Cel mai mare safir natural albastru din lume, scos la licitaţie. Banii, folosiţi pentru a scăpa de criza economică din Sri Lanka – FOTO, VIDEO

14 dec. 2021, 12:15
Elena Nicoleta Bujor, în International

Cea mai mare piatră preţioasă naturală din lume a fost găsită în urmă cu trei luni. Safirul albastru corindon cântăreşte nu mai puţin de 310 kilograme şi se afla într-o mină de pietre preţioase. Nestemata va fi scoasă la licitaţie pe piaţa internaţională, potrivit autorităţilor din Sri Lanka.

Safirul mai poartă denumirea de „Regină Asiei” şi va fi scoasă la vânzare în anul 2022. Proprietarii au în vedere să vândă „Regina Asiei” pentru a aduce resurse financiare în arhipelag, într-un moment în care statul se confruntă cu o importantă criză economică provocată de o epuizare a resursei de devize.

„Această nestemată cântărind peste 310 kilograme, este o descoperire rară. Preconizăm să o scoatem la licitaţie la Dubai, pe 20 ianuarie”, a declarat pentru agenția EFE preşedintele Autorităţii Pietrelor Preţioase din Sri Lanka, Tilak Weerasinghe.

Ce preţ are cel mai mare safir albastru din lume

Safirul a fost găsit în Ratnapura, o regiune bogată în pietre preţioase. Ratnapura este cunoscută şi sub numele de „capitala pietrelor preţioase” din această ţară din Asia de Sud, lider mondial în exportul de safire şi de pietre preţioase.

Reamintim faptul ca Sri Lanka a câştigat în anul 2020 circa o jumătate de miliard de dolari din exportul de safire, diamante şi alte nestemate, au transmis reprezentanţii industriei locale de pietre preţioase.

Corindonul albastru, în stare naturală, ar putea atinge un preţ foarte mare pe piaţă, mai scrie EFE.

„Chiar dacă s-ar putea găsi doar un kilogram de safir transparent în interiorul său, credem că ar putea atinge preţul de 100 de milioane de dolari”, a spus Tilak Weerasinghe.

În luna iulie, Sri Lanka, care deţine importante zăcăminte de coridon albastru, a anunţat descoperirea unui grup de safire, denumit „Serendipia”, într-o mină din Ratnapura.

Filon de safire, descoperit în curtea unui bărbat din Sri Lanka

La începutul lunii septembrie, proprietarul celui mai mare safir din lume a anunţat autorităţile ca a găsit pietre preţioase în curtea sa. O echipă s-a deplasat la faţa locului, a săpat şi a găsit un safir de 2,5 milioane de karate.

Proprietarul susţine că provine dintr-o familie care a comercializat generaţii întregi astfel de nestemate.

”Persoana care săpa puțul ne-a anunțat de pietrele rare. Mai târziu am găsit acest specimen imens,” a declarat Gamage, proprietarul pietrei, potrivit BBC News.

El nu a vrut să își ofere numele complet sau locația, pentru a-și proteja identitatea. Gamage a anunțat autoritățile locale că a fost descoperit filonul de safir, dar a durat mai mult de 1 an până când piatra a fost curățată de noroi și alte impurități, înainte să fie analizat și certificat.

În timpul procesului de curățare, unele pietre au căzut din conglomerat și s-a descoperit că acestea sunt safire de calitate.

”Nu am mai văzut un specimen atât de mare vreodată. Probabil s-a format în urmă cu 400 de milioane de ani,” a declarat dr. Gamini Zoysa, expert în pietre prețioase.

”E un specimen special de safir stea, probabil cel mai mare din lume. Datorită mărimii și valorii sale, credem că va trage atenția colecționarilor sau muzeelor,” a declarat Thilak Weerasinghe, directorul Autorității Naționale a Pietrelor Prețioase și Bijuteriilor din Sri Lanka, despre cel mai mare filon de safire din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *