Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cele 10 super puteri ale somnului
Cele 10 super puteri ale somnului

Cele 10 super puteri ale somnului

08 mart. 2021, 06:51,
în Sanatate

Somnul bun ne permite să ne încărcăm bateriile și să nu avem dificultăți de concentrare, dar nu numai! Descoperiți, în lumina celor mai recente cercetări, încă 10 motive bune pentru a vă îngriji somnul!

Pentru a cădea în brațele lui Morfeu, fiecare are propriul truc. Unii se scufundă în lectură sau urmăresc serialele lor preferate, alții fac dragoste, alții recurg la plante sau la somnifere.

Cele 10 super puteri ale somnului

Somnul bun înfrumusețează

Explicație: Potrivit cercetătorilor suedezi, somnul bun ar preveni „modificări fiziologice” potențial dăunătoare sănătății pe termen lung, „detectabile pe față”. Cu toate acestea, „trăsăturile considerate atractive ar fi cele care reflectă o bună sănătate”.

Somnul bun întinereste

Piele, oase, mușchi, intestin, sânge: somnul bun stimulează reînnoirea celulelor noastre și ne permite să ne regenerăm țesuturile. Acest efect de restaurare este favorizat de hormonul de creștere, produs în cantități mari, în special la începutul nopții, în timpul somnului profund.

Somnul bun detoxifică creierul

Somnul elimină deșeurile produse de neuroni în timpul zilei și, eventual, și substanțele care contribuie la boala Alzheimer. Explicație: în timpul somnului, spațiul dintre celulele creierului se extinde, ceea ce permite un aflux mai mare de lichid cefalorahidian (in care creierul se scaldă) în acest spațiu și, prin urmare, un drenaj mai bun al deșeurilor neuronale către sistemul arterial, în timpul refluxului acestui lichid.

Somnul bun păstrează silueta

Multe studii au arătat că somnul bun previne poftele. Lipsa somnului crește producția hormonului grelină, care stimulează pofta de mâncare, și o scade pe cea a leptinei, un hormon supresor al poftei de mâncare.

Somnul bun crește speranța de viață

Persoanele care dorm 6-8 ore pe noapte au un risc mai mic (12%) de a muri prematur, comparativ cu cele care dorm mai puțin. Explicație: acest beneficiu ar fi direct legat de faptul că somnul protejează împotriva diferitelor boli menționate mai sus, potențial letale.

Somnul bun protejează împotriva bolilor grave

Obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul. somnul ar proteja împotriva tuturor acestor patologii. Explicație: această protecție se datorează faptului că somnul crește imunitatea (care distruge tumorile emergente), facilitează funcționarea corectă a insulinei, care scade nivelul glicemiei și reduce procesul de inflamație cronică, care favorizează ateroscleroza.

Somnul bun păstrează sănătatea mintală

Un studiu publicat în mai 2020 de echipa pariziană a doctorului Pierre Alexis Geoffroy a dezvăluit că 55% dintre cei care dormeau mai puțin de 5 ore pe noapte sufereau de depresie, dependențe, tendințe suicidare sau anxietate; comparativ cu mai puțin de 29% dintre cei care au dormit 7-8 ore. Explicația autorilor: riscul crescut raportat ar fi legat de faptul că lipsa somnului poate avea efecte dăunătoare, în special asupra funcționării celulelor, a sistemului hormonal, a imunității și a răspunsului la stres.

Somnul bun scade stresul

Persoanele care dorm bine au cu până la 30% mai puțin stres comparativ cu cei cărora le lipsește somnul. Explicație: undele cerebrale din somn promovează buna funcționare a cortexului median prefrontal (în partea din față a creierului), ceea ce ajută la atenuarea anxietății și la prevenirea supraactivării regiunilor limbice (în inima creierului), implicate în emoții. Somnul scade, de asemenea, nivelul hormonului de stres cortizol.

Somnul bun crește imunitatea

Dormitul de 7 până la 8 ore reduce răceala cu 28% și riscul de a face gripă, pneumonie sau infecții ale urechii cu 82%. Explicație: acest beneficiu ar rezulta în special din hormonul de creștere secretat la începutul nopții, care promovează reînnoirea celulelor imune. Conform studiilor germane din 2019, producția scăzută de adrenalină pe timp de noapte ar putea juca, de asemenea, un rol, deoarece pare să ajute la inhibarea anumitor proteine ​​ale limfocitelor T (celule imune).

Somnul bun potenteaza memoria

Încă din 1924, doi psihologi americani au raportat că oamenii care au dormit imediat după o lectie au păstrat ceea ce învățaseră mai bine. De atunci, multe alte cercetări au confirmat faptul că dormitul bine permite o mai bună memorie pe termen lung – timp de câteva luni, ani sau decenii – a informațiilor dobândite în timpul zilei.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Cadavrul unui fost viceprimar din Bihor, abandonat timp de cinci ore pe marginea drumului. Bărbatul fusese victima unui accident
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România devine jucător major în caz de război. Mulți vor avea nevoie de noi
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Surpriză totală! Reghecampf și-a anunțat revenirea pe bancă!
Playtech.ro
Până când ţine vacanţa de Paşte în 2025. Se prelungeşte faţă de alţi ani
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`