Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cele 7 lucruri pe care le ignorăm: ce trebuie sa stim despre diabet
Cele 7 lucruri pe care le ignorăm: ce trebuie sa stim despre diabet

Cele 7 lucruri pe care le ignorăm: ce trebuie sa stim despre diabet

15 nov. 2020, 06:13,
în Sanatate

Boală complexă, diabetul nu împiedică oamenii să trăiască aproape normal. Cu condiția, totuși, sa fie monitorizat cu atenție: modificări ale stilului de viață, monitorizare regulată a zahărului din sânge și uneori mai multe injecții zilnice de insulină. Iată ce trebuie sa stim despre diabet!

Gustarile ar trebui sa dispara din meniu

Trebuie să ajustați injecțiile cu insulină în funcție de ceea ce mâncați. Prin urmare, gustarile ar trebui sa dispara din meniu.

La fel, nu mai este imperativ să mănânci la anumite ore. Există, totuși, o excepție la femeile însărcinate cu diabet de tip 1 la care este dificil să se stabilizeze glicemia. De multe ori trebuie să-și împartă mesele, si sa aiba cel puțin o gustare pe zi, în general dimineața.

Ce trebuie sa stim despre diabet: zaharul nu este inamicul numărul 1 al diabetului

Deoarece diabetul are ca rezultat niveluri ridicate de zahăr in sânge, există adesea confuzia care duce la gândul eliminării carbohidraților din dieta. Ceea ce este o greșeală pentru că creierul are nevoie de zahăr pentru a funcționa. Mai presus de toate, aportul de calorii, în special de grăsimi, trebuie redus, dar fără a le exclude.

Contrar credinței populare, carbohidrații ar trebui să fie prezenți pe farfurie la fiecare masă, în special sub formă de amidon. Dar pentru a preveni creșterea glicemiei, este mai bine să vă concentrați asupra pastelor și leguminoaselor (linte, fasole roșie, mazăre), care au un indice glicemic scăzut (IG).

Ciocolata neagră 70% cacao, cu IG echivalent cu cea a fructelor roșii, nu afectează echilibrul zahărului din sânge. Poți să mananci din când în când un patratel de ciocolată, chiar dacă asta înseamnă adaptarea injecției cu insulină. A vă interzice o gustare dulce ar fi chiar periculos, deoarece riscul este să vă gândiți doar la asta și să dezvoltați tulburări de alimentație cu compulsii ale zahărului.

Îndulcitorii nu au niciun beneficiu

Nu vă ajută să pierdeți în greutate, ar putea chiar să deregleze nivelul zahărului din sânge. În ceea ce privește caloriile, argumentul nu este convingător. Zahărul din cafea are 20 de calorii, ceea ce nu este mult. Prin urmare, înlocuirea acestuia cu un îndulcitor nu are sens.

Vizitarea unui oftalmolog este esențială

Prima întrebare pe care ar trebui să o adresați unei persoane dragi cu diabet este: Ați vizitat un oftalmolog?. Depistată precoce, retinopatia poate fi tratată. Această afectare a ochilor legată de excesul de zaharuri din sânge este principala cauză de orbire înainte de vârsta de 60 de ani. Prin urmare, este important să nu uitați să vizitați medicul oftalmolog o dată pe an.

Vizitarea unui stomatolog este de asemenea esențială: nu numai că diabeticii prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli parodontale, dar o boală parodontală tratată îmbunătățește glicemia.

Ce trebuie sa stim despre diabet: iesiti seara la plimbare

Mersul pe jos la 15 minute după cină într-un ritm alert scade glicemia mai mult decât mersul pe jos 45 de minute dimineața sau după-amiaza. Desigur, toată activitatea fizică scade nivelul zahărului din sânge. Mersul plin de viață, ciclismul, înotul, joggingul: aceste activități de rezistență îmbunătățesc sensibilitatea la insulină a mușchilor. Exercițiile de întărire musculară sunt de asemenea utile.

La începutul debutului diabetului, activitatea fizica poate chiar împiedica sau întârzia administrarea de medicamente. Singura măsură de precauție: diabeticii de tip 1 trebuie să își adapteze dieta (sau aportul de insulină) deoarece sportul este hipoglicemiant.

Nu este o boală genetică

Ereditatea contează, dar nu există gene pentru diabet. Acestea sunt doar predispoziții. În diabetul de tip 1, este chiar foarte scăzuta: găsim un părinte, tată sau mamă, diabetic la aproximativ 5% dintre pacienți. Pe de altă parte, este mai frecventa pentru diabetul de tip 2, deoarece găsim un părinte (tată, mamă, frate) afectat la 40% dintre pacienți. Interacțiunea mediului (dieta, stilul de viață sedentar etc.) cu moștenirea genetică determină apariția bolii.

Ce trebuie sa stim despre diabet: somnul bun este antidiabetic

Studii recente au arătat efectul benefic al unui somn bun: când este suficient de lung (cel puțin 7 ore) și de bună calitate, somnul ajută la controlul zahărului din sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`