„Ochii sunt fereastra sufletului” spune o vorbă celebră. Ochii le permit oamenilor, litermalmente, să vadă lumea. Privirea imperfectă, care poate fi rezultatul încordării ochilor, cataractei, degenerescentei maculare, glaucomului, ochilor uscaţi sau pur şi simplu îmbătrânirii, face ca viaţa de zi cu zi să fie o adevărată provocare.
Unii oameni cred greşit ca scăderea vederii este rezultatul inevitabil al îmbătrânirii. Cu toate acestea, exista o mulţime de lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-şi proteja sănătatea ochilor, inclusiv să se asigure că folosesc o lumină potrivită atunci când citesc sau scriu şi să poarte ochelari de soare.
Dieta joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea ochilor. Consumul alimentelor cu luteina, zeaxantina, acizi graşi omega-3, beta-caroten, zinc şi vitamine A,C, şi E poate reduce riscul anumitor boli oculare şi poate îmbunătăţi sănătatea generală a ochilor. Mai jos sunt 7 alimente bogate în nutrienţii de mai sus, de aceea ar trebui consumate de toţi cei care doresc să-şi păstreze sănătatea ochilor.
Cele mai bune alimente pentru ochi sănătoși
Peste
Peştele gras, în special tonul, somonul, păstrăvul, macroul, sardinele, hamsii şi heringul sunt o sursă bună de acizi graşi omega-3. Acizii graşi Omega-3 sunt necesari pentru funcţionarea optimă a retinelor. De asemenea, previn uscarea ochilor, degenerarea maculară şi cataractă.
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, spanacul şi kale conţin luteina şi zeaxantina – pigmenţi vegetali care opresc degenerarea maculară
Aceşti pimenti sunt antioxidanţi care protejează celulele ochilor de radicalii liberi, molecule dăunătoare care descompun ţesutul sănătos. Legumele cu frunze verzi conţin, de asemenea, vitaminele A,C, E şi beta caroten, toate acestea fiind substanţe nutritive importante pentru sănătatea ochilor.
Morcovi
Morcovii sunt bogaţi în vitamina A şi beta-caroten. Beta-carotenul ajuta la producerea vitaminei A, care este o componentă necesară a unei proteine numită rodopsina. Rodopsina ajuta reţină să absoarbă lumina şi să se adapteze la întuneric.
Cele mai bune alimente pentru ochi sănătoși
Seminţe de floarea-soarelui
Consumul unei porţii de 30 de grame de seminţe de floarea-soarelui asigura jumătate din cantitatea recomandată de vitamina E. Seminţele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, o sursă excelentă de zinc. Aceşti doi nutrienţi previn şi încetinesc dezvoltarea degenerării maculare şi a cataractei.
Ouă
Gălbenuşul de ou este o sursă eficientă de luteina şi zeaxantina, ambele prevenind deteriorarea vederii legate de vârstă. Culoarea lor galben-portocalie blochează lumină albastră dăunătoare, care poate deteriora retina.
Mai mult, luteina şi zeaxantina cresc cantitatea de pigment protector din macula, care controlează vederea centrală. Ouăle conţin şi vitamina A, care ajuta la protejarea împotriva orbirii nocturne şi a ochilor uscaţi.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt bogaţi în beta-caroten, care ajuta la vederea nocturnă. Mai mult, un cartof dulce conţine mai mult de jumătate din valoarea zilnică recomandată de vitamina C. Cartofii dulci conţin, de asemenea, cantităţi mari de vitamina E, care protejează împotriva degenerescentei maculare şi a cataractei.
Apă
Apa este esenţială pentru sănătatea ochilor. Consumul suficient de apă împiedica deshidratarea, ceea ce poate preveni uscăciunea ochilor.