Unul dintre cei mai apreciați preoți din județul Botoșani, părintele Ioan Alupoaiei, a murit după ce a contractat virusul West Nile. După o luptă de trei săptămâni cu boala, părintele s-a stins într-un spital din Iași.
„Dacă discutăm despre preotul din judeţul Botoşani diagnosticat cu meningoencefalită cu virus West Nile, acesta a fost îngrijit pe sector, nu a necesitat îngrijire de specialitate în cadrul compartimentului de Terapie Intensivă. A fost supravegheat şi îngrijit în echipă multidisciplinar, medic de boli infecţioase, medic de ATI, iar patologia a fost combătută. Din nefericire, pe un organism ce prezenta comorbidități şi o potență scăzută a imunităţii din cauza trecerii prin boală, pacientul a dezvoltat un sepsis şi din nefericire a determinat decesul acestuia”, a transmis dr. Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași.
Cel mai iubit preot din Moldova a murit, la Iași. A luptat 3 săptămâni cu virusul West Nile
La 62 de ani, părintele Ioan Alupoaiei a fost internat în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce starea sa s-a agravat rapid. A ajuns inițial la Urgențe în stare critică și, fiind în comă neurologică, a fost transferat pentru îngrijiri specializate la Iași. Testele medicale au confirmat prezența virusului West Nile, ceea ce a necesitat intubarea sa. Deși a arătat semne de recuperare, situația sa s-a deteriorat din nou și a decedat.
Comunitatea locală este în doliu după pierderea preotului Ioan Alupoaiei. Protopopiatul Botoșani a anunțat decesul cu mare tristețe și a cerut ca părintele să fie pomenit timp de 40 de zile, transmițând un mesaj de „Dumnezeu să-l ierte.”
Medicii subliniază că virusul West Nile este transmis exclusiv prin înțepătura de țânțar și nu se poate răspândi de la o persoană la alta.
„Cu durere în suflet vă aducem la cunoștință că fratele nostru, părintele Ioan Alupoaiei, s-a mutat în veșnicie. Să-l pomenim fiecare din frățiile noastre timp de 40 de zile. 62 de ani de viață. Dumnezeu să-l ierte”, au anunțat reprezentanții Protopopiatului Botoșani.
De asemenea, la Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași mai este internat un bărbat care se află în secția ATI, în stare gravă.
Cum se transmite virusul West Nile și ce recomandă specialiștii
Specialiștii atrag atenția că virusul West Nile se transmite exclusiv prin înțepătura de țânțar și nu este contagios de la o persoană la alta.
Aproximativ 80% dintre cei infectați nu manifestă simptome, dar este important ca orice persoană care prezintă febră, dureri de cap intense, dureri musculare, vărsături sau erupții cutanate să se adreseze imediat unui medic.
Cazurile severe, care afectează în special persoanele de peste 60 de ani cu boli cronice (cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea sau insuficiența renală cronică), pot include simptome precum rigiditate a gâtului, sensibilitate la lumină, convulsii, frisoane, oboseală sau slăbiciune musculară.
Pentru a preveni îmbolnăvirile transmise de țânțari, se recomandă evitarea expunerii la înțepături între apus și răsărit, când activitatea țânțarilor este maximă, purtarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni și șosete, precum și împiedicarea intrării țânțarilor în locuințe prin închiderea ușilor și ferestrelor sau instalarea de plase de protecție.
Un număr de 47 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost raportate, în România, până la data de 5 septembrie, potrivit unui raport publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Din păcate, în România s-au înregistrat patru cazuri de deces din cauza virusului West Nile, trei în judeţul Suceava şi unul în municipiul Bucureşti.
Se pare ca nu ajunge sa te iubeasca doar oile domnului. Trebuie sa te iubeasca si d-zeu. Pe asta nu l-a prea iubit din moment ce i-a trimis o molima exotica.