Prima pagină » Culinar » Cele mai bune rețete de maioneză vegană. Foarte ușor de făcut și foarte gustoase!

Cele mai bune rețete de maioneză vegană. Foarte ușor de făcut și foarte gustoase!

29 aug. 2024, 09:06,
în Culinar

Maioneza de post sau maioneza vegană făcută în casă este ideală pentru vegani, vegetarieni sau pentru persoanele care țin post. Această rețetă este foarte ușor de pregătit, cu o durată de păstrare mai mare decât maioneza clasică.

Maioneza vegană este o alternativă excelentă pentru cei care doresc o maioneză fără ou, dar la fel de gustoasă ca cea clasică.

Cele mai bune rețete de maioneză vegană

Maioneza, în general, este o emulsie, adică un amestec stabil de ulei și apă, sau ceva pe bază de apă. Tradiționala maioneză conține ulei, gălbenuș, sare, oțet sau lămâie și adeseori muștar.

În ceea ce privește mirosul maionezei clasice, ei bine, este o combinație de muștar și gălbenuș, uneori cu tentă de oțet sau lămâie. Totuși, maioneza nu miroase ca o combinație simplă a celor trei ingrediente menționate.

Prima rețetă de maioneză vegană este maioneza vegană din tofu mătăsos. Aceasta se face foarte repede, nu are nevoie de foarte mult ulei și e destul de bună la gust. Este nevoie de muștar pentru a acoperi mirosul de tofu și se poate adăuga și usturoi. Pe lângă miros mai are un mic dezavantaj, nu e suficeint de stabilă cât să rămână exact la fel când e amestecată în anumite mâncăruri de post, de exemplu.

O altă rețetă este maioneza din avocado, aceasta are nevoie de puțin ulei, e destul de sănătoasă și cu o culoare excentrică pentru maioneză. Textura e foarte bună, gustul e la mijloc și nu e așa greoaie. În amestecuri cu mâncare cu un miros destul de puternic, ca ceapa prăjită sau ciuperci prăjite vine perfect sau în mâncăruri deja grase.

Maioneza din lapte de soia este cea mai faină de făcut. Aceasta se îngrașă magic la adăugarea lămâiei sau după câteva minute de stat liniștită în borcănaș.
Gustul, mirosul, culoarea, textura  pot ieși excelent, singura dificultate este să găsiți un lapte de soia cu miros și gust neutru.

Maioneza vegană din năut este una dintre cele mai bune, mirosul de năut se simte foarte puțin și cât se simte ajută la mirosul de maioneză. Boabele de năut nu se simt granjoase, ca în jumusul făcut de casă.

Alte maioneze interesante

Muștar cu sare, lămâie și ulei adăugat treptat, e o maioneză perfectă și gustoasă. Muștarul are puțină lecitină și poate amulsifia mai mult ulei, totuși nu la fel ca rețetele de mai sus. Textura și culoarea pot ieși potrivite și gustul e foarte bun, dar gustul de muștar e cam puternic pentru o maioneză tradițională.

Din usturoi, mujdeiul poate ieși exact ca o maioneză, foarte gros și pufos, perfect emulsifiat. Secretul este să frecați usturoiul presat prin presa de usturoi cu o linguriță de marginea castronelului sau într-un major până devine puțin cleios.

Apoi adaugă ulei, câte foarte, foarte puțin la început ți amestecați de fiecare dată până uleiul e încorporat complet. E o emulsie grozavă, cam greu de făcut pentru că durează o mulțime amestecatul și merge numai de mâna.

O altă maioneză este cea din țelină, țelina coaptă din care trebuie scos miezul cu lingura și trebuie încercat să se transforme în maioneză la blender, această variantă este perfectă pentru niște coșulețe aperitiv din foietaj sănătoase.

Se mai poate încerca și o maioneză din orez fiert, blenduit cu ulei și alte ingrediente, astfel că, sunt o multitudine de variante de maioneză vegană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *