Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cele mai bune alimente anti-diabet
Cele mai bune alimente anti-diabet

Cele mai bune alimente anti-diabet

26 nov. 2020, 08:49,
în Sanatate

Caracteristicile cheie ale diabetului sunt defalcarea secreției de insulină, precum și rezistența la insulină. Aceasta se caracterizează prin descompunerea acțiunii insulinei: absorbția glucozei de către mușchi, producerea glucozei de către ficat și întreruperea metabolismului lipidelor. În timp, rezistența la insulină poate afecta funcționarea mai multor organe, cum ar fi pancreasul, rinichii, vasele de sânge, nervii periferici, glanda pituitară, organele sexuale, oasele. Iata cele mai bune alimente anti-diabet!

Dieta de tip paleo este ideală pentru reglarea nivelului de zahăr, deoarece promovează consumul de carbohidrați lenti, cum ar fi cartofii dulci, sfecla, morcovii și alte rădăcini și exclude zahărul rafinat. Consumul acestor fructe și legume cu puteri extraordinare nu costă mult. Iata cele mai bune alimente anti-diabet!

Avocado

Avocado are mai multe proprietăți farmacologice. Studiile arată o funcție hepatică îmbunătățită, precum și efectul protector al avocado asupra distrugerii celulelor hepatice. Alte studii arată o vindecare mai rapidă a rănilor, dar mai ales o reechilibrare semnificativă a nivelurilor de insulină plasmatică, hemoglobină glicozilată (indicator sanguin al nivelului mediu de zahăr din ultimele 3 luni).

Și mai interesant, un studiu randomizat pe 12 femei cu diabet de tip 2 a demonstrat că înlocuirea parțială a carbohidraților complecși cu acizii grași mono-saturați furnizați de avocado a făcut posibilă îmbunătățirea profilului lipidic al acestora cu un control glicemic menținut.

Iata cele mai bune alimente anti-diabet: ceai negru

Un studiu a arătat efectele pozitive ale extractului de ceai negru la șobolanii diabetici. Într-adevăr, acesta din urmă scade puternic nivelul zahărului din sânge, concomitent cu efectele curative și preventive. Acest studiu confirmă alte date care arată că consumul de ceai negru este asociat cu un risc mai mic de diabet.

Afinele

Pe lângă faptul că afinele conțin antocianină, pigmentul natural care conferă afinelor culoarea sa naturală și care este foarte util în prevenirea diabetului, s-a sugerat că antocianina poate juca un rol major în îmbunătățirea simptomelor hiperglicemiei. Într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, 32 de participanți diabetici și obezi au primit pulbere de afine uscate. Acest lucru a determinat o îmbunătățire și o creștere a sensibilității la insulină și o scădere a concentrației de glucoză din sânge.

În plus, se crede că o altă substanță care se găsește într-o varietate de afine, extractul etanoic, are efecte similare asemănătoare insulinei acționând asupra celulelor β-pancreatice.

Scorţişoară

Scorțișoara este bine cunoscută pentru beneficiile sale farmaceutice în tratamentul diabetului și a fost folosită de mult timp în medicina alternativă. Scorțișoara are un rol probabil în prevenirea rezistenței la insulină și crește glicogenul în ficat prin reglarea semnalului insulinei și sinteza glicogenului.

S-a dovedit că polifenolul polimeric solubil în apă din scorțișoară are efecte de îmbunătățire a insulinei. Cu toate acestea, rezistența la insulină este prezentă la 50-70% dintre femeile cu sindromul ovarului polichistic și poate merge până la 95% la femeile obeze. Studiul arată că această substanță polimerică poate fi de mare beneficiu pentru femeile cu rezistență la insulină.

Iata cele mai bune alimente anti-diabet: cafea

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume. O analiză sistematică sugerează că consumul de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2 prin îmbunătățirea nivelului de GLP-1 (Glukagon Like Peptide, un hormon care reglează metabolismul glucozei). Acest lucru se datorează faptului că cafeaua crește nivelurile de GLP-1, ceea ce crește sensibilitatea la insulină prin întârzierea golirii gastrice. Diabeticii au niveluri de GLP-1 mai mici decât cele normale, iar acizii clorogenici din cafea pot ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Usturoi

Usturoiul are mai multe proprietăți terapeutice, inclusiv efectele sale pozitive asupra diabetului, precum și prevenirea și dezvoltarea aterosclerozei și a insuficienței renale la persoanele care deja suferă de diabet. Activitatea hipoglicemiantă a usturoiului se datorează potențialului secreției crescute de insulină de către celulele β ale pancreasului. Într-adevăr, s-a demonstrat că molecula de S-alil cisteină sulfoxid, izolată din usturoi, stimulează în mod semnificativ secreția de insulină la șobolanii sănătoși.

Ghimbir

Ghimbirul este cunoscut pentru numeroasele sale virtuți farmacologice, incluzând, printre altele, virtuțile sale antiinflamatorii și protectoare împotriva complicațiilor legate de diabet la nivelul ficatului, rinichilor, ochilor și sistemului nervos. Numeroase studii in vitro indică faptul că extractul de acetat de etil de ghimbir inhibă enzimele α-glucozidazei și α-amilazei, scăzând astfel absorbția digestivă a carbohidraților și, prin urmare, necesitatea de a secreta insulină.

Iata cele mai bune alimente anti-diabet: strugurii

Strugurii conțin mulți polifenoli, cum ar fi, resveratrol, quercetină, catechine și antociani care s-au dovedit a reduce hiperglicemia, îmbunătățesc funcția și protejează celulele β din pancreas. Mai ales resveratrolul care se găsește în coaja și în semințele de struguri.

Ceai verde

Ceaiul verde are proprietăți anti-diabetice și anti-oxidante, ceea ce îl face util în tratamentul diabetului, dar și în prevenirea complicațiilor diabetului. Mai multe studii mărturisesc efectele sale anti-oxidante și anti-hiperglicemice. Alte studii confirmă faptul că ceaiul verde îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Numeroase studii sugerează că consumul de ceai verde,sau mai specific substanța catechină, este eficient în scăderea nivelului de glucoză din sânge la oameni și animale prin reducerea leziunilor renale la diabetici.

Ulei de masline

Uleiul de măsline este un aliment funcțional, care nu numai că are un conținut ridicat de acizi grași mono saturați, dar conține în plus componente minore cu proprietăți biologice: unul dintre acești componenți este acidul oleic și s-a dovedit că acest acid îmbunătățește producția de insulină. Drept urmare, o dietă bogată în acid oleic, prin consumul de ulei de măsline poate fi foarte benefică pentru diabet. De asemenea, se sugerează că consumul de ulei de măsline este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 la femei.

Ceapă

Ceapa, ca și usturoiul, are un conținut ridicat de sulf și multe studii au arătat proprietățile antidiabetice ale cepei. Consumul de ceapă poate reduce nivelul glucozei, grăsimilor și colesterolului seric la animale. Consumul de suc de ceapă poate reduce insuficiența renală și poate preveni deteriorarea țesutului hepatic.

Iata cele mai bune alimente anti-diabet: dovleac

Dovleacul a câștigat recent popularitate la nivel mondial datorită beneficiilor pentru sănătate ale semințelor sale și este acum utilizat frecvent ca „superaliment” sau ca medicament. Multe studii au arătat proprietățile hipoglicemiante ale acestor semințe.

Spanac

Spanacul este o altă legumă cu proprietăți hipoglicemiante. Administrarea orală de spanac reduce glicemia în repaus alimentar și crește glicogenul hepatic. Proprietățile hipoglicemiante ale spanacului se pot datora: unei acțiuni de imitare a insulinei, stimulării absorbției de glucoză de către țesuturile periferice, inhibării producției endogene sau gluconeogenezei în ficat și mușchii.

Soia

Studii au demonstrat că înlocuirea proteinelor animale cu proteina din soia la pacienții cu diabet poate reduce hiperfiltrarea glomerulară (debutul insuficienței renale) și hipertensiunea. De asemenea, s-a constatat că consumul de proteine ​​din soia scade concentrațiile serice de colesterol, precum și triacilglicerolul. În plus, proteina din soia poate reduce rezistența la insulină atunci când dieta conține acizi grași polinesaturați. Aceste efecte antidiabetice provin probabil din faptul că soia, printre altele, scade activitatea enzimelor glucozidice. Un alt studiu arată, de asemenea, că consumul de soia scade riscul de diabet de tip 2 la femeile obeze.

Iata cele mai bune alimente anti-diabet: cartof dulce

Proteinele izolate din cartoful dulce au proprietăți antidiabetice. De exemplu, extractul de proteine ​​albe din cartof dulce a scăzut glicemia în repaus alimentar și a crescut sensibilitatea la insulină la pacienții cu diabet de tip 2.

Curcumă

Acest condiment cu multe virtuți farmacologice poate fi, de asemenea, utilizat eficient în prevenirea și ameliorarea diabetului de tip 2. Acțiunea antidiabetică a turmericului se datorează probabil unei acțiuni reglatoare a rezistenței la insulină, funcționarii celulelor beta ale pancreasului precum și absorbției intestinale.

Un studiu arată că un extract apos de turmeric scade puternic glicemia și crește producția de insulină la șobolanii cărora li s-a injectat streptozotocină (o substanță chimică naturală care se găsește în anumite celule pancreatice și care este responsabilă de producția de insulină).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`