Prima pagină » Sanatate » Cele mai bune medicamente pentru durerile în gât: Cum să scapi de această problemă sâcâitoare

Cele mai bune medicamente pentru durerile în gât: Cum să scapi de această problemă sâcâitoare

16 aug. 2021, 10:13,
BZI.ro, în Sanatate

Durerile în gât sunt asociate cu afecțiuni de natura virală ce afecteaza tractul respirator superior, cunoscute sub denumirea medicală de amigdalită sau faringită, și reprezintă un simptom al unei boli care afecteaza amigdalele sau faringele. Fiind unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, pe care oamenii le acuză în timpul sezonului rece, în mod special, multă lume caută cele mai bune medicamente pentru durerile gât.

Durerile în gât sunt mai frecvente la copii și tineri, dar poate să apară și la persoane mai în vârstă. Durerile în gât sunt cel mai adesea percepute sub forma usturimilor sau senzației de disconfort la nivelul gâtului sau a dificultăților la înghițire.

Dacă durerile în gât sunt simptomele unei infecții bacteriene, atunci acestea pot fi tratate cu antibiotice și, de obicei, nu există complicații.

Cauzele durerilor în gât

Durerile în gât pot fi generate de mai mulți factori. Principala cauza o reprezintă infecțiile de natură virală, mai ales în cazul copiilor care au un sistem imunitar în formare. Astfel, virusurile sunt principala cauza a infecțiilor în gât, iar durerile pot fi mai mult sau mai puțin intense, în funcție de virulența și caracteristicile agentului patogen.

Durerile în gât apar de obicei din cauza răcelilor și gripelor sezoniere, provocând infectarea mucoasei faringiene.

Cele mai dese cauze ale durerilor în gât sunt amigdalita și faringita. Faringita este inflamația faringelui și este de multe ori numită chiar „durere în gât. Faringita poate provoca, de asemenea, zgârieturi în gât și dificultăți la înghițire. Amigdalita reprezintă inflamația amigdalelor și se manifestă prin durere în gât, dificultate la înghițire și noduli limfatici dureroși la nivelul gâtului.

O altă cauză a apariției durerilor în gât este mononucleoza, provocată de virusul Epstein-Barr, cunoscută și sub sub numele de boala sărutului. Simptomele includ și oboseală, febră și ganglioni limfatici umflați.

Bolile virale, precum oreionul, varicela și pojarul, au printre simptome durerile de gât, cauzate fie de inflamația glandelor salivare, fie de pustulele care se pot forma pe mucoasa faringiană.

Crupul laringian sau laringo-traheo-bronșita reprezintă o infecție respiratorie, cauzată de un virus sau de o bacterie.

Cele mai bune medicamente pentru durerile în gât

În cazul faringitei, care are drept cauză, cel mai adesea, o infecție virală, antibioticele nu sunt eficiente și nu sunt recomandate.

Tratamentul pentru infecțiile virale este simptomatic și constă în analgezice, antitermice și antiinflamatoare locale. În cele mai multe cazuri, durerile în gât trec în câteva zile, fără alte complicații și fără a lăsa sechele.

Medicii recomandă, de asemenea, în aceste situații, tratament local  sau gargară cu apă sărată, consumul de lichide calde cu miere și supă, deoarece acestea calmează durerea și ajută vindecarea. Poate fi recomandată și utilizarea unui umidificator sau a inhalațiilor de abur, care pot ameliora simptomele neplăcute și pot grabi vindecarea.

În cazul infecțiilor bacteriene, se pot administra antibiotice, însă doar la sfatul medicului, după un program și într-un interval de timp care să susțină vindecarea, prevenind complicațiile și dezvoltarea rezistenței la antibiotice a agentului patogen.

Durerile în gât sunt de cele mai multe ori banale și se pot vindeca repede și nu lasă sechele. Totuși, daca simptomele nu cedează în 3-5 zile, este indicat să mergeți la un control medical, pentru identificarea cauzelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *