Multe gospodine vor să știe care sunt cele mai bune rețete de socată. În plin sezon de vară, socata este pe placul multora dintre noi, fiind răcoritoare, aromată și ușor de făcut acasă. Socata poate fi făcută fără zahăr, acidulată sau cu lămâie, după preferințe. Iată cum să prepari o băutură gustoasă și sănătoasă.
Cele mai bune rețete de socată
Delicioasa socată este pe placul multora dintre noi și este ideală în sezonul de vară. Această băutură se face din flori proaspete de soc, dar la fel de bine poate fi făcută și din flori uscate pe timp de iarnă. Socata este bogată în vitamine și are numeroase beneficii pentru organism. Dacă vrem să obținem o socată gustoasă, sănătoasă și aromată, putem opta pentru rețeta de odinioară a bunicii.
Astfel, vom avea nevoie de 14 flori de soc proaspete și parfumate, 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez și 5 g de drojdie. Florile de soc se pun într-un borcan de 10 litri și se toarnă apa și lămâile tăiate felii și stoarse foarte bine de suc în apă. Se închide borcanul cu capac și se lasă până a doua zi.
În următoarea zi se pune zahărul împreună cu boabele de orez și drojdia, se amestecă bine apoi se închide borcanul și se lasă la fermentat 4 zile. Capacul nu se închide ermetic pentru a lăsa un pic de loc să fermenteze socata. Compoziția trebuie amestecată de trei ori ăe zi, iar când apa devine gălbuie și mirosul plăcut, se strecoară socata și se pune în sticle apoi se depozitează la loc răcoros. Cu siguranță această socată făcută după rețeta bunicii va fi pe placul tuturor.
Trucuri care te vor ajuta să obții o socată aromată
Dacă vrem să ne încântăm papilele gustative cu o băutură delicioasă, aromată, răcoritoare și sănătoasă, ideală este o socată acidulată. Aceasta este perfectă în zilele toride de vară, dar și ori de câte ori simțim nevoia să ne bucurăm de beneficiile unei licori naturiste.
Pentru a obține acasă o socată acidulată irezistibilă vom avea nevoie de 12 flori de soc, 10 litri de apă, 2 kg de zahăr, 2 lămâi, 25 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de oțet de mere și un pliculeț de sare de lămâie. Într-un vas de 10 litri cu apă se adaugă florile de soc și lămâile tăiate în cubulețe porivite, apoi se pune totul la fiert.
Când socata începe să fiarbă se mai lasă 5-10 minute, apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit. Când socata este călduță se adaugă sucul de lămâie și drojdia și se amestecă totul foarte bine. Gustoasa socată se păstrează în același vas timp de 6 zile, iar de două ori pe zi trebuie amestecată foarte bine. După 6 zile, socata se pune în sticle și se păstrează la frigider. Socata acidulată îi va cuceri pe cei dragi.
Socata este aromată, răcoritoare și ușor de pregătit acasă, fiind ideală în zilele de vară. Rețetele de socată sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Din aromatele flori de soc putem face ceai, socată și dulceață, toate fiind gustoase și pe placul multora dintre noi.