Prima pagină » Actualitate » Cel puțin 35 de morți în Gaza, printre care şi copii, în timp ce Israelul intensifică atacurile aeriene ca răspuns la atacurile cu rachete – GALERIE FOTO, VIDEO

Cel puțin 35 de morți în Gaza, printre care şi copii, în timp ce Israelul intensifică atacurile aeriene ca răspuns la atacurile cu rachete – GALERIE FOTO, VIDEO

12 mai 2021, 12:10,
George Cristian, în Actualitate

Tensiunile dintre israelieni și palestinieni s-au intensificat și mai mult, în timp ce militanții palestinieni din Gaza au lansat sute de rachete în Israel, care au răspuns cu atacuri aeriene accelerate asupra enclavei de coastă, pe măsură ce tulburările s-au răspândit în orașe și orașe dincolo de Ierusalim. Conform datelor oficiale, până la această oră, în urma atacurilor aeriene au murit cel puţin 35 de persoane

În timp ce ambele părți au lansat atacuri aeriene marți seară, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat națiunii de la Tel Aviv, spunând: „Suntem în mijlocul unei operațiuni semnificative”.

Peste 35 de morţi în Gaza în urma bombardamentelor lansate de Israel

Bombardamentele israeliene din Gaza au ucis cel puțin 35 de persoane, inclusiv 12 copii, potrivit oficialilor de sănătate palestinieni, care au mai spus că 220 de persoane au fost rănite, începând de marți seara. Armata israeliană a declarat că a ucis peste 15 militanți.

Rachete au fost lansate spre Tel Aviv la primele ore ale dimineții de miercuri. Sirenele puteau fi auzite avertizând despre un atac iminent în jurul orei 3 dimineața, ora locală. Nu a fost clar imediat dacă au existat victime. În orașul Ashkelon, două persoane au fost ucise de focul de rachete marți, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene. O a treia persoană a murit în orașul Rishon Lezion, la sud de Tel Aviv, marți seară, după un atac cu rachete, a informat presa israeliană citând serviciul de urgență ZAKA.

O echipă CNN a auzit cel puțin 50 de explozii în orașul de coastă de lângă Gaza, iar focul de rachete a fost raportat și în orașul Ashdod. Cel puțin 17 civili israelieni au fost tratați pentru rănile cauzate de atacurile cu rachete, a spus armata.

Miercuri, Israelul a declarat starea de urgență în centrul orașului Lod și a trimis batalioane de poliție de frontieră în zonă pentru întăriri, potrivit Biroului de presă al guvernului. Orașul mixt evreu-arab a văzut protestele escaladându-se în revolte săptămâna aceasta.

Nu există semne de descalare a conflictului

În ultimele două zile, Hamas și Jihadul Islamic din Gaza au lansat cel puțin 500 de rachete în Israel, forțând închiderea principalului aeroport internațional din Israel, Ben Gurion, la aproximativ cincisprezece kilometri est de Tel Aviv.

Militanții spun că este un răspuns la acțiunile poliției israeliene care au tras grenade asomatoare în interiorul moscheii Aqsa din Ierusalim – unul dintre cele mai sfinte locuri ale orașului – luni dimineață. Sute de palestinieni au mers la spitale pentru tratament după ce au urmat ciocniri cu poliția israeliană, în cea mai gravă violență văzută în oraș în ultimele săptămâni

„Avem dreptul să răspundem la ofensivă israeliană și să protejăm interesele poporului nostru atâta timp cât ocupația israeliană continuă escaladarea”, a declarat Hamas într-un comunicat.

Armata israeliană a efectuat peste 150 de greve în Gaza începând de marți după-amiază, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei, care a spus că Israelul a chemat și 5.000 de soldați de rezervă la serviciul activ pentru a-și „îmbunătăți” operațiunea în Gaza. Un palestinian din Gaza a declarat CNN prin telefon că sunetele bombardamentelor israeliene pe tot parcursul zilei de luni, precum și sunetul focului de rachetă, au fost „îngrozitoare”.

De altfel, în spațiul public au apărut imagini cu momentul în care rachetele lovesc mai multe obiective dar și momentul în care sistemul Iron Dome își arată capacitatea de funcționare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *