Omega-3 sunt acizi grași polinesaturați în același mod ca și omega 6. În omega 3 distingem acidul alfa-linoleic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Omega 3 sunt esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea corpului. Acestea fac parte din membrana tuturor celulelor noastre. Esențiale pentru funcționarea creierului, acestea ar reduce stresul prin încetinirea producției hormonului stresului (cortizol), previn depresia și chiar reduc agresivitatea. Printre cele mai bune alimente bogate în omega 3 se numara spanacul, semintele de chia, de in si uleiul de rapita! Descoperiti mai jos si alte alimente bogate în omega 3!
Semințe chia
Semințe de chia reprezinta cea mai bogata sursă vegetală de omega 3: echivalentul unei linguri (10 – 20 g) ar fi suficient pentru a satisface nevoile zilnice. De asemenea, sunt bogate în calciu și fosfor. Puteți încorpora semințe de chia în salate, sosuri, suc de fructe.
Spanac
Spanacul este cea mai bogată legumă cu frunze verzi in omega 3, în special acidul alfa-linoleic. 200 g de spanac asigură 20% din necesarul zilnic de omega 3. Sunt so alte legume verzi bogate în omega 3: broccoli, conopida, varza de Bruxelles, salata verde.
Crabul
Carnea de crab se numara printre cele mai bune alimente bogate în omega 3. Este săracă în calorii și săracă în grăsimi, dar conține acizi grași esențiali Omega-3: acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).
Semințele de in
Semințele de in furnizează aproximativ 3g de acid alfa-linoleic pe lingură. Se pot încorpora în diverse preparate: pâine, compoturi, salate.
Uleiul de rapiță
Uleiul de rapiță conține 9% acid alfa-linolenic (ALA) omega 3. Uleiul de rapiță poate fi folosit la rece pentru prepararea sosurilor de salată, maionezei sau pentru condimentarea unui fel de mâncare fierbinte.
Uleiul de nucă
Uleiul de nucă este bogat în omega 3 (11,9g ALA la 100g). Este perfect pentru condimentarea salatelor, peștelui și legumelor crude și preparate.
Nucile clasice
Nucile clasice au avantajul că conțin o cantitate semnificativă de acid alfa-linolenic (ALA), adică 7 g / 100 g. 6-7 nuci furnizează 2g de ALA.
Macroul
Când ne gândim la omega 3, ne gândim la somon. Cu toate acestea, macroul se numara printre cele mai bune alimente bogate în omega 3 intrucat conține de două ori mai mult omega 3 decat somonul! În perioada mai – septembrie, macroul conține cel mai mult omega 3. Este atât de bine imbogatit cu omega 3 încât chiar și conservat își păstrează aproape toate calitățile nutritive.