Prima pagină » Actualitate » Cele două doctorițe de la spitalul „Sfântul Pantelimon” au fost arestate preventiv pentru 30 de zile
Cele două doctorițe de la spitalul „Sfântul Pantelimon” au fost arestate preventiv pentru 30 de zile

Cele două doctorițe de la spitalul „Sfântul Pantelimon” au fost arestate preventiv pentru 30 de zile

08 aug. 2024, 17:00,
în Actualitate

Tribunalul București a dispus, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor două doctorițe de la spitalul „Sfântul Pantelimon” acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI.

Procurorii au anunțat, miercuri, reținerea pentru 24 de ore a celor doi medici sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Șefa Colegiului Medicilor București explică de ce la controlul din aprilie „nu s-a găsit nimic în neregulă”

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, care în aprilie a făcut verificări la Spitalul Sf. Pantelimon și a anunțat că nu a existat nicio neregulă, spune că din comisia de verificare a făcut parte şi un anestezist, iar membrii comisiei nu au avut acces la injectomate, aparatele folosite pentru administrarea noradrenalinei: „La momentul respectiv, pe baza datelor pe care le-am avut la dispoziţie şi în limita elementelor pe care noi, ca şi Colegiu, le avem în analiza cazurilor, vă spun că nu s-a găsit nimic în neregulă”.

Șefa Colegiului Medicilor București a mers la Spitalul Sf. Pantelimon împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la o zi de la reținerea a două doctorițe de la ATI în dosarul deceselor suspecte.

„La Colegiul Medicilor Bucureşti, aşa cum am declarat în repetate rânduri, departamentul de jurisdicţie al Colegiului nostru a cerut informaţiile de la spital, s-au analizat foile de observaţie şi au fost audiaţi medicii. Toate aceste informaţii au fost transmise Comisiei de Disciplină, care este un organism independent de conducerea Colegiului Medicilor din municipiul Bucureşti. Completul care a analizat a avut în structura sa ATI-ist şi medicii au fost audiaţi, medicii au dat declaraţii scrise şi nu s-a găsit absolut… la momentul respectiv, pe baza datelor pe care le-am avut la dispoziţie şi în limita elementelor pe care noi, ca şi Colegiu, le avem în analiza cazurilor, vă spun că nu s-a găsit nimic în neregulă. Vă spun însă cu fermitate că aceste date au fost transmise Parchetului în luna iunie, când ne-au fost solicitate”, a spus Cătălina Poiană despre controlul făcut de instituție în aprilie și ale cărui concluzii au fost că nu au existat probleme.

„Imaginea care se creează sistemului de sănătate este foarte gravă”

Întrebată dacă membrii comisiei de verificare din Colegiul Medicilor au avut acces şi la injectomatele folosite în spital, preşedinta Colegiului Medicilor a răspuns negativ, precizând că echipa de control a avut acces la foile de observaţie, la înscrisurile din foile de observaţie şi la declaraţiile verbale şi scrise ale medicilor.

„Consider că tot ce a apărut ca informaţie în spaţiul public este foarte grav şi consider că imaginea care se creează sistemului de sănătate este foarte gravă, cred că nu trebuie să extindem asupra întregului corp medical toate aceste acuze, pentru că în marea lor majoritate medicii îşi desfăşoară activitatea cu responsabilitate şi respect faţă de pacient. În momentul în care lucrurile nu stau aşa, nu vom ascunde niciodată adevărul şi consider că acest caz de la Spitalul Pantelimon este un caz extrem de grav şi este un caz extrem de complex care trebuie investigat sub toate aspectele, dar în primul rând sub aspect profesional şi medical şi, din această consideraţie, cred că părerea experţilor din domeniul ATI este cea care trebuie să facă diferenţa. De asemenea, consider că adevărul este singurul element care în acest moment poate să restabilească încrederea şi siguranţa în sistemul de sănătate”, a mai susținut preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *