Nimeni nu vrea să stea în bucătărie vara, lângă aragaz ori plită. Căldura de afară, plus temperatura înaltă din camera în care găteşti sunt aproape insuportabile. Soluţia este să prepari ceva uşor, rapid şi care nu necesită foc. Noi îţi propunem cele mai bune reţete de salată pentru vară.
Ne-am gândit la nişte preparate cu cât mai puţine ingrediente, dar care să fie săţioase, bune pentru ficat şi stomac şi care să poate fi luate inclusiv la picnic ori iarbă verde. Aşadar, aruncă un ochi peste reţetele de mai jos, alege-o pe cea care îţi place, apoi prepar-o. Nu-ţi va părea rău!
Salată cu năut – Reţetă de vară
Îţi recomandăm reţeta aceasta nu doar pentru că e uşoară, ci şi pentru că are un plus de acid folic, minerale şi vitamine (mai ales vitaminele B6 şi B9).
Ingrediente:
- 1 conservă medie de năut
- 1-2 roşii medii sau câteva roşii cherry
- 1 ceapă roşie
- 100 gr brânză feta (dacă nu ai, poţi pune şi telemea)
- piper negru
- sare
- puţin ulei de măsline
- opţional: frunze de mentă şi de busuioc, ardei iute
Mod de preparare:
Scurge năutul din zeama în care stă în conservă. Spală roşiile şi taie-le fie în felii mai mici, fie chiar în jumătăţi (în cazul roşiilor cherry). Curăță ceapa. Pune într-un blender: ceapa, busuiocul, menta şi ardeiul iute. Mixează până obţii un dressing cremos.
Peste dressing pune un pic de ulei de măsline, zeamă de lămâie şi potriveşte de sare şi piper. Coace la foc iute, într-o tigaie, boabele de năut cu ulei de măsline. După câteva minute pune-le într-un bol mai mare, alături de brânza tăiată cubuleţe, şi acoperă cu dressingul pregătit anterior. Amestecă şi, dacă mai e nevoie, mai pune piper şi sare.
Salată de castraveţi – O reţetă de vară grecească
I se mai spune şi salata tzatziki. Se consumă, de obicei, la aperitiv, dar o poţi mânca şi simplă, cu puţină lipie.
Ingrediente:
- 1 castravete de mărime medie
- 1 pahar de iaurt grecesc
- 1 legătură de mărar
- 1-2 căţei de usturoi
- piper negru
- sare
- zeamă de la o lămâie
Mod de preparare:
Spală castravetele şi mărarul. Curață usturoiul. Îndepărtează coaja de la castravete, apoi dă-l pe razătoare şi stoarce-l de suc. Pisează usturoiul cu puţină sare. Toacă mărunt mărarul. Pune toate ingredientele menţionate într-un bol, adaugă iaurtul grecesc şi un pic de zeamă de lămâie. Amestecă şi potriveşte de sare şi piper.
Sosul tzatziki se consumă fie simplu, fie alături de friptură ori cu pită.
Salată de roşii cu iaurt
Este o reţetă cu specific indian.
Ingrediente:
- 1 roşie mai mare
- 4-5 linguri de iaurt
- puţin coriandru măcinat
- 2-3 linguri turmeric
- verdeaţă după gust (mărar, pătrunjel)
- sare
- câteva seminţe de chimen
- 1/2 linguriţă fulgi de cocos
Mod de preparare:
Spală roşia, apoi tai-o în felii mici. Bate bine iaurtul, ca să devină cât mai fluid. Presară peste el verdeaţă şi sare. Coace la foc mic, în puţin ulei, seminţele de chimen, apoi nuca de cocos şi restul condimentelor (turmeric, coriandru). Amestecă până se omogenizează, lasă să se răcească, apoi pune totul peste iaurt şi roşie. Potriveşte încă o dată de sare.
Iată cum prepară sosul tzatziki celebra Jamila: