Miercuri, 27 noiembrie 2019, la ora 15.00, a fost programată una dintre cele mai interesante, deschise, echilibrate, de actualitate şi importanta ediţii BZI LIVE pe zona învăţământului preuniversitar românesc. Aceasta s-a axat pe problemele, realităţile din sistemul educaţional, salarizarea, infrastructura, programelr şcolare şi resursa umană. Invitat special este prof. Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, cel mai mare for de acest gen de pe plan local și în topul celor mai importante și active din întreaga Românie.
De interes pentru zeci de mii de profesori
Cu siguranţă, zeci de mii de angajaţi din învăţământul ieşean dar şi alţii din întreaga ţara au urmărit dezbaterea interactivă, riguroasă, actuală şi concreta pe teme legate de: reforma în Educaţie, perfecţionarea şi plata resursei umane din sistem (personal didactic, nedidactic şi auxiliar), investiţii în infrastructura şcolară, finanţarea sistemului şi alocările din Produsul Intern Brut – PIB) către acest domeniu vital pentru societate, relaţia şi dialogul cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) dar şi cu şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi!
Realități îngrijorătoare și grave din sistem
Pe de altă parte, liderul USLIP s-a dialogat pe segmente ce țin de investiții necesare în infrastructura educațională din România. „E timpul ca Statul român să intervină! Nici măcar apă curentă nu este în multe școli… Trebuie să avem un proiect național de investiții legat de sănătatea și igiena copiilor și elevilor. E clar că, în multe cazuri, comunitățile locale, Consiliile Locale, nu au posibilități să susțină asemenea investiții. Aici trebuie proiecte guvernamentale. Vorbim de zone prioritare și de interes major pentru România. Ele nu trebuie amânate, uitate! O țară care nu investește în Educație, Tineri și Inovație nu are viitor”, trage un semnal de alarmă liderul de sindicat.
Avertizează ce înseamnă măsura reducerii numărului de ore din învăţământul preuniversitar
Profesorul Lăcustă, liderul celui mai important și activ sindicat regional din România a abordat, în Platoul BZI LIVE, măsura reducerii numărului de ore din învăţământul preuniversitar. În jur de 30.000 de angajați își vor pierde locurile de muncă dacă măsura prin care scade numărului de ore din sistemul de învățământ preuniversitar. Asta transmite Lăcustă: „La ora actuală am putea vorbi de un carnagiu social dacă nu se intervine și cu alte măsuri. O scădere a normei de predare, de exemplu. Cadrele didactice au 18 ore ca normă de predare. Este foarte greu să corelezi pe de o parte, scăderea numărului de ore din planul cadru iar pe de altă parte, să menții același număr de ore din norma de predare. Se putea veni, dacă era bună credință, cu o scădere a normei de predare.
„40.000 de norme vor dispărea dacă lucrurile rămân așa cum sunt în prezent”
Liderul USLIP Iași arata ca ultimele estimări arată că 40.000 de norme vor dispărea dacă lucrurile rămân așa cum sunt în prezent. „Nu știu în ce sistem social din această lume s-a mai pus problema disponibilizării a mii de oameni într-un interval așa scurt. 40.000 de norme, în opinia noastră, poate conduce la dispariția a 30.000 de angajați din sistemul de învăţământ”, atrage atenția profesorul Laviniu Lăcustă.
Vor fi afectați profesorii din mediul urban și mai puțin pe cei necalificaţi
De asemenea, președintele USLIP arata ca decizia reducerii normelor îi va afecta pe profesorii din mediul urban și mai puțin pe cei necalificați. „Cred că a fost o măsură electorală. S-a vizat un câştig electoral din partea elevilor și a părinților. Este o prostie. Este un câştig iluzoriu din perspectiva copiilor. Economisim o oră pe zi dacă o vom economisi și pe asta”.
Formarea resursei umane și salarii motivante
Mai departe, în cadrul ediției BZI LIVE, profesorul Laviniu Lăcustă va aborda problematica formarii resursei umane și salarii motivante pentru cadrele didactice. În plus, va arăta necesitatea existenţei psihopedagogilor și consilierilor în unitățile educaţionale, reducerea birocrației, nevoia de personal administrativ și auxiliar în sistem. La toate acestea, liderul USLIP Iași va puncta și alte probleme din învățământul public românesc, ce soluții sunt respectiv despre vizită, derulata zilele trecute, tocmai la Parlamentul European.