Toate cele 6 spitale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi au depus proiecte privind digitalizarea cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)
Cererile au fost depuse în cadrul Pilonului V — Sănătate şi rezilienţă instituţională, Componenta 7 — Transformare digitală, Investiţia 13. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină, Investiţia Specifică I 3.3. Investiţii în sistemele informatice şi în infrastructura digitală a unităţilor sanitare publice.
Toate cele 6 spitale din subordinea Consiliului Județean Iași au depus proiecte pentru a beneficia de fonduri din PNRR pentru digitalizare
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/09/spitalul-de-neurochirurgie-nicolae-oblu-_7159-scaled.jpg)
În cadrul apelului pentru Investitia specifică 13.3, spitalele județene clinice pot obține finanțări de până la 1.000.000 de euro, fără TVA
Cele 6 spitale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă”, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” şi Spitalul Clinic de Pneumoftziologie, vor folosi banii europeni pentru achiziţionarea de echipamente IT, soft medical, non-medical şi pentru administrarea reţelelor de date. În cadrul apelului pentru Investiția specifică 13.3, spitalele județene clinice pot obține finanțări de până la 1.000.000 de euro, fără TVA. Rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectelor, fără TVA.
„Digitalizarea ne va permite să simplificăm și să eficientizăm procesele administrative. Astfel, putem reduce birocrația și timpul de așteptare, ceea ce va duce la o comunicare mai rapidă și la obținerea de răspunsuri mai prompte pentru nevoile ieșenilor. Totodată, prin implementarea unor sisteme digitale integrate vom putea gestiona mai eficient resursele, optimizând bugetul și reducând cheltuielile inutile. Îmi doresc ca Iașul să fie un exemplu de inovație și eficiență în sectorul public, prin digitalizarea activității unităților medicale”, a transmis Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Doar 200 de unități medicale vor beneficia de finanțare pentru sisteme informatice și infrastructură digitală
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/09/medic-care-tine-in-mana-o-tableta.jpeg)
Doar 200 de proiecte din totalul de 304 depuse vor beneficia de fonduri din PNRR pentru digitalizare
Unităţile sanitare care au dorit să beneficieze de finanţare din PNRR pentru I3.3 – Investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală a unităților sanitare publice au putut să depună proiectele până la 15 septembrie 2023, ora 16.00. Platforma a fost deschisă la 7 iulie 2023, ora 10.00. În data de 25 iulie 2023, termenul de depunere al proiectelor a fost prelungit până la 25 august 2023, ora 16.00, iar, mai apoi, în data de 24 august 2023, a fost din nou prelungit până la 15 septembrie 2023, ora 16.00.
„Obiectivul investiției este reprezentat de dezvoltarea unui cadru sistemic de guvernanță a datelor pentru a aborda calitatea datelor și schimbul eficient al acestora in cadrul diferitelor instituții administrative, unități sanitare, furnizori de servicii, pacienți”, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății.
Bugetul investiției este în valoare de 493.900.000 de lei (fără TVA), echivalentul a 100.000.000 de euro (fără TVA), în cadrul căruia se vor finanța sisteme informatice și infrastructură digitală pentru 200 de unități sanitare publice.
„Începe digitalizarea a sute de spitale cu bani din PNRR! La scurt timp de la lansarea apelului de proiecte pentru digitalizarea spitalelor au fost depuse 304 proiecte. 100 de milioane de euro vor fi alocați spitalelor pentru digitalizare”, a scris, într-o postare pe Facebook, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Trebuie precizat că doar 200 de proiecte din totalul de 304 depuse vor beneficia de fonduri din PNRR pentru digitalizare.