revolta a izbucnit pe fondul pandemiei cu COVID-19!

26 nov. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Reprezentanții unor cunoscute restaurante și cafenele din Iași au dat în judecată atât Guvernul României, cât și Instituția Prefectului. Aceștia cer în instanță anularea măsurilor privind închiderea temporară a acestor unități, pe fondul pandemiei cu COVID-19. Acum, urmează ca magistrații ieșeni să decidă dacă au fost respectate sau nu drepturile investitorilor din domeniul HoReCa

Mai multe restaurante și cafenele cunoscute din Iași au dat în judecată Guvernul României! Patronii din HoReCa cer anularea măsurilor de închidere temporară a unităților! Întreg scandalul a izbucnit pe fondul pandemiei cu COVID-19!
Astfel, reprezentanții restaurantelor Fireribs, Escape, La Cumătru, Egglectic Bistro și Magic Pizza, precum și cei ai cafenelelor Bindu și Fika au acționat în judecată, la Curtea de Apel Iași, Guvernul României. Totodată, reclamanții au dat în judecată, la Tribunalul Iași, Instituția Prefectului.

De unde a izbucnit scandalul în instanțele din Iași

Acum, urmează ca magistrații din cadrul celor două instanțe ieșene să stabilească un prim termen al proceselor. Ulterior, judecătorii vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.
În fapt, reprezentanții restaurantelor și cei ai cafenelelor amintite sunt profund nemulțumiți de ultimele măsuri adoptate de autoritățile naționale și de cele locale cu privire la închiderea temporară a unităților. Aceștia consideră că măsurile respective afectează grav atât activitatea economică, cât angajații.

„Dacă ne luăm după informațiile pe care le primim, suntem ca și morți deja!”

Contactat telefonic de reporterii cotidianului BZI, unul dintre reclamanți a susținut că unele măsuri sunt necesare, dar trebuie găsit un echilibru, care să nu afecteze în mod iremediabil afacerile.

„Am discutat cu un avocat, și noi, cei care am depus acțiunile, am fost de acord să contestăm în instanțe măsurile privind închiderea temporară a unităților. Din punctul meu de vedere, sunt de acord să-mi dea drumul la restaurant de ieri, nu de azi! Cred că măsurile au un rost, pentru că, dacă vedem nebunia care are loc în lume cu pandemia aceasta de COVID-19, nici nu știm cum să o interpretăm: unde este acest virus, unde sunt focarele?!

Dacă ne luăm după informațiile pe care le primim, suntem ca și morți deja! Trebuie luate unele măsuri și ele trebuie respectate, indiferent că sunt pe un fond propagandistic sau nu. Trebuie să avem fiecare grijă de noi, pentru că situația nu e roz. Pe de altă parte, afacerea este afectată. Din 30 de angajați pe care îi am, am fost nevoit să trimit jumătate în șomaj tehnic. Pe ceilalți îi țin la treabă și facem livrări la domiciliu. Însă livrările nu merg prost, ci foarte prost, deoarece competiția pe piață este mare, iar lumea nici nu prea mai are bani”, a declarat ieri Mihai Zaharescu, patronul Restaurantului Fireribs, din zona Bucșinescu, din municipiul Iași.

„Pui oamenii în genunchi prin măsurile acestea!”

Omul de afaceri a adăugat că, în ultimele luni, încasările la livrări au scăzut cu cel puțin 60 la sută.

„Este foarte greu, pentru că toată lumea din domeniu s-a axat pe livrări acum. Noi avem o linie de credit pe care o folosim pentru a da salarii. Trebuie să dau salarii, pentru a-mi ține echipa pe care o am de 5 ani de acum. Este foarte greu să formezi oameni și să ai o echipă bună. Și în primul val al pandemiei i-am trimis pe toți acasă și le-am dat salariile sută la sută, nu doar 75 la sută, cât ne-a dat statul. Cred că guvernanții ar fi trebuit să lase restaurantele deschise și să impună niște reguli ca la carte, cu dezinfectare la venire și la plecare, cu distanțare, cu delimitarea traseelor pe care se intră și se iese din unitate, cred că ar fi fost bine pentru toată lumea.

Aici trebuia pus accent! Dacă te-am prins că ai greșit, îți iau licența și te închid! Ați văzut ce este în unele supermarketuri în aceste ?! E omor! Guvernul ar fi trebuit să facă o analiză: câți oameni lucrează în HoReCa? Practic, pui oamenii în genunchi prin măsurile acestea! Sunt unii oameni, săracii, care au ajuns la disperare, primesc bani în avans, pentru că sunt amărâți! E greu, e foarte greu!”, a încheiat Mihai Zaharescu.

Avocat: „Este vorba despre o îngrijorare legată de limitarea libertății economice în domeniul HoReCa…”

Pe de altă parte, avocatul care îi reprezintă pe șefii restaurantelor și cafenelelor din Iași susține că măsurile impuse de autorități sunt neconstituționale.

„Pe scurt, este vorba despre două acțiuni colective, care izvorăsc dintr-o îngrijorare legată de limitarea libertății economice în domeniul HoReCa. Din punctul nostru de vedere, închiderea temporară a restaurantelor și cafenelelor este o măsură disproporționată și insuficient fundamentată. Am discutat cu reprezentanții societăților respective și au fost de acord cu aceste acțiuni. Interesul meu este cel al unui avocat îngrijorat de restrângerea drepturilor și libertăților din ultima perioadă”, a precizat ieri avocatul ieșean Sorin Gheorghe Perju.

Prefectura Iași se va apăra în instanță: reacția conducerii instituției

Prefectul Marian Grigoraș, cel care coordonează activitatea CJSU în județul Iași, a explicat de ce s-a ajuns la o asemenea situație.

„Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență atacată se întemeiază pe dispoziții legale, care ne obligă să intervenim în funcție de incidența infectărilor într-o anumită unitate administrativ-teritorială. Procedural, DSP ne comunică zilnic acest indice de infectare, rezultat pe baza centralizării buletinelor de analize pozitive primite de la laboratoare și de la spitale. Ne vom apăra în instanță, bineînțeles”, a spus prefectul Marian Grigoraș, șeful CJSU Iași.

Șeful Prefecturii ieșene a precizat și că Guvernul va iniția un proiect pentru sprijinirea activității celor din domeniul HoReCa.

„Privitor la sectorul HoReCa, Guvernul intenționează implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din acest sector din cauza crizei sanitare. Guvernul va analiza în primă lectură în sedințele următoare proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalității și agențiile de turism vor beneficia de granturi în cuantum de 20 la sută, în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu 2019”, a mai spus prefectul Marian Grigoraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`