Veste spectaculoasă pentru cele cinci instituții de învățământ superior de stat din Iași! La mijloc sunt câteva milioane bune de euro, iar universitarii vor beneficia de o creștere bănească de 10 la sută. Astfel, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, Națională de Arte „George Enescu”, Tehnică „Gheorghe Asachi”, respectiv de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10 la sută pentru cheltuieli de investiții, iar, pentru aceasta, este nevoie de o notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite
Toate cele cinci universități de stat din Iași au dat marea lovitură. În joc sunt milioane bune de euro. Astfel, „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad”, Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE), Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi”, respectiv de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10 la sută pentru cheltuieli de investiții.
Pentru aceasta, este nevoie de o notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite. Măsura apare în noua Metodologie de punere în aplicare a unor prevederi din Legea Educației Naționale privind finanțarea universităților, Metodologie aprobată printr-un ordin de ministru publicat joi, 5 august 2021, în Monitorul Oficial.
Universitățile de stat pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10 la sută pentru investiții
Astfel, potrivit „Ordinului privind aprobarea Metodologiei de punere în aplicare a prevederilor art. 223, alin. (21), din Legea Educației Naționale nr. 1/2011: Art. 1.- Instituțiile de învățământ superior de stat pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10 la sută pentru cheltuieli de investiții. Art. 2. – Pentru ca instituția de învățământ superior de stat să poată utiliza sume din finanțarea de bază pentru cheltuieli de investiții, aceasta trebuie să transmită la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) – Direcția generală învățământ universitar următoarele documente: a) o notă justificativă avizată de rector, în calitate de Ordonator de Credite, din care să rezulte necesitatea solicitării unei sume din finanțarea de bază, de maximum 10 la sută, pentru cheltuieli de investiții, aprobată de Consiliul de Administrație (CA).
În nota justificativă se va prezenta categoria de cheltuieli de natura investițiilor, conform prevederilor legale în vigoare; b) hotărârea Senatului de aprobare a notei justificative înaintate de Consiliul de Administrație. Potrivit aceleiași Metodologii, „Direcția generală învățământ universitar, împreună cu Direcția generală infrastructură, emite o notă de fundamentare, avizată de Direcția generală economică, prin care solicită modificarea contractului instituțional, pentru evidențierea sumei destinate cheltuielilor de investiții în cadrul finanțării de bază, pe care o înaintează ordonatorului principal de credite.
Din fondurile Ministerului Educației și Cercetării, UAIC a mai primit aproximativ 20 de milioane de lei
Pe de altă parte, rectorul universității beneficiare analizează nota și o aprobă sau o respinge. Pe baza notei, Direcția infrastructură cere Ministerului Finanțelor „evidențierea în bugetul Ministerului Educației a fondurilor pentru cheltuieli de capital”, Ministerul Finanțelor aprobă sau respinge, la rândul său, solicitarea ministerului, iar, dacă o aprobă, Direcția din minister emite actul adițional la contractul instituțional, în care e evidențiată suma aprobată pentru cheltuieli de investiții din finanțarea de bază.
Deja, din fondurile Ministerului Educației și Cercetării, rectorul – prof. univ. dr. Tudorel Toader – (UAIC) susține că instituția a mai primit aproximativ 20 de milioane de lei. Acești bani vor fi folosiți pentru a finanța finalizarea lucrărilor de la Casa Universitarilor Iași (CUI), realizarea studiului de fezabilitate pentru baza sportivă din Sărărie, respectiv investiții în Stațiunea Biologică Marină „Prof.dr. Ioan Borcea”, din Agigea.