Un studiu american enumera cele cinci obiceiuri majore de stil de viață care, în combinație, ar putea prelungi viața cu cel puțin 10 ani. Care sunt obiceiurile de viață care contează cu adevărat atunci când vine vorba de creșterea speranței de viață? Abțineți-vă de la fumat, fără îndoială, dar totuși?
Un studiu științific american le-a enumerat, după ce a analizat 34 de ani date referitoare la 78.865 de femei și 27 de ani date referitoare la 44.354 de bărbați.
Având în vedere speranța de viață și obiceiurile lor zilnice în timpul vieții adulte, cercetătorii au reușit să obțină cinci obiceiuri de viață sănătoase, care cresc semnificativ durata de viață.
Cele 5 obiceiuri care îți pot prelungi viața cu cel puțin 10 ani
Renunțarea la fumat
Menținerea unei greutăți sănătoase, cu alte cuvinte un indice de masă corporală normal (IMC);
Consumul unei diete sănătoase și echilibrate, fără a fi exagerat;
A fi activ, cu 30 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă pe zi;
Consumul moderat de alcool, adică nu mai mult de 150 ml de vin/zi pentru femei și 300 ml pentru bărbați.
În medie, participanții care nu au adoptat niciunul dintre aceste obiceiuri aveau o speranță de viață la vârsta de 50 de 29 de ani pentru femei, ceea ce duce la 79 de ani, și 25,5 ani pentru bărbați (75 de ani și jumătate). În schimb, participanții care au adoptat aceste cinci principii în timpul vieții lor adulte au avut la 50 de ani o speranță de viață de 43,1 ani pentru femei (adică un deces în jur de 93 de ani) și 37,6 ani pentru bărbați (87 de ani). Adică o diferență de peste zece ani între cele două grupuri: 14 ani suplimentari pentru femei și 12 ani suplimentari pentru bărbații care au adoptat mai multe dintre aceste cinci obiceiuri de viață.
Evident, adoptarea acestor cinci criterii de-a lungul vieții adulte a oferit cele mai bune rezultate în ceea ce privește speranța de viață crescută.
Și aceste obiceiuri bune ar avea, de asemenea, repercusiuni asupra riscului de cancer și boli cardiovasculare, deoarece persoanele cu cel mai sănătos stil de viață au un risc mult mai mic de a muri din cauza acestor afecțiuni.
Pentru autorii studiului, aceasta arată că cele câteva „mici” modificări ale stilului de viață pot avea un impact uriaș asupra longevității și riscului de boli.