Prima pagină » Sanatate » Cele 6 simptome comune ale cancerului de colon la tineri. A devenit principala cauză de mortalitate în ultimii ani
Cele 6 simptome comune ale cancerului de colon la tineri. A devenit principala cauză de mortalitate în ultimii ani

Cele 6 simptome comune ale cancerului de colon la tineri. A devenit principala cauză de mortalitate în ultimii ani

26 sept. 2024, 17:40,
Simona Ciobanu în Sanatate

Ratele de cancer colorectal la tineri au crescut constant în ultimele trei decenii, în timp ce numărul de cazuri la persoanele în vârstă a scăzut. În 2019, 20% dintre cazurile de cancer colorectal au fost înregistrate la persoane sub 55 de ani, comparativ cu 11% în 1995.

Alarma este dată de faptul că acest grup de vârstă este adesea diagnosticat în stadii avansate, ceea ce face tratamentul și vindecarea mai dificile. Se estimează că aproximativ 53.000 de decese vor fi cauzate de cancerul colorectal în SUA în acest an.

Cele 6 simptome comune ale cancerului de colon la tineri

Totuși, există șase semne la care tinerii ar trebui să fie atenți, iar specialiștii recomandă consultarea unui medic dacă prezintă oricare dintre următoarele simptome:

1. Sângerări rectale

Cel mai comun simptom al cancerului colorectal la tineri este sângerarea rectală. Jumătate dintre pacienți raportează sânge pe hârtie igienică sau în toaletă. Potrivit dr. Andrea Cercek, tumorile din colonul inferior sau rect elimină sânge roșu aprins, spre deosebire de sângele aproape negru din alte părți ale tractului digestiv.

2. Schimbări în tranzitul intestinal

O tumoare în colon sau rect poate cauza constipație, diaree sau modificări în aspectul scaunului. Dr. Tiago Biachi explică faptul că tumorile pot schimba consistența scaunului, acesta devenind mai îngust, un semn alarmant al cancerului de colon.

3. Dureri abdominale sau crampe

Durerea persistentă în zona abdominală, mai ales asociată cu mesele, poate fi un indiciu al cancerului colorectal, deși poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni digestive.

4. Pierderea inexplicabilă în greutate

Tumorile colorectale pot provoca pierderi semnificative în greutate, iar o scădere de 5% din greutatea corporală în șase luni, fără efort, ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

5. Anemia

Sângerările tumorale pot duce la anemie, cauzată de lipsa de fier, manifestată prin oboseală, mâini și picioare reci, sau dificultăți de concentrare.

6. Oboseală extremă

Cancerul colorectal poate provoca epuizare accentuată, cauzată de hormonii secretați de tumori care afectează apetitul și energia.

Deși colonoscopiile sunt recomandate începând cu vârsta de 45 de ani, persoanele cu simptome sau cu antecedente familiale ar trebui să fie testate mai devreme pentru a depista cancerul în stadii incipiente și tratabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024