Deputatul ieșean Sorin Năcuță i-a prezentat prim-ministrului Nicolae Ciucă subiectul hidrocentralei de la Pașcani. Proiectul, care a demarat din anul 1985, dacă va fi pus în aplicare ar putea fi cel mai pare proiect de investiții din județul Iași. Până acum hidrocentrala a funcționat doar ca baraj.
Hidrocentrala de la Pașcani constituie un proiect foarte important pentru dezvoltarea economiei energetice regenerabile în partea de est a României. Impactul asupra mediului înconjurător este minim, în schimb ar putea fi cel mai mare proiect de investiții din județul Iași.
Cel mai mare proiect de investiții din județul Iași
Hidrocentrala de la Pașcani aparține companiei Hidroelectrica S.A. de când acumularea de apă și hidrocentrala de la Pașcani au fuzionat într-un singur proiect printr-o hotărâre guvernamentală, în anul 2006.
„Acest proiect este foarte important la nivel local și regional. A fost iniţiat ca fiind unul strategic, cu scopul de regularizare a debitului de apă de pe râul Siret şi înlăturarea riscurilor de inundaţii până la vărsarea în Dunăre și evitarea pagubelor diverse, dar și ca sursă importantă de irigații pentru zona de vest a județului Iași. Faptul că acest obiectiv nu s-a finalizat, a făcut ca revărsările Râului Siret, în toată această perioadă, să producă pagube importante, afectând infrastructura și gospodăriile. Personal am făcut mai multe demersuri în sensul de a înțelege motivele pentru care, «Acumularea Hidroenergetică Pașcani» nu s-a finalizat și care ar fi soluțiile reale. În acest sens am primit răspuns și lămuriri de la Hidroelectrica S.A. privind acest obiectiv, din care reiese că hidrocentrala este aproape integral realizată și că sunt necesare fonduri pentru acumularea de apă”, susține deputatul Sorin Năcuță.
Proiectul hidrocentralei de la Pașcani a primit până în prezent mai multe investiții, iar pentru funcționarea acestuia ar fi nevoie de încă o investiție de 500 milioane de lei.
Demers la Ministerul Energiei
Deputatul Sorin Năcuță a cerut păreri din partea prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, și al ministrului Energiei, Virgil Popescu, cu privire la o soluție prin care acest proiect să poată fi finalizat sau să fie încheiat. Costurile de închidere se apropie de 400 de mii de lei.
„Am avut discuții cu Ministrul Energiei și am solicitat un punct de vedere oficial al Ministerului Energiei, care a răspuns că acest obiectiv este în atenția ministerului și că nu a fost eligibil pentru finanțarea prin PNRR.
Având în vedere criza energetică severă de care este afectată și România și strategia națională de dezvoltare a capacităților de producție energetice, mai ales cele regenerabile, având în vedere faptul că ,,Acumularea Hidroenergetică Pașcani” nu afectează zone protejate, iar gradul de realizare este mai mare de 80%, având în vedere importanța și cheltuielile efectuate până acum cu acest obiectiv, am solicitat d-lui Prim-ministru un răspuns dacă sunt soluții reale și voință pentru finalizarea acestui obiectiv”, consideră deputatul ieșean.
Sorin Năcuță este de părere că dacă toate fondurile investite până acum în construcția și conservarea Acumulării Hidroenergetice Pașcani nu se constituie într-un prejudiciu major, atunci proiectul ar trebui finalizat.
„Am înaintat d-lui prim-ministru o adresă oficială și toate documentele adunate de la instituțiile amintite mai sus și am primit asigurări că va căuta o soluție pentru finalizarea proiectului de investiții”, completează Sorin Năcuță în legătură cu cel mai mare proiect de investiții din județul Iași, hidrocentrala de la Pașcani ar putea fi pusă în funcțiune.
Foarte buna ideea , felicitări domnule deputat
Va propun sa luați in calcul și varianta parteneriatului public-privat.
Aceasta varianta ar degreva bugetul de stat , iar investiția se va realiza foarte repede( fără achiziții publice și implicarea ….)
Ar fi ceva extraordinar pentru pascaneni acest proiect. Sper să reușiți să îl puneți în aplicare
Asta da investiție pentru județul Iași;
Felicitări și să vă ajute Dumnezeu să reușiți.
Hidrocentrala este gata in proportie de peste 85%. Barajul este executat. Cladirea la fel. Turbinele sunt in faza avansata de montaj.
Un golan care a falimentat mascat RAGCL ul din Pascani, asa a facut avere, ca de fapt toti cei din clasa politica, vizeaza sa ”atraga” investitii unde sunt comisioane mari, romanii sunt natia de oameni cel mai usor de dus de nas, prosti gramada, pun botul de 32 ani la toate vrajelile si nu vad ca nu se intampla (aproape) nimic pentru cei multi … vai de capul vostru