Cel mai mare fond de pensii din lume raportează pierderi de 21 de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an.
Anul a început cu optimism, dar perspectivele pieței de acțiuni s-au transformat rapid când pandemia de COVID-19 a început să lovească Norvegia, a declarat Trond Grande, directorul adjunct al Băncii de Investiții Norvegiene.
Valoarea totală a pieței fondului la sfârșitul celor șase luni a fost de 10,4 miliarde de coroane, cu 69,6% investite în acțiuni, 27,6% în venituri fixe și 2,8% în imobiliare nelistate.
Fondul de pensii din Norvegia – cel mai mare fond suveran de avere din lume – a raportat astăzi randamente negative pentru prima jumătate a anului, acuzând „fluctuații majore” pe piață.
Cel mai mare fond de pensii din lume raportează pierderi de 21 de miliarde de dolari
Reprezentanții Fondului de pensii guvernamental Global au declarat o diminuare cu 3,4% pentru primele șase luni ale anului 2020, echivalentul a 188 miliarde de coronae, adică 21,3 miliarde de dolari.
„În această perioadă au existat fluctuații majore pe piața de acțiuni. Anul a început cu optimism, dar perspectivele pieței de acțiuni s-au transformat rapid când COVID-19 a început să se răspândească la nivel mondial”, a declarat Trond Grande, directorul adjunct al Băncii de Investiții Norvegiene.
„Cu toate acestea, declinul puternic al pieței bursiere din primul trimestru a fost limitat de un răspuns masiv al politicii financiare și monetare”, a adăugat Trond Grande.
Scăderi ale investițiilor în acțiuni
Valoarea totală a pieței fondului la sfârșitul celor șase luni a fost de 10,4 miliarde de coroane, cu 69,6% investite în acțiuni, 27,6% în venituri fixe și 2,8% în imobiliare nelistate.
Investițiile sale în acțiuni au scăzut cu 6,8%, iar bunurile imobiliare au revenit cu -1,6% în prima jumătate, deși investițiile cu venituri fixe au crescut cu 5,1%.
Ce termen a primit compania ByteDance pentru a vinde filiala din SUA
Potrivit Institutului de Suverană pentru Fondul de Avere, Norvegia are cel mai mare fond de avere din lume, atunci când este clasat pe active totale, urmat de China Investment Corporation și Abu Dhabi Investment Authority.
Altfel, preşedintele american, Donald Trump, a acordat companiei ByteDance termenul de 90 de zile pentru a vinde filiala din SUA a reţelei de socializare TikTok, intensificând astfel presiunile asupra grupului tehnologic chinez de a transfera aplicaţia video unei firme americane, scrie Financial Times.
De asemenea, Donald Trump a intensificat presiunile asupra industriei tehnologice chineze prin anularea unei excepţii care le permitea anumitor companii americane să continue vânzările de echipamente către grupul de telecomunicaţii Huawei fără licenţă. Deciziile se înscriu în eforturile Administraţiei Donald Trump de intensificare a atitudinii pentru contracararea a ceea ce Casa Albă consideră a fi ameninţări economice şi de securitate generate de Partidul Comunist chinez.
În ordinul referitor la platforma TikTok, Donald Trump afirmă că există „dovezi credibile” că ByteDance ar putea trece la acţiuni care să afecteze securitatea Statelor Unite. Ordinul prezidenţial prin care ByteDance trebuie să vândă TikTok în 90 de zile este urmarea unei recomandări a Comitetului pentru Investiţii Străine în SUA (Cfius), o entitate guvernamentală care aprobă achiziţiile străine ale companiilor americane.
Ordinul intervine la o săptămână după ce Donald Trump a emis o altă directivă, prin care le interzice companiilor americane să colaboreze cu platforma TikTok dacă ByteDance nu acceptă să vândă aplicaţia unui grup american în 45 de zile. Noua decizie fixează un termen clar pentru ByteDance de vânzare a filialei TikTok din SUA.