Dacă ești în căutarea unor ceaiuri pentru greață, ai ajuns în locul potrivit! În rândurile de mai jos, vei descoperi cele mai bune ceaiuri, care să te scape de senzația neplăcută.
Senzația de greață este un reflex, care nu poate fi controlat, de a elimina conținutul stomacului. În multe cazuri, această senzație precede vărsăturile. Ambele simptome sunt des întâlnite atât la adulți, cât mai ales la copii. Cauzele acestora sunt multiple: supraalimentare sau consum de alimente alterate, sarcină, tratamente cu citostatice sau cu alte medicamente, diferite afecțiuni.
Din fericire, senzația de greață, vărsăturile și crampele abdominale asociate, pot fi combătute cu ajutorul ceaiurilor. Aceste remedii sunt la îndemâna tuturor și funcționează mai bine decât un medicament.
Ceaiuri pentru greață
Cele mai bune ceaiuri pentru greață sunt cele din: chimen, armurariu, ghimbir, mușețel și anghinare.
Ceai de chimen
Chimenul este o plantă erbacee cu flori mici, albe sau roşietice, dispuse în umbrele, ale cărei fructe aromatice sunt întrebuinţate ca mirodenie sau în medicină. Această plantă are proprietăți antivomitive și antispastice, contribuind la eliminarea gazelor intestinale și, implicit, a durerilor de burtă. În plus, datorită acțiunii sale antimicrobiene, echilibrează flora digestivă și înlătură diareea cronică.
Ceaiul se prepară astfel: pune o cană de apă la fiert și, când dă în clocot, adaugă o linguriță și jumătate de semințe de chimen. După zece minute, strecoară și bea ceaiul. Repetă procesul de trei ori pe zi, după mesele principale.
Ceai de armurariu
Armurariul este o plantă ce conține silimarină, o substanță antivomitivă, responsabilă de protecția ficatului. Tot ce trebuie să faci este să iei o linguriță de pulbere de semințe de armurariu și să o lași într-o jumătate de cană cu apă rece peste noapte. Dimineața, strecoară lichidul și pune-l deoparte. Apoi, ia materia vegetală rămasă și opărește-o cu jumătate de cană de apă clocotită. După răcire, strecoară bine și amestecă lichidul cu maceratul obținut mai devreme. Consumă rezultatul înainte de masa de prânz și de cină.
Ceai de ghimbir
Gustul picant și aromat al ghimbirului face ca senzația de greață să dispară numaidecât. Pune o linguriță de ghimbir ras într-o cană de apă clocotită și lasă-l la infuzat 10-15 minute. Strecoară și bea ceaiul de trei ori pe zi.
Ceai de mușețel
Mușețelul este bine cunoscut pentru efectul său calmant. Însă, puțini știu că această plantă combate cu succes greața și vărsăturile.
Infuzia se realizează cu ajutorul a câtorva flori de mușețel, la o cană de apă clocotită. Acoperă vasul pentru 10-15 minute, după care strecoară și bea conținutul. În doar câteva minute, stomacul tău se va calma, iar tu te vei putea bucura din nou de viață.
Ceai de anghinare
Anghinarea combate senzația de greață și, în același timp, stimulează secreția biliară. Pentru prepararea ceaiului nu ai nevoie decât de trei lingurițe de frunze uscate de anghinare, mărunțite și de 300 de mililitri se apă colocotită. Lasă totul la infuzat timp de 10 minute, după care strecoară. Bea acest ceai de două ori pe zi, înainte de prânz și cină și stai culcat pe partea dreaptă a corpului, pentru o mai bună absorbție. În scurt timp, senzația de greață va dispărea.