Prima pagină » Local » Cel mai mare parc de agrement din municipiu va fi construit în cartierul Tătărași. Mihai Chirica: „Sperăm să dispară aglomerația spre Copou”
Cel mai mare parc de agrement din municipiu va fi construit în cartierul Tătărași. Mihai Chirica: „Sperăm să dispară aglomerația spre Copou”

Cel mai mare parc de agrement din municipiu va fi construit în cartierul Tătărași. Mihai Chirica: „Sperăm să dispară aglomerația spre Copou”

29 iul. 2024, 02:00, 9 ,
Gabriela Rusu în Local

Cel mai mare parc de agrement din municipiul Iași va fi construit în cartierul Tătărași. Edilul Mihai Chirica speră să dispară aglomerația din Parcul Copou. Primăria a lansat licitația de proiectare și execuție în luna aprilie a acestui an, iar valoarea totală a investițiilor se ridică la peste 20 de milioane de lei.

Cel mai mare parc de agrement din municipiu, construit în Tătărași

Cu o suprafață de 5,8 hectare, parcul Ciurchi, din cartierul Tătărași, va suferi transformări semnificative. Planul primăriei prevede plantarea a peste 120 de arbori foioși, 1.000 de arbuști și aproximativ 2.000 de specii floricole și graminee ornamentale. Suprafața înierbată va atinge 5,6 hectare, transformând parcul într-un spațiu verde luxuriant.

De asemenea, proiectul include integrarea unui monument dedicat victimelor Holocaustului, adăugând o notă de reflecție și memorie istorică spațiului public.
La nivel de mobilier urban, proiectul prevede bănci (cu sau fără spătar), șezlonguri, mese de șah, echipamente de joacă, echipamente fitness (inclusiv pentru seniori), un teren de sport multifuncțional, coșuri de gunoi, pergole, echipamente pentru parc dedicat câinilor, o platformă subterană de colectare a deșeurilor și, nu în ultimul rând, sisteme de tutorare arbori.

Sistemul de iluminat va cuprinde 64 de stâlpi noi (4 metri), cu LED, alături de o nocturnă pentru terenul de sport (16 stâlpi de 6 m), corpuri încastrate și reflectoare.
Reabilitarea parcului Ciurchi reprezintă un pas major în îmbunătățirea calității vieții în Iași. Odată finalizat, va deveni un punct de atracție pentru locuitorii din Tătărași și Metalurgie, oferind un spațiu modern pentru recreere, sport și socializare. Implicarea firmelor de renume în procesul de licitație și complexitatea proiectului reflectă importanța acestui demers pentru comunitatea locală.

După desemnarea constructorului în luna octombrie, primele trei luni vor fi dedicate proiectării detaliate, urmând ca lucrările de execuție să se desfășoare pe parcursul a 33 de luni. Cu un astfel de calendar, se preconizează că noul parc va fi gata până la începutul anului 2027.
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a transmis că speră ca acest parc de agrement să scoată traficul greu din Copou și să devină o zonă de relaxare pentru locuitorii din zonele Grădinari, Metalurgie și Tătărași.

„Parcul Chiruchi tinde să devină cel mai mare parc din oraș după parcurile din Copou. El va avea o suprafață de 63 de mii de metri pătrați comparativ, să spunem, în jur de 20 de mii este parcul din Grădina Copou și aproape 50 de mii parcul din Expoziției și în felul acesta reușim să mutăm atenția către o altă zonă din oraș, pe partea ei sud-estică. În felul acesta, va mai dispărea și aglomerația spre Copou și sunt convins că toți locuitorii din zona Grădinari, Metalurgie, Tătărași vor avea un loc în care să se simtă bine”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *