In spatele gustului acidulat, portocalele ascund multe virtuți protectoare. Datorită bogăției sale în flavonoizi, compuși antioxidanți din familia polifenolilor, acest citric ne apară sistemul venos, de exemplu. Iata cele 5 beneficii ale portocalelor pentru sănătate!
Ne vitaminizează, sporind imunitatea
Secretul pentru stimularea apărării naturale a corpului nostru? Nivelul său excelent de vitamina C (70 mg pentru un fruct mediu), un puternic antioxidant care stimulează imunitatea prin promovarea producției de anticorpi. O singură portocală acoperă mai mult de jumătate din cantitatea recomandată în fiecare zi pentru vârstnici, și anume 120 mg. O contribuție valoroasă, deoarece, pe lângă menținerea funcției imune, această vitamină este implicată în prevenirea cancerului.
Oferă un impuls venelor noastre
Datorită bogăției sale în flavonoizi, compuși antioxidanți din familia polifenolilor, acest citric ne apară sistemul venos. Iar punctele sale forte nu stau doar în pulpa sa. Coaja sa conține substanțe aromatice (d-limonen) care acționează ca antioxidanți, protejând venele și capilarele. Acestea din urmă chiar intră frecvent în compoziția medicamentelor cu scop venoton.
Beneficiile portocalelor pentru sănătate: intaresc oasele
Este unul dintre fructele care își eliberează cel mai bine calciul (40 mg/100 g) în organism, deoarece raportul său calciu/fosfor de 2,5 reprezintă o valoare optimă pentru buna absorbție a acestei sări minerale. Ca să nu mai vorbim că acidul său citric care promovează asimilarea acestuia.
Ajută la prevenirea anemiei
Deficitul de fier (anemie) trebuie monitorizat îndeaproape la vârstnici, deoarece provoacă oboseală și riscul de a vă simți rău sau de suferi fracturi. Dacă o dietă mai bogată în fier hemic (de origine animală, prezentă în măruntaie, carne, scoici, ficat etc) este o modalitate de a crește aportul, trebuie să știți că este cu atât mai bine asimilat de organism dacă este administrat alaturi de vitamina C.
Beneficiile portocalelor pentru sănătate: trateaza inflamația
Pe lângă proprietățile lor antioxidante și imunostimulante, flavonoidele sale au efecte antiinflamatorii foarte utile în lupta împotriva atacurilor de reumatism inflamator cronic sau de artrită reumatoidă.
Cruda mai bine decât gătita
Gătirea acestui citric înseamnă eliminarea majorității vitaminei C, care este valoroasă iarna, deoarece este antivirala! Alegeți-le netratate pentru a consuma pulpa la fel de mult ca și coaja (in salate de fructe, pește, carne albă etc.), care este, de asemenea, plina de vitamina C.