Cea mai eficientă și mai simplă metoda de a accesa și de a folosi calitățile plantelor medicinale este consumul de ceai. Sănătatea dumneavoastră poate avea de suferit din cauza excesului de glucoza din sânge, de asta e bine să țineți cont de cele mai indicate ceaiuri pentru diabet pe care să le includeți în dieta dumneavoastră.
Lista ceaiurilor pentru diabet
Ceaiul verde este una dintre cele mai populare variante pentru persoanele care își doresc un stil de viață sănătos și echilibrat. Studiile arată că acesta are proprietăți antiinflamatorii care ajută atât la reglarea nivelului de zahăr din sânge, cât și reducerea rezistenței la insulină. În plus, acest ceai reducere inflamația, îmbunătățește sănătatea inimii și crește energia.
Ceaiul alb este o altă soluție naturală împotriva diabetului. Acesta ajută la scăderea tensiunii arteriale și reglează nivelul de insulină. Pe lângă acestea, are proprietățile antiinflamatorii și antioxidante.
Ceaiul Oolong este o soluție naturală de echilibrare a nivelului de sânge din la oamenii cu diabet. Acesta conține și cei mai mulți antioxidanți dintre toate tipurile de ceai. De altfel, studiile au arătat că poate ajuta la creșterea sensibilității corpului la insulină și la scăderea nivelului de glucoză din sânge
Ceaiurile din plante sunt benefice pentru această afecțiune datorită capacității lor de a stimula producția de insulină și de a îmbunătăți metabolismul. Printre ceaiurile recomandate se numără cele pe bază de urzică, măceșe, mușețel și coada șoricelului
Ceaiul Rooibos este bogat în antioxidanți și are capacitatea de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la menținerea nivelului normal de glucoză din sânge. Acesta este benefic și pentru inimă totodată, reducând riscul de boli cardiovasculare și menținerea sub control a tensiunii arteriale.
Plante medicinale cu rol în reglarea glicemiei
Există diverse variante de plante care au rol în reglarea glicemiei. Acestea trebuie luate împreună cu tratamentul convențional prescris de medic. Afinele, de exemplu, pot fi consumate atât ca atare, cât și sub formă de ceai și pot scădea considerabil riscul de diabet, scăzând nivelurile glicemiei, datorită conținutului de taninuri si flavonoide.
Ceaiul de frunze de dud poate inhiba metabolismul zahărului la nivelul tractului digestiv și scădea perioada de absorbție în fluxul sanguin. Totodată, alături de o dietă echilibrată poate regla și nivelul colesterolului din sânge.
Ceaiul de păstăi de fasole albă este bogat în fibre și vitamine și e ideal pentru diabetici, având un indice glicemic mic. Acesta acționează precum insulina, asimilând glucoza prin conținutul de arginină și fibre.
O altă variantă bună pentru diabetici este ceaiul de păpădie. Acesta poate fi obținut atât din frunzele proaspete de păpădie, cât și din salata rezultată din frunzele acestei plante, și poate regla valorile glicemiei.
Valoarea normala a glicemiei este de aproximativ 65 până la 110 mg/dL, conform unora dintre specialiști. Atunci când valoarea este mai scăzută de atât, persoana suferă de hipoglicemie. Dacă valorile sunt mai ridicate, pacientul suferă de hiperglicemie. Pe lângă consumul de ceaiuri și menținerea unei alimentații echilibrate, exercițiile fizice sunt esențiale. Este important de conștientizat faptul că glucoza ajunge în sânge prin carbohidrații din alimentele consumate, iar pentru a regla aceste valori, organismul utilizează insulina pe care o produce pancreasul.
Înainte de a consuma aceste ceaiuri pentru diabet, cereți sfatul unui specialist. Acesta vă are în vedere tot istoricul medical și vă poate recomanda cea mai bună variantă pentru dumneavoastră.