Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cele 7 minuni din Caracal, între mit și realitate. Care sunt acestea și ce părere au locuitorii orașului despre ele

Cele 7 minuni din Caracal, între mit și realitate. Care sunt acestea și ce părere au locuitorii orașului despre ele

20 dec. 2021, 15:05,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Dacă există cele 7 minuni ale lumii, de ce să nu existe și cele 7 minuni din Caracal? Iată lista cu cele șapte fenomene ieșite din comun.

Caracal este un municipiu din județul Olt, Oltenia, România. Este fosta reședință a județului Romanați, având aproximativ 30.900 de locuitori. Acest municipiu este situat la intersecția DN6 cu drumurile naționale Corabia – Râmnicu Vâlcea – Sibiu (DN54, DN64). În același timp, beneficiază de un important nod de cale ferată, care completează transportul rutier cu cel feroviar. Caracal este un oraș situat la 40 km de portul fluvial Corabia și la 55 km de aeroportul Craiova.

În acest oraș sunt întâlnite mai multe minuni, cunoscute de aproape toți românii. Iată care sunt.

străzi caracal

Caracal este un municipiu din județul Olt, Oltenia, România.

Cele 7 minuni din Caracal sunt, de fapt, 8

Spre amuzamentul întregii țări, oamenii din Caracal nu sunt deloc încântați de „minunile” din orașul lor. Le consideră, mai degrabă, mituri, însă unele dintre ele s-au dovedit a fi adevărate. Acestea sunt următoarele: s-a construit un bloc și s-a uitat macaraua în interior, a luat foc sediul pompierilor, cimitirul e pe strada Învierii, brutăria e construită pe strada Foametei, închisoarea e pe strada Libertății, există o singură școală în oraș și se numește Școala numărul 2.

Recent, s-a mai descoperit o ciudățenie la ceasul din Gara Caracal: orele sunt indicate atât cu cifre romane (de la I la XII), cât și cu cifre arabe (de la 13 la 24). Mai mult decât atât, ora 16, în cifre romane, nu apare ca și IV, ci e reprezentată prin patru liniuțe verticale: IIII.

„Ceasul din gara Caracal este un mit care poate fi foarte uşor analizat, deoarece este o marcă de ceas care era foarte cunoscută la vremea când el a fost cumpărat şi montat. Deci, nu este un ceas făcut de prostia caracalenilor, ci ei doar l-au comandant, cumpărat şi montat în gară. Chiar la noi în ţară mai există asemenea ceasuri, unul în gara din Jimbolia, judeţul Timiş. Totuşi, numai cel de la Caracal este celebru“, a precizat muzeograful Sabin Popovici, pentru adevărul.ro.

ceasul din gara caracal

Ceasul din Gara Caracal

În urmă cu mai mulți ani, Eduard Ciocăzanu, primarul de la acea vreme, a dorit să demonteze miturile despre Caracal.

„Nu este vorba despre nicio «minune» la Caracal în sensul despre care se tot vorbeşte, ci, mai degrabă, despre nişte mituri care au fost îmbogăţite de popor. Altfele au fost dovedite ca fiind adevărate“, explică primarul din Caracal, Eduard Ciocăzanu, pentru adevărul.ro.

„Este adevărat că oraşul Caracal este renumit la noi în ţară prin «minunile» sale, dar acesta este un concept greşit. Nouă ne place să le considerăm mituri. Unele dintre ele au fost verificate şi, într-adevăr, au existat, iar altele rămân şi acum doar simple legende urbane. Am încercat şi noi să vedem dacă ele pot fi demonstrate că au existat sau nu“, declară muzeograful Sabin Popovici, potrivit aceleiași surse.

Minunile din Caracal, între mit și realitate

Cele 7 minuni din Caracal au atras, de-a lungul timpului, mulți vizitatori. În plus, localnicii spun că s-au obișnuit cu „prostiile care se mai spun la televizor” despre orașul lor și că unele dintre ele sunt doar niște povești inventate.

„Noi ne-am obişnuit cu lucrurile care se spun despre oraşul nostru pentru că ştim mai bine ce e adevărat şi ce nu este. Acum chiar râdem când auzim prostiile care se mai spun la televizor de către tot felul de neica nimeni care nu ştiu despre ce vorbesc. Unele lucruri sunt însă adevărate şi asta ştim de la părinţii şi bunicii noştri, dar altele sunt doar nişte poveşti inventate de nici noi nu ştim cine“, a declarat o localnică pentru adevărul.ro.

scoala numărul 2 din caracal

Școala numărul 2 din Caracal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
15 iulie 2024
15 iulie 2024