Gemul de gutui este foarte gustos și poate fi folosit la umplerea prăjiturilor, a clătitelor sau poate fi servit pe o felie de pâine când aveți poftă de ceva dulce. Rețeta este una foarte simplă, iar din patru kilograme de fructe veți obține în jur de 15 borcane de 330 mililitri.
De asemenea, pentru a prepara desertul veți avea nevoie de circa 60 de minute la dispoziție. Dacă vă plac gutuile, nu trebuie să ratați nici rețeta de dulceață.
Ce ingrediente vă sunt necesare pentru un gem de gutui gustos
Gemul de gutui poate fi un mic dejun sau desert ideal. Aceasta se poate servi pe o felie de pâine prăjită cu unt. Preparatul este unul foarte aromat și te duce cu gândul la toamnă de fiecare dată când îl guști. Rețeta se gătește rapid, pașii pe care trebuie să îi urmați fiind destul de simpli.
Trebuie să aveți în vedere că fructele trebuie puse la macerat. Pentru prepararea unui gem de gutui gustos veți avea nevoie de 800 grame de zahăr, un kilogram de fructe, 200 mililitri de apă și sucul de la o lămâie. Opțional, pentru un desert mai aromat puteți adăuga și scorțișoară sau anason. De asemenea, gutuile vor trebuie curățate de sâmburi și apoi vor fi cântărite.
Cum prepari gemul de gutui
Dacă veți folosi patru kilograme de fructe, veți obține circa 15 borcane de 330 mililitri. Mai întâi veți spăla și curăța gutuile bine de puf, apoi se vor tăia în bucățele mici sau vor fi date prin răzătoarea mare. Ulterior, se va stoarce imediat sucul unei lămâi peste ele. De asemenea, acestea vor oxida, însă nu trebuie să vă faceți griji. Ulterior, se va pune apa la fiert împreună cu zahărul și se va lăsa până cel din urmă va fi complet topit. După se vor adăuga fructele rase sau tăiate bucăți și vor fi lăsate la foc mic timp de 30-40 de minute.
Trebuie să aveți în vedere că va trebui să amestecați din când în când pentru a nu se prinde de oală. Spre final, se vor pune și condimentele, scorțișoara, anasonul sau alte arome pe care le preferați. Pentru a verifica dacă este gata, se poate scoate pe o farfurie o lingură de gem și va fi lăsat să se răcească complet. Ulterior, veți trasa o linie cu degetul prin el, iar dacă observați că cele două jumătăți nu se unesc, înseamnă că este gata. Între timp, veți pregăti borcanele. Acestea vor fi sterilizate în cuptorul preîncălzit la 150 de grade. Vasele vor fi puse fără capac, cu gura în sus și vor fi lăsate timp de 10 minute. Gemul va fi pus fierbinte în borcane, apoi vor fi închise ermetic cu ajutorul capacelor. La final, vasele se vor pune în cuptor și vor fi lăsate până se vor răci complet. Ulterior, vor fi depozitate în cămară.
Gemul de gutui este foarte gustos și simplu de preparat. Acesta se pregătește în anotimpul de toamnă când fructele sunt proaspete și coapte. Dacă vă plac fructele, va trebui să încercați și mâncărurile de gutui pentru diabetici.