Situaţie cu adevărat dramatică în Craiova unde sunt zeci de pacienţi care nu mai au locuri libere la Terapie Intensivă şi aşteaptă orice ajutor. Medicii sunt pur şi simplu copleşiţi de avalanşa de cazuri de COVID-19, iar două persoane au murit deja. Managerul unităţii medicale spune că sunt la limită şi că există o epuizare uriașă.
Altfel spus, managerul a mai explicat faptul că s-a mai deschis un sector al spitalului şi că recepţia acestuia a fost făcută azi noapte, în grabă şi pe întuneric.
Zeci de pacienţi așteaptă un loc liber la Terapie Intensivă la Craiova iar doi au murit
Conform managerului Spitalului Județean din Craiova, Laurenţiu Ivan Ivanovici, sunt zeci de pacienţi care nu mai au loc în Terapie Intensivă şi aşteaptă să se elibereze un loc. Managerul sublinează faptul că există o avalanșă de pacienţi care ajung în stare gravă şi că nici măcar în valul 3 nu s-a întâmplat acest lucru. Pe de altă parte, managerul a menţionat faptul că s-a redeschis o secţie a Spitalului Județean Craiova şi că recepţia acesteia s-a făcut în condiţii grele, noapte și pe întuneric. S-a reuşit transferul a trei pacienţi dar doi dintre ei au murit:
Ne-am confruntat cu o situaţie fără precedent, atât de mulţi pacienţi ajunşi în stare gravă. A trebuit să luăm decizia de a redeschide un sector. Am făcut recepţia lucrărilor aseară, pe întuneric şi am reuşit să mutăm o parte din pacienţi. Am reuşit în cursul dimineţii să tranferăm trei pacienţi, dar doi pacienţi au decedat. Au beneficiat de îngrijirea personalului medical.
Incă 30 de pacienţi sunt în UPU. Am cerut prin Prefectul judeţului ajutor. Vom solicita creșterea numărului de posturi de Terapie Intensive. Cei de la UPU nu pot face față din cauza numărului de persoane care ajung şi care au nevoie de oxigen. Instalaţiile funcţionează la capacitate maximă. Din păcate nu putem mai mult. La limită, instalaţiile au fost la un pas să nu mai functioneaze. În acest moment, toţi aceşti pacienţi beneficează de îngrijiri în cele două sectoare amenajate că AŢI. Și celelalte spitale care au secţii de Terapie Intensivă au şi ei nevoie de personal, a fost detașat personal medical. a declarat Laurenţiu Ivan Ivanovici, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.
Avalanță de pacienți bolnavi cu COVID-19 în Craiova! Ambulanțele vin într-un ritm alert
Ambulanțele vin la spital una după alta, cu pacienți aflați deja în stare critică. Conform datelor de la fața locului, Ambulanțele vin la spital una după alta iar medicii nu mai fac față. Echipajele aduc în unitatea medicală de cele mai multe ori pacienți infectați cu COVID-19 in stare gravă. Cel mai mare spital de Urgență din Oltenia are în secția ATI 20 de paturi pentru adulți și 2 paturi pentru copii, un total de 22 de locuri.
Conducerea spitalului a dispus aseară deschiderea vechii unități de Primiri Urgențe, un corp de clădire care a fost recent renovat, căruia nu i se făcuse încă recepția. Măsura a fost luată în condițiile în care și izolatorul de la Craiova era deja plin iar medicii nu știau unde să îi interneze pe bolnavii care veneau unul după altul.
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, declara că se lucrează la creșterea numărului de paturi ATI
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a vorbit de curând despre creșterea numărului de paturi de Terapie Intensivă din România. Ministrul a declarat că este o adevărată provocare și că se caută soluții pentru a ajunge la numărul total de 1522 de paturi.
Este o provocare continuă, zilnică, în fiecare zi lucrăm pentru acest lucru, de la preluarea mandatului de ministru interimar al Sănătății, unde am pornit cu o capacitate de sub 700 de paturi ATI pentru pacienții Covid. Ieri am fost la 1.069 de paturi ATI operaționale și trebuie să creștem încontinuu.
În fiecare zi creștem numărul de paturi, discutăm cu fiecare județ, avem videoconferințe cu DSP-urile, cu cei din spitale. Avem un plan de reziliență, care prevede un număr de 1.522 de paturi la care trebuie să putem să ajungem. Este o cifră care se bazează pe o propunere a Direcțiilor de Sănătate Publică și a managerilor de spitale. E o cifră foarte apropiată de nivelul maxim atins de până acum într-un val pandemic anterior, care a fost de peste 1.600 de paturi, ceea ce înseamnă că sistemul a fost capabil odată să ajungă la această capacitate”, a spus ministrul interimar al Sănătății.
Pe de altă parte, același ministru a dat asigurări că spitalele din România vor funcționa în regim mixt. Acolo unde există posibilitate, unitățile medicale vor avea secții nonCOVID și COVID