Grăsimile sănătoase sunt o parte esențială a unei diete echilibrate. Spre deosebire de cele nesănătoase, care pot crește riscul de boli de inimă, cele care sunt bune pot ajuta la gestionarea greutății și la îmbunătățirea nivelului de colesterol.
O dietă zilnică bogată în grăsimi sănătoase înseamnă un sistem cardiovascular ferit de boli și un sistem nervos echilibrat. În ultimii ani, medicii nutriționiști au pus accentul pe diferențierea acestora din alimente și înțelegerea modului în care tipurilor lor diverse, influențează longevitatea.
Grăsimi sănătoase care vă ajută cu pierderea în greutate
Grăsimile joacă mai multe roluri importante în organism. Fără grăsimi, organismul nu ar putea funcționa. Grăsimile reprezintă o sursă foarte concentrată de energie, protejează organele vitale, ajută la menținerea temperaturii adecvate a corpului, asigură aportul necesar de vitamina A, D, E și K, mețin sistemul imunitar puternic datorită conținutului mare de acizi grași esențiali și participă la procesele cognitive de la nivelul creierului.
Din punct de vedere medical, grăsimile sănătoase sunt cele nesaturate, care se împart în mononesaturate și polinesaturate, iar medicii încurajează integrarea lor în diete echilibrate.
În general, alimentele care le conțin tind să devină lichide atunci când ținute la temperatura camerei și se solidifică odată ce sunt depozitate la rece. Unele dintre cele mai bune opțiuni de grăsimi sănătoase sunt avocado, ciocolata neagră și uleiul de măsline și ajută la vindecarea multor afecțiuni.
Avocado sunt bogate în fibre și grăsimi sănătoase, care promovează sațietatea și reduc aportul total de calorii. Fibrele vă ajută să vă mențineți sătul pentru perioade mai lungi, reducând gustările inutile și supraalimentarea.
Nucile sunt grăsimile mononesaturate și polinesaturate din nuci ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL, cunoscut drept colesterol „rău”. Aceste grăsimi promovează, de asemenea, creșterea colesterolului HDL, care este considerat colesterol „bun”, și ajută la eliminarea colesterolului LDL din artere.
Uleiul de măsline este compus predominant din grăsimi mononesaturate, în special acid oleic, care este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. Grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL, ceea ce este esențial pentru reducerea riscului de boli de inimă.
Alte alimente care sunt bune în procesul de slăbire
Peștii grași precum somonul, macroul și sardinele sunt bogați în acizi grași omega-3, în special EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Aceste grăsimi sunt esențiale pentru diverse funcții corporale și au fost asociate cu sprijinirea eforturilor de pierdere în greutate.
Semințele de chia sunt bogate în fibre, în special fibre solubile. Atunci când sunt consumate, fibrele solubile absorb apa și formează o substanță asemănătoare unui gel în tractul digestiv. Acest gel încetinește digestia și promovează un sentiment de sațietate.
Alte semințe foarte benefice sunt semințele de in care sunt o sursă excelentă de omega-3 și fibre. Acestea ajută la scăderea colesterolului și sprijină gestionarea greutății prin reducerea foamei și îmbunătățirea digestiei.
Ciocolata neagră conține grăsimi sănătoase, în principal grăsimi mononesaturate și grăsimi saturate, în cantități mici. Consumul regulat de ciocolată neagră cu conținut ridicat de cacao poate îmbunătăți nivelul colesterolului prin creșterea colesterolului HDL, adică cel bun și scăderea colesterolului LDL, promovând astfel o mai bună sănătate cardiovasculară.
Grăsimile sănătoase sunt cele care au multiple beneficii pentru menținerea sănătății organismului, astfel că ele nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic.