Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în valoare de peste 500 de milioane de euro, este blocat din motive cât se poate de incredibile. Cel mai valoros proiect derulat vreodată la nivelul județului Iași nu poate fi demarat pe motiv că contractul de delegare a serviciului public de apă-canalizare nu a fost încă revizuit și adaptat noilor cerințe legislative de către angajații ARSACIS vreme de aproape 3 ani. În acest fel, cei 500 de milioane de euro împrumutați de ApaVital pentru județul Iași sunt blocați de o lungă perioadă de timp
Cel mai valoros proiect de investiții realizat vreodată la nivelul județului Iași este blocat, iar cei 500 de milioane de euro împrumutați de ApaVital de la BERD nu pot fi încă cheltuiți dintr-un motiv cât se poate de incredibil. „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași” presupune modernizarea și extinderea rețelei de apă în toate comunele din județ, dar și extinderea rețelei de canalizare în mai multe aglomerări urbane din județul Iași. Deși proiectul a fost aprobat cu toate semnăturile UE aferente încă din luna mai 2020, cei 500 milioane de euro nu pot fi cheltuiți deoarece ARSACIS nu a adaptat contractul de delegare a serviciului de apă-canalizare la noile cerințe legislative.
ARSACIS a început revizuirea contractului în urmă cu 3 ani și nu a finalizat procedurile
Funcționarii din cadrul Asociației Regionale a Serviciilor de Apă-Canal Iași (ARSACIS) au început în urmă cu 3 ani revizuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor încheiat cu SC ApaVital Iași. ARSACIS este asociația din care fac parte toate Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Iași, fiind vorba practic de primăriile comunelor care sunt alimentate cu apă prin intermediul rețelelor publice. Deși vechiul contract încheiat cu ApaVital trebuia adaptat la noile cerințe legislative, care sunt oficiale și anunțate tuturor autorităților la nivelul Uniunii Europene, ARSACIS nu a reușit să facă acest lucru până acum.
„Revizuirea, completarea și modificarea Contractului a fost determinată de schimbările legislative intervenite de la data încheierii acestuia, numărul foarte mare de acte adiționale (39 acte adiționale), precum și modificări și completări din derularea contractului de delegare”, au precizat reprezentanții ARSACIS.
ApaVital a împrumutat 500 de milioane euro de la BERD în 2019
Etapele derulate în modificarea și actualizarea contractului de delegare a serviciului de apă-canalizare au început încă din 2017 la sfaturile unei companii specializate, însă nici până acum lucrurile nu au fost puse la punct.
„Consultantul BDO Business Advisory SRL, în urma încheierii contractului de consultanță 584/2017, a făcut actualizarea și a propus modificările/completările impuse de legislație și practică, altele decât cele cuprinse în actele adiționale. Totodată, aparatul tehnic al Asociației au informat membrii ARSACIS asupra revizuirii contractului și s-au așteptat propuneri de modificare/completare din partea acestora, altele decât cele legale. O a treia etapă a fost reprezentată de propunerile părților contractuale urmate de discuții între cele două părți, aspect finalizat în primul semestru al anului 2020 și ca urmare a încheierii de către ApaVital SA în decembrie 2019 a contractului de împrumut cu BERD pentru cofinanțarea «Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în perioada 2014-2020»”, a declarat Iulian Jelea, director executiv al ARSACIS.
Primăriile din județul Iași trebuie să vadă și să aprobe revizuirea contractului
După întârzierea acestor proceduri birocratice, în semestrul II al anului 2020 contractul a fost transmis pentru verificare la Ministerul Fondurilor Europene și la BERD, în vederea corelării clauzelor contractului de împrumut cu prevederile contractului de delegare.
„Reprezentanții BERD au făcut câteva observații ce au fost discutate cu operatorul ApaVital și rezolvate. După acordul acestora, contractul de delegare va fi comunicat membrilor asociați spre analiză și aprobare”, a mai spus Iulian Jelea, director executiv al ARSACIS.
Mihai Doruș, director general ApaVital Iași: „În ultimele săptămâni au fost finalizate mai toate procedurile și contractul ar trebui semnat în perioada imediat următoare”
De cealaltă parte, directorul general al ApaVital a precizat faptul că toate aceste proceduri începute în urmă cu 3 ani sunt acum la stadiul final și în viitorul apropiat se vor da și semnăturile finale.
„Trebuia să aducem modificările legislative la zi, am început revizuirea contractului de delegare în urmă cu trei ani. BERD a fost cooperant în această perioadă, dar între timp au apărut și alte modificări. Regulamentul spune că acest contract trebuie reactualizat o dată la 5 ani, dar nu spune și data la care acesta expiră, al nostru spre exemplu este valabil 30 de ani. O variantă a contractului reactualizat a fost trimisă în primăvara acestui an și ea seamănă foarte mult cu cea anterioară. În ultimele săptămâni au fost finalizate mai toate procedurile și contractul ar trebui semnat în perioada imediat următoare”, a declarat Mihai Doruș, director general ApaVital Iași.
Cel mai valoros proiect realizat vreodată în Iași are o valoare de 500 de milioane de euro
Cu o valoare totală de peste 500 de milioane de euro, „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași în perioada 2014-2020” presupune modernizarea și extinderea rețelei de apă în toate comunele din județ, dar și extinderea rețelei de canalizare în mai multe aglomerări urbane cu ajutorul banilor împrumutați de la BERD. De precizat că cea mai valoroasă investiție privată realizată vreodată la nivelul regiunii Nord-Est este de 100 de milioane de euro.
Concret, populația suplimentară care va beneficia de o mai bună alimentare cu apă este de 191.292 ieșeni, iar cei care vor beneficia de o mai bună tratare a apelor uzate sunt în număr de 77.188 locuitori. Rețeaua de distribuție a apei potabile se va majora cu 312 km și va fi reabilitată pe o lungime de 28 de km. Și cea de aducțiune se va îmbogăți cu 256 de km în timp ce alți 38 de km vor fi reabilitați. În județ se vor înființa 50 de noi stații de pompare a apei potabile și 23 de tratare. Rețeaua de canalizare se va mări cu 536 de km, alți 13 km vor fi aduși la standarde moderne în timp ce vor fi înființate 362 de stații de pompare a apei uzate.