Prima pagină » Local » Cele 6 spitale subordonate Consiliului Județean Iași au tratat până în momentul de față peste 200 de pacienți ucraineni

Cele 6 spitale subordonate Consiliului Județean Iași au tratat până în momentul de față peste 200 de pacienți ucraineni

07 apr. 2022, 00:01,
Codruța Șoroagă, în Local

În cele 6 spitale ieșene, aflate sub subordonarea Consiliului Județean, au fost consultați și tratați, odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina până în momentul prezent, peste 200 de pacienți ucraineni. Cei mai mulți ucraineni s-au prezentat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, timp în care la cele două maternități ieșene s-a acordat asistență medicală unui număr de peste 20 de refugiate din Ucraina. De asemenea, și medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”din Iași și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au oferit consultații și tratament mai multor pacienți ucraineni.

În toate cele 6 spitale ieșene subordonate Consiliului Județean, consultul pacienților ucraineni se face cu sprijinul cadrelor medicale vorbitoare de limbă slavă. În acest sens, pe fiecare gardă, există o persoană care poate asigura voluntar dialogul cu pacienții ucraineni.

De asemenea, dacă a fost necesar, un psiholog a discutat cu pacienții pentru a-i face să treacă mai ușor peste drama refugiului. Cetățenii ucraineni, care provin din zona conflictului armat, beneficiază de aceleași servicii medicale gratuite ca și asigurații români, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile cuprinse în programe naționale.

Spitalul de Copii Sfanta Maria

Cei mai mulți pacienți ucraineni, 160 la număr, s-au adresat Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” Iași

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași au fost tratați 160 de pacienți ucraineni

Spitalul de Boli Infectioase Sfanta Parascheva Iasi

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase”Sf. Parascheva”din Iași s-au adresat, în luna martie, 19 ucraineni, refugiați la Iași

Cei mai mulți pacienți ucraineni, 160 la număr, s-au adresat Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași. Cei mai mulți dintre aeștia aveau simptome precum febră, durere de gât, tuse. După stabilirea diagnosticului, le-au fost recomandate tratamentele necesare.

„Niciun ucrainean nu va fi lăsat la greu, niciun suflet nu va trece singur prin această perioadă atât de dificilă. Așa cum cei care au fost nevoiți să fugă din calea războiului și-au găsit locul în țara noastră, în centrele din România, în casele românilor, așa vor avea sprijin și în spitalele ieșene.

Niciun suflet de om nu merită soarta pe care vecinii noștri o au zilele acestea și este datoria noastră umană și morală să îi ajutăm așa cum putem. Suntem într-un punct de cotitură pentru întreaga omenire, iar depășirea acestui moment critic depinde de modul în care vom ști să ne arătăm bunăvoința și iubirea față de cei din jur. Nu putem învinge răul cu arme, cât îl putem învinge cu omenie și mult bine făcut din suflet. Le mulțumesc managerilor și echipelor medicale din spitalele noastre pentru mobilizarea rapidă și eficientă. Ca de fiecare dată, ajutorul lor contează enorm”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

 Maternitatea Cuza Voda Iasi

În cele două maternități ieșene, au fost consultate peste 20 de paciente din Ucraina

Peste 20 de paciente ucrainene au fost consultate la cele 2 maternități din Iași

Spitalul Prof. N. Oblu Iasi

Și medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au oferit consultații și tratament pacienților ucraineni, la acest spital adresându-se 10 pacienții refugiați din zona de conflict

În cele două maternități ieșene, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași și Spitalul Clinic de Obsetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iași au fost consultate peste 20 de paciente din Ucraina, cu diverse stadii de sarcină. Medicii ieșeni sunt de părere că stresul cauzat de refugiul din Ucraina, oboseala după un drum lung parcurs până la Iași, neputința, isecuritatea și mai ales teama de necunoscut și-au pus amprenta asupra femeilor gravide fugite din calea războiului, motiv pentru care au și necesitat asistență medicală.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași s-au adresat, în luna martie, 19 ucraineni, refugiați la Iași. Aceștia aveau diverse probleme de sănătate. Doar 8 au necesitat internare pentru tratarea afecțiunilor de care sufereau, cei mai mulți dintre ei fiind diagnosticați cu Covid-19. O mamă ucraineancă a fost internată timp de trei zile în cadrul unității spitalicești cu copii săi, de 4 și 8 ani, diagnosticați cu enterocolită și gripă. Aceștia au răspuns pozitiv la tratament și îngrijiri, și-au revenit și au fost externați.

Și medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au oferit consultații și tratament pacienților ucraineni, la acest spital adresându-se 10 pacienții refugiați din zona de conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *