Iti este teama sa adaugi dressinguri in salate si sa prepari tot felul de sosuri, de teama sa nu te ingrasi? Potrivit nutritionistei Emma Sutherland, nu toate sosurile ingrasa daca ai grija la cum le prepari.
De obicei, sosurile din comert contin multe grasimi si chimicale, de aceea e mai bine sa le eviti si sa le prepari acasa, din ingrediente naturale. Este important sa nu adaugi faina la sosuri, aceasta nu numai ca ingrasa, insa ingreuneaza digestia.
Iata cateva idei de sosuri sanatoase, potrivite si la dieta:
1. Dressing pentru salate: combina o lingurita de mustar dijon cu o ceasca de iaurt si o lingura de ulei de masline.
2. Marinata pentru carne: amesteca intr-un vas niste iaurt cu suc de lamaie, coriandru uscat, patrunjel, usturoi pisat, turmeric, piper cayenne si putin ghimbir.
3. Sos cu tahini: amesteca tahini cu ulei de masline si suc de lamaie. Serveste sosul cu paine integrala, pe post de gustare, sau amestecat cu vinete si rosii.
4. Sos de rosii: amesteca rosii proaspete sau cuburi, la cutie, cu usturoi pisat si cu frunze de busuioc proaspat. Acest sos merge atat pentru preparatele din peste, cat si pentru carne.
5. Sos pesto: amesteca 2 catei de usturoi pisati, o mana de frunze de busuioc, putin ulei de masline, niste seminte de pin si putina sare. Serveste-l cu paste.
6. Sos de cocos: amesteca pe foc intr-o tigaie o cana de lapte de cocos cu putin ghimbir, suc de lamaie, o lingura ulei de masline, putin coriandru uscat, un ardei gras, o ceapa, 2 catei de usturoi si un morcov, toate tocate marunt. Acest sos este potrivit pentru carne sau fructe de mare.
7. Sos picant de rosii: amesteca suc de rosii cu o lingurita de boabe de mustar, sare, piper, o jumatate de ardei gras tocat, un sfert de telina, 2 catei de usturoi, o jumatate de ceapa mica si 1-2 ardei iuti. Fierbe toate ingredientele la foc mic si serveste sosul pe paste, carne sau chiar cartofi fierti.
8. Guacamole: amesteca un avocado,o jumatate de ceapa tocata marunt, o jumatate de ardei iute maruntit, o lingura suc de lamaie sau lime, 4-5 rosii cherry sau o rosie mare tocate marunt, sare si piper dupa gust, patrunjel.
sursa: dietetik