Prima pagină » Informații utile » Cele 3 rugăciuni înainte de împărtășanie. Importanța și semnificația lor

Cele 3 rugăciuni înainte de împărtășanie. Importanța și semnificația lor

12 nov. 2024, 10:19,
în Informații utile

Cele 3 rugăciuni înainte de împărtășanie sunt esențiale pentru a ajuta credinciosul să se apropie de Hristos cu inimă curată și cu conștiința păcatelor sale.

În tradiția ortodoxă, momentul Împărtășaniei este considerat un dar sacru de comuniuni cu Hristos, prin care credinciosul primește Trupul și Sângele Mântuitorului. Însă, înainte de a se apropia de acest sacrament, Biserica îndeamnă credincioșii să se pregătească duhovnicește printr-o serie de rugăciuni.

Cele 3 rugăciuni înainte de împărtășanie

Prima rugăciune se rostește pentru a ajuta credinciosul să se pregătească sufletește și să ceară iertare pentru păcatele sale, astfel încât să poată primi Euharistia în mod vrednic. Rugăciunea este una de smerenie, în care credinciosul recunoaște nevoia de iertare și ajutor divin:

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul. Păzește-mă de toate păcatele și curățește-mă de toate greșelile. Dă-mi o inimă curată, o minte smerită și o credință neclintită, ca să pot primi întru vrednicia Ta Trupul și Sângele Tău, spre iertarea păcatelor și viața de veci.”

Prin această rugăciune, credinciosul își exprimă dorința de curățire lăuntrică. Este o rugăciune ce subliniază necesitatea de a fi pregătit duhovnicește, recunoscându-ți păcatele și cerând iertare pentru ele. Fără această curățire interioară, apropierea de Hristos nu ar fi completă.

A doua rugăciune care se rostește înainte de Împărtășanie este rugăciunea cunoscută a Sfântului Efrem Sirul, care ajută credinciosul să se elibereze de patimile și ispitele care pot împiedica comuniunea cu Dumnezeu. Această rugăciune este folosită mai ales în timpul Postului Mare, dar este valabilă și înainte de primirea Sfintei Împărtășanii, fiind o invocație a Duhului Sfânt pentru a înfrunta păcatele și slăbiciunile lăuntrice.

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul leneviei, al grijii lumești, al iubirii de stăpânire și al vorbirii de rău nu-mi da mie. Doamne și Stăpânul vieții mele, dă-mi duhul curăției, al umilinței, al răbdării și al dragostei. Doamne și Stăpânul vieții mele, ajută-mă să mă pocăiesc din toată inima și să mă smirniesc înainte Ta, pentru ca să pot trăi în Hristos.”

Această rugăciune este o chemare la pocăință și o cerere a ajutorului divin pentru dobândirea virtuților esențiale: curăția, smerenia, răbdarea și dragostea. Prin această rugăciune, credinciosul se pregătește să înfrunte ispitele și păcatele care ar putea să-l despartă de comuniunea cu Dumnezeu și să se întoarcă cu adevărat spre Hristos.

Găsirea sprijinului divin

Ultima rugăciune înainte de Împărtășanie este una profundă, în care credinciosul cere să fie făcut vrednic să primească Trupul și Sângele lui Hristos. Este o rugăciune de comuniune, care reflectă recunoașterea faptului că Împărtășania este un dar de viață veșnică și mântuire. În această rugăciune, se cere ajutorul divin pentru a trăi în uniune cu Hristos și pentru a primi Euharistia într-un mod cu adevărat vrednic:

„Mărturisesc Ție, Hristoase, Împăratul și Dumnezeu meu, că Tu ești adevăratul meu Dumnezeu și Mântuitor. Te rog să nu mă osândești pentru păcatele mele, ci fă-mă vrednic să primesc Trupul și Sângele Tău, spre iertarea păcatelor și spre viața cea veșnică. Dă-mi Tăria Ta, pentru a trăi întru voia Ta, și dă-mi pacea Ta, pentru ca să mă împărtășesc cu Hristos întru neprihănire.”

Această rugăciune subliniază actul profund de comuniune cu Dumnezeu prin Euharistie. Credinciosul recunoaște că Hristos este adevăratul Mântuitor, iar primirea Sfintei Împărtășanii este o unire cu El, ce aduce iertare, pace și viață veșnică.

Cele 3 rugăciuni înainte de Împărtășanie au rolul de a pregăti sufletul într-un mod vrednic. Ele sunt o modalitate de a ne curăța inima și mintea, de a recunoaște nevoia de pocăință și de a cere ajutorul lui Dumnezeu pentru a înfrunta ispitele care ne pot despărți de El. Aceste rugăciuni nu sunt simple cuvinte, ci o chemare sinceră către Dumnezeu pentru a ne face vrednici de darul cel mare al Împărtășaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`