Prima pagină » Actualitate » Cele două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon București eliberate din arestul preventiv și-au luat concediu pentru următoarele 45 de zile
Cele două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon București eliberate din arestul preventiv și-au luat concediu pentru următoarele 45 de zile

Cele două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon București eliberate din arestul preventiv și-au luat concediu pentru următoarele 45 de zile

21 aug. 2024, 15:50,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Cele două doctorițe eliberate marți din arestul preventiv de către Curtea de Apel București nu se vor întoarce la muncă imediat. Ele au solicitat un concediu de odihnă de 45 de zile, care include și zilele de recuperare restante, cererea fiind depusă la managerul interimar al Spitalului Sf. Pantelimon.

Cele două doctorițe eliberate din arestul preventiv și-au luat concediu pentru următoarele 45 de zile

Managerul interimar, Răzvan Jitianu, a menționat că numărul externărilor din spital a crescut la 800 săptămâna aceasta, față de 600 săptămâna trecută. Spitalul Sf. Pantelimon are un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea a 1.800 de externări lunar.

„Este un progres, săptămâna trecută aveam 600 de externări. Acum avem aproximativ 800 de externări în ultimele 18 zile,” a afirmat Jitianu.

Curtea de Apel a decis marți eliberarea doctorițelor fără impunerea altor măsuri restrictive, după ce acestea fuseseră arestate preventiv pe 8 august pentru 30 de zile.

Conform unor surse, una dintre doctorițe intenționează să se întoarcă în Franța, unde a lucrat anterior.

Judecătorii de la Tribunalul București au hotărât inițial arestarea preventivă a doctorițelor sub acuzația de omor calificat și omor cu premeditare, motivând că există dovezi că acestea ar fi redus doza de noradrenalină unui pacient de 54 de ani internat la terapie intensivă, ceea ce ar fi provocat stopul cardiac și decesul acestuia.

Procurorii susțin că doctorițele au urmat un plan prin care au redus brusc doza de noradrenalină, un medicament esențial în menținerea tensiunii arteriale la pacienții din terapie intensivă, ceea ce a dus la scăderea tensiunii arteriale și la stopul cardio-respirator al pacientului.

Cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon a generat controverse intense între medicii legiști și Colegiul Medicilor din România, alături de medicii ATI-iști, care au acuzat legiștii de eroare.

Premierul Marcel Ciolacu s-a pronunțat și el în legătură cu acest caz, afirmând miercuri, înaintea ședinței de Guvern, că ancheta privind Spitalul Sf. Pantelimon a stârnit o emoție publică, transformată într-o dispută intensă și acuzații la adresa medicilor. Ciolacu a subliniat că este alături de toți medicii care își fac treaba cu onestitate și a cerut ca cei vinovați să fie trași la răspundere.

De asemenea, premierul a subliniat necesitatea unui audit al tuturor procedurilor de lucru din spitale, începând cu cele din secțiile de terapie intensivă și continuând cu fiecare domeniu în parte.

„Cine a greşit, indiferent de nume, să plătească! Trebuie făcut însă şi un audit, cu experţi naţionali şi internaţionali, al tuturor procedurilor de lucru din spitale. Pornind de la Terapie Intensivă, continuând pe fiecare domeniu în parte!”, a declarat Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *