Șoseaua DJ 248 Iași – Vaslui continuă să fie o adevărată piatră de moară pentru șefii administrației ieșene. Artera care leagă cele două județe arată ca după război, iar o asfaltare completă încă nu a fost luată în calcul. Drumarii ieșeni au încercat să peticească șoseaua, însă gropile au reapărut instantaneu. Toată afacerea a costat aproape 100 de mii de euro
Unul dintre cele mai proaste drumuri județene din Iași a devenit bătaia de joc a autorităților. Șoseaua DJ 248 Iași – Vaslui a devenit aproape impracticabilă, asta deși a fost refăcută în urmă cu 7 ani cu fonduri europene. Odată ieșită din garanție lucrarea, situația a devenit una extrem de dificilă. Gropile au apărut la tot pasul, iar șoseaua nu a fost reabilitată din cauza unul litigiu între Consiliul Județean și firma „Transmir SRL Murgeni”. Firma din Murgeni a câștigat, însă, în primă instanță, iar CJ a depus recurs. La mijloc este vorba de circa 750 de mii de lei, garanția lucrării pe DJ 248 Iași – Vaslui.
Stropiri succesive pe gropile din județ. 100 de mii de euro aruncați de pomană
Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași a scos la licitație o serie de artere prin întreținere îmbrăcăminți asfaltice – plombări, prin metoda stropirilor succesive. Ce înseamnă acest lucru? Gropile se curață cu aer comprimat, se pulverizează un strat de emulsie, după care se aplică mecanizat straturi succesive de agregate și emulsie. Procedeul nu presupune tăierea sau decaparea gropilor, iar straturile nu necesită compactare. DJADP a plătit 485.416 lei (99 mii de euro), la finalul lunii august 2021, firmelor „Legal Lira Construct SRL” din Casin, județul Bacău, și „Gironap Prod”, din Onești, județul Bacău, pentru acest contract. Lucrările au cuprins și DJ 248 Iași – Vaslui, însă gropile au început să apară instantaneu.
Firmă cu 3 angajați contractată pentru DJ 248 Iași – Vaslui
Firma „Legal Lira Construct”, înființată în 2012, a avut în anul 2020 un număr de 3 angajați. La o cifră de afaceri de 6,1 milioane de lei, firma din Bacău a avut un profit de aproape 430 mii de lei și a înregistrat datorii de 745 mii de lei. Societatea „Gironap Prod” a avut în anul 2020 un număr de 92 de angajați, cu o cifră de afaceri de 18,7 milioane de lei. Firma din Onești a avut un profit de 356 mii de lei și datorii de 9 milioane de lei. Reporterii „BZI” au încercat să ia legătura cu reprezentanții „Legal Lira Construct”, însă aceștia nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere.
Scandal uriaș pe banii pentru întreținerea drumurilor
De ce s-a ajuns să se folosească rețeta stropirilor succesive? Asta pentru că licitația pentru înteținerea drumurilor din județul Iași, pe timp de vară, a fost contestată de regele asfaltului, Ioan Echimov și firma sa, „Eky Sam SRL”. Contestația acestuia a făcut însă ca procedura să se lungească, iar situația să devină una critică. Astfel, întreținerea șoselelor pe timp de vară putea să fie amânată, iar DJ 248 Iași – Vaslui să rămână în continuare plin de gropi.
Firma lui Ioan Echimov a contestat procedura de la lotul 1, practic cea mai importantă dintre toate cele lansate de DJADP Iași. Inițial, au fost scoase la licitație 4 loturi privind întreținerea drumurilor pe timp de vară. Acordul cadru are o valoare totală de 67 milioane de lei (13,6 milioane de euro). Dintre acestea, lotul 1 are o valoare de 21,8 milioane de lei (4,4 milioane de euro). Câștigător a fost societatea „Enviro Construct SRL”, însă „Eky Sam” a contestat la CNSC. Consiliul a dat dreptate firmei lui Echimov, însă „Enviro” a câștigat în instanță licitația.
Pont pentru șmecherii asfaltului după schimbarea legislației
Disputa între cele două firme este una mai veche. Numai în utima perioadă au fost înregistrate mai multe contestații privind lucrările pe drumurile județene. Echimov a reușit însă, recent, să dea o adevărată lovitură, după ce a pus mâna pe asfaltarea drumurilor din lotul 3 din axa rutieră Iași – Suceava. Firma „Alpenside SRL” a contestat decizia comisiei de licitație, însă CNSC a respins solicitarea. Chiar dacă va ajunge în instanță, lucrarea va fi făcută de firma lui Echimov. Legislația în domeniul achizițiilor publice a fost modificată de către guvernul Cîțu printr-o „Ordonanță de Urgență” menită să flexibilizeze și să urgenteze implementarea proiectelor de investiții. O modificare majoră presupune ca autoritățile contractante să fie obligate să încheie contractele cu ofertanții câștigători, dacă există o decizie favorabilă de la CNCS sau în primă instanță, fără să mai aștepte soluționarea definitivă.