Prima pagină » Culinar » Cele mai bune rețete vechi de prăjituri de casă: Gustul deosebit, ca la bunica

Cele mai bune rețete vechi de prăjituri de casă: Gustul deosebit, ca la bunica

16 nov. 2021, 14:44,
în Culinar

Bunica făcea mereu prăjituri gustoase. Casa îi era întotdeauna parfumată cu esență de vanilie și coajă de lămâie. Așa că astăzi, în amintirea vremurilor de demult, v-am pregătit două rețete vechi de prăjituri de casă, cum numai bunica știa să le facă.

Cele mai bune rețete vechi de prăjituri de casă, găsite în cartea bunicii, sunt cele ale prăjiturilor Petre Roman și Alba ca Zăpada. Gustul lor este inconfundabil și îmi trezește amintiri, de fiecare dată când le prepar. Nu aveți nevoie de foarte multe ingrediente și nici de mult timp la dispoziție. De aceea, haideți să trecem la treabă. Spor la gătit!

Rețete vechi de prăjituri de casă: Prăjitura Petre Roman

Pentru această rețetă populară, veți avea nevoie de: pentru foi – 9 ouă, 260 g zahăr, 260 g faină, 100 ml apa, 1 linguriţa praf de copt, 20 ml zeama de lămâie, 1 lingura extract de vanilie, 1 praf sare, coaja rasă de lămâie; pentru cremă – 4 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 80 g faină, 250 g unt, 400 ml lapte, 1 păstaie de vanilie; pentru bezea – 4 albușuri, 150 g zahăr, 1 praf sare, 300 g zahăr pentru caramelizat.

Pentru început, trebuie să vă ocupați de foi. Bateți ouăle cu un praf de sare, până când își dublează volumul. Adăugați treptat apa și câte o linguriță de zahăr, până când îl încorporați pe tot. Adăugați coaja rasă de lămâie și o lingură de extract de vanilie. Acest din urmă ingredient îl puteți înlocui cu esență de vanilie sau cu zahăr vanilat. Adăugați apoi praful de copt, stins cu zeamă de lămâie și mixați timp de 4-5 secunde. Puneți, treptat, câte o lingură de făină și amestecați, prin mișcări ușoare, cu ajutorul unei spatule. Împărțiți compoziția rezultată în trei, pentru trei foi egale. Puneți compoziția în tăvi, în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade Celsius, pentru 15-17 minute.

Următorul pas îl reprezintă crema. Amestecați făina cu gălbenușurile și cu laptele. Adăugați semințele păstăii de vanilie și puneți totul într-o cratiță, la foc mic. Amestecați continuu, până când obțineți o cremă de consistența unei budinci. Luați cratița de pe foc și lăsați crema la răcit. Între timp, frecați untul cu zahărul și adăugați treptat câte o lingură de budincă răcită, până când o terminați. Atenție! Nu adăugați crema cât este caldă, deoarece compoziția se va tăia.

Asamblarea prăjiturii

Acum treceți la asamblarea prăjiturii. Caramelizați jumătate din cantitatea de zahăr, după care puneți-l pe prima foaie. Așteptați 20-30 de secunde, până când se răcește și apoi puneți un strat de cremă. Distribuiți crema pe toată suprafața foii, după care continuați procesul cu cea de-a doua foaie. Peste acestea puneți cea de-a treia foaie și presați ușor.

Pasul final este bezeaua. Bateți albușurile cu un praf de sare, după care adăugați treptat zahărul. Veți obține o bezea tare și lucioasă. Puneți bezeaua obținută peste ultima foaie, cu ajutorul unui cornet sau a unei pungi tăiate în colț. Rumeniți bezeaua cu o torță de bucătărie. În cazul în care nu aveți o astfel de torță, modul de preparare al bezelei este diferit. Bateți albușurile spumă într-un vas pus deasupra unei cratițe cu apă fierbinte și adăugați zahărul. Amestecați continuu, până când obțineți o bezea lucioasă.

Prăjitura Petre Roma

Prăjitura Petre Roman vă va aminti de gustul copilăriei.

Prăjitura Alba ca Zăpada: Gustul copilăriei

Pentru această rețetă, vei avea nevoie de: pentru foi – 3 ouă, 10 linguri de zahăr , 6 linguri de ulei, 6 linguri de lapte, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu stins într-o linguriţă de oţet, 1 praf de sare, 500-600 grame de faină superioară, 1 pliculeţ zahăr vanilat; pentru cremă – 800 mililitri de lapte , 8 linguri făină, 8 linguri de zahăr, 1 pliculeţ de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, sucul de la 1/2 lămâie, 200 gr unt, 1 praf de sare; pentru decor nu ai nevoie decât de 50 de grame de nucă de cocos.

Cu mixerul se amestecă într-un bol laptele, ouăle , zahărul, vanilia, bicarbonatul stins în oţet şi uleiul. Treptat, se amestecă făina, până când se obține un aluat vârtos. Se frământă până când se obține un aluat omogen, care nu se lipește. Aluatul rezultat se împarte în patru părți egale, din care se vor obține patru foi de mărimea unei tăvi de 30×20 de centimetri.

Blatul de lucru se tapetează cu făină și se întinde foaia. Fundul tăvii întoarsă cu fundul în sus se unge cu ulei și se așează foia, astfel încât să ajungă aproape de margini. Foile se coc separat, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius, timp de 7-10 minute.

Vă veți da seama că foaia este gata, când devine ușor aurie pe margini. Același procedeu se aplică și celorlalte trei foi. Apoi se las la răcit.

Pentru cremă puneți 600 de mililitri de lapte la fiert. Separat, făina se dizolvă în restul de lapte, apoi se amestecă cu zahărul și cu praful de sare. După un clocot, compoziția obținută se toarnă în lapte și se amestecă timp de trei minute.

După răcire se adaugă vanilia, coaja rasă de lămâie, sucul de lămâie și untul tăiat cubulețe. Se amestecă până când se obține o compoziție omogenă.

Asamblarea prăjiturii

Se așază prima foaie pe o tavă de mărimea potrivită, se întinde o pătrime din cremă, apoi se pune următoarea foaie și tot așa. Se așează deasupra un strat uniform de cremă și se decorează cu nucă de cocos.
Prăjitura se acoperă cu folie alimentară și se așează un blat de lemn. Se lasă minim șase ore sau peste noapte, pentru ca foile să se înmoaie.

Poftă bună!

prăjitura alba ca zăpada

Prăjitura Alba ca Zăpada este o prăjitură pufoasă, cu foi care ți se topesc în gură și cu o cremă fină de lămâie și unt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025