Prima pagină » Sanatate » Cele 5 răni care ne împiedică sa fim noi înșine. Lista de terapii cu ajutorul cărora le poți depăși

Cele 5 răni care ne împiedică sa fim noi înșine. Lista de terapii cu ajutorul cărora le poți depăși

27 nov. 2023, 15:41,
în Sanatate

Multe persoane merg la terapii speciale cu psihoterapeuți pentru a vindeca cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine. Trebuie să știți că, de fapt, conceptul de „răni” care ne împiedică să fim noi se referă adesea la traumele sau experiențele dificile din trecut care pot influența negativ modul în care ne percepem și ne comportăm în prezent.

Aceste „răni” pot varia de la aspecte emoționale și psihologice până la probleme legate de relații și stima de sine. În general, aceste răni pot să creeze blocaje și să împiedice dezvoltarea unei identități autentice și sănătoase. Printre cele 5 răni se numără și cele de abandon. De cele mai multe ori, acestea pot apărea din după mai multe experiențe de respingere, abandon sau neglijare în copilărie. Acestea pot afecta capacitatea unei persoane de a dezvolta relații sănătoase și încredere în ceilalți.

Cele 5 răni care ne împiedică sa fim noi înșine. Cum ne pot influența experiențele traumatice?

Greu de vindecat sunt rănile provocate de cazuri de umilire. De exemplu, experiențele traumatice care implică critici severe, umilire sau respingere pot contribui la dezvoltarea unei stime de sine scăzute și a unui sentiment de rușine.

Rănile provocate de înșelarea partenerului sunt la fel tratate la psiholog și necesită terapii speciale .De exemplu, traumele legate de înșelare sau trădare pot afecta capacitatea de a avea încredere în alții și pot crea teamă în relații.

Rănile cauzate de diverse situații în care persoana s-a ciocnit cu nedreptatea. Experiențele care implică nedreptate, abuz sau discriminare pot afecta percepția justiției și pot crea resentimente și furie. Trebuie să știți că experiențele negative în interacțiunile sociale, respingerea sau izolarea socială pot influența modul în care o persoană se raportează la ceilalți și se integrează în comunitate.

Ameliorarea rănilor provocate de traumele din copilărie necesită adesea o abordare holistică și poate implica mai multe tipuri de terapii. Fiecare persoană și experiență traumatică sunt unice, astfel încât terapia să fie personalizată în funcție de nevoile individuale.

Ce terapii sunt necesare pentru ameliorarea rănilor provocate de traumele din copilărie

Una dintre cele mai eficiente este terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta ajută la identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative care pot fi legate de traumele din copilărie. Oferă strategii practice pentru gestionarea anxietății, depresiei și altor simptome.

De asemenea, terapia prin expunere este la fel de eficientă. Aceasta abordează și reduce simptomele legate de traumă prin confruntarea graduală și controlată cu amintirile sau stimuli asociate cu evenimentele traumatice. Printre terapii eficiente se numără și cea de desensibilizare și reprocesare prin mișcare oculară. Folosește mișcările oculare sau alte stimulente senzoriale pentru a ajuta la reprocesarea amintirilor traumatice și la reducerea simptomelor.

O altă terapie este cea psihodinamică.  Aceasta explorează relațiile și experiențele din trecut pentru a înțelege modul în care acestea pot influența prezentul. Poate implica lucrul cu relația terapeutică pentru a adresa probleme de atașament.

Este important să lucrezi cu un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru a dezvolta un plan de tratament adaptat nevoilor tale specifice pentru scăpa de cele 5 răni care ne împiedică sa fim noi înșine. Combinația de terapii și abordări poate varia în funcție de complexitatea traumei și de reacțiile individuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025