Prima pagină » Actualitate » Cel mai mare vulcan activ din lume a erupt, după 38 de ani

Cel mai mare vulcan activ din lume a erupt, după 38 de ani

29 nov. 2022, 13:30,
în Actualitate

Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt pentru prima dată după 38 de ani, în zona Rifului de Nord-Est. În acest sens, autorităţile care analizează activitatea vulcanului au dat asigurări că traseul lavei nu pune în pericol proprietăţile, dar, totuşi, avertizează că oamenii cu boli cronice să rămână în locuinţe.

Situat în statul american Hawaii, vulcanul a intrat în faza de erupţie în noaptea de duminică spre luni, 27 – 28 noiembrie 2022. În acest sens, autorităţile locale au ridicat nivelul de alertă la „notificare” la „avertizare”.

Cel mai mare vulcan activ din lume a erupt, după 38 de ani

Au erupt trei fisuri care au trimis lava spre nord-est şi paralele cu zona riftului. Fluxurile de lavă, deşi s-au deplasat în jos, au rămas blocate la aproximativ 11 mile de Saddle Road. Ele rămân la o altitudine de peste 10.000 pe picioare şi la peste 10 mile depărtate de Saddle Road.

„Nicio proprietate nu este în pericol în prezent. Gazul, vizibil din fântânile cu fisuri în erupție și fluxurile de lavă, este suflat spre nord-vest”, menționează UŞ Geological Survey.

UŞ Geological Survey a anunţat că fisurile superioare s-ar putea reactiva, iar fluxurile de lavă ar putea continua să călătorească în jos.

„Toate indicii sunt că erupția va rămâne în Zona Riftului de Nord-Est”, a spus agenția într-un aviz, referindu-se la o zonă în care un vulcan se desparte, permițând fluxul de lavă.

În acest sens, persoanele care suferă de boli respiratorii au fost sfătuite să rămână în case.

„Oamenii cu boli respiratorii ar trebui să rămână în casă pentru a evita inhalarea particulelor de cenușă, iar cei care ies trebuie să își acopere gura și nasul cu o mască”, a avertizat autoritățile din Honolulu. „Posibilă daune aduse culturilor și animalelor. Daune minore ale echipamentelor și infrastructurii. Vizibilitate redusă. Poate fi necesară o curățenie pe scară largă”, au mai anunțat autoritățile, potrivit CNN.

De asemenea, au fost anulate şi câteva zboruri. Compania Soutwest Airlines a anulat deja cinci zboruri către şi dinspre Honolulu.

„Pasagerii cu zboruri către Aeroportul Internațional Hilo (ITO) sau Aeroportul Internațional Ellison Onizuka Kona de la Keahole (KOA) ar trebui să se consulte cu compania aeriană înainte de a se îndrepta către aeroport din cauza activității vulcanice de la Mauna Loa”, potrivit unui aviz al companiei.

Cel mai mare vulcan activ din lume

Mauna Loa este cel mai mare munte de pe Pământ, în cea ce privește volumul și suprafața acoperită; și unul din cei cinci vulcani care formează insulele Hawaii din Stale Unite din Oceanul Pacific. Este un vulcan activ cu un volum estimat de aproape 75.000 km cubi.

Acesta a intrat în faza de erupţie ieri, 28 noiembrie 2022. Specialiştii de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii a menţionat ca erupţia a început la ora locală 23.30 în Mokuaweoweo, caldeira din vârful vulcanului.

La începutul lunii octombrie, vulcanul Stromboli, de pe insula italiană cu acelaşi nume, a erupt. Prăbuşirea unei lături a craterului, în urma căreia lava a ajuns în mare, a declanşat un semnal seismic de trei minute. Institutul a precizat că la vulcan prima explozie majoră s-a înregistrat la 29 septembrie, urmată de o creştere a activităţii care a culminat cu “revărsare de lavă” din crater dinspre nord.

Așadar, reiterăm faptul că a fost raportată o erupţie vulcanică la cel mai mare vulcan din lume. Mauna Loa, a erupt în martie 1984, când fluxurile de lavă au ajuns la o distanţă de 5 kilometri de oraşul Hilo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *