Un important eveniment, finalizat cu diferite premii pentru invenții, a avut loc la Iași. După 2 ediții online, în 2020 și 2021, cea de-a 14-a ediție EuroInvent – Expoziția Europeană a Creativității și Inovării s-a desfășurat la Iași între 26 și 28 mai 2022 la Palatul Culturii, în prezența a zeci de inventatori și cercetători din țară și din străinătate. Premiile desemnate de juriul internațional au mers către cele mai bune dintre cele peste 500 de invenții și proiecte de cercetare.
După 2 ediții online, în 2020 și 2021, cea de-a 14-a ediție EuroInvent – Expoziția Europeană a Creativității și Inovării s-a desfășurat la Iași între 26 și 28 mai 2022, la Palatul Culturii, în prezența a zeci de inventatori și cercetători din țară și străinătate.
Premiile desemnate de juriul internațional au mers către cele mai bune dintre cele peste 500 de invenții și proiecte de cercetare.
Un important eveniment, finalizat cu premii pentru invenții a avut loc la Iași
Profesorului Ion Sandu, de la Forumul Inventatorilor Români, i-a revenit Premiul Special pentru celebrarea a 70 de ani, pentru impactul major pe care îl are asupra inventicii din România și pentru numărul mare de invenții create. Premiul pentru cel mai tânăr inventator „Andi Dwi Putra” a mers către echipa Malaeziei, prezentă la Iași cu un număr mare de studenți și cu multe dintre lucrările lor. Premiul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a mers către echipa de cercetători de la Icechim București, în timp ce Cyber Life Award i-a revenit echipei WIIPA Taiwan.
Marele Premiu Științific și trofeul EuroInvent 2022 i-au revenit Universității Politehnice din Timișoara și echipei conduse de Corneliu Birtok-Băneasa
Premiul pentru Medicină i-a fost acordat echipei de la Universitatea din Craiova, coordonată de prof. Daniela Tarniță, pentru o proteză a cotului. Premiul pentru colaborare – Sinergy Award a fost câștigat de echipa coordonată de Petronela Garoi, de la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației. Alina Vlădescu, de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Optoelectronică – INOE 2000, a luat premiul Pro Scientia et Innovatio. Echipa de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu, județul Iași, a luat Premiul pentru Agricultura Viitorului (Agro Future Prize). Marele Premiu Științific și trofeul Euronvent 2022 au revenit Universității Politehnice din Timișoara și echipei conduse de Corneliu Birtok-Băneasa, pentru complexitatea și numărul mare al invențiilor și cercetărilor cu care a participat la eveniment. EuroInvent a fost organizat sub egida Festivalul Internațional al Educației 2022 și sub înaltul patronaj al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, fiind singurul eveniment din România care se desfășoară cu sprijinul IFIA – International Federation of Inventors’ Associations și WIIPA – World Inventions Intellectual Property Associations.
Acesta este organizat de Asociația Forumul Inventatorilor Români, Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă, prin Centrul Europe Direct Iași, Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” și Universitatea „Cuza”, împreună cu celelalte universități ieșene și partenerii din străinătate. Așadar, cel mai important eveniment ce a avut loc recent la Iași s-a finalizat cu premii pentru diferite invenții.